???_Швидке підключення гибридного інвертора при зміні локації.

lockser

Tier3
Реєстрування
25 Вер 2024
Дописи
9
Бали
3
Живу або на дачі, або в квартирі. Інколи зміна локації відбувається несподівано.
Тому хочу інвертор і батарею перевозити з собою. Для цього треба її швидко відключати і підключати.
Кожен раз лізти у електрощит і крутити дроти нема бажання.
Чи є в когось готове рішення або ідеї як це можна зробити?

Батарею підключити наконечниками Amphenol. А мережу якоюсь хорошою розеткою.

Щиток кріпити до інвентора(якщо є такий) використовувати силові трьохфазні розетки в якості конекту

Собрать всё на базе прицепа / тележки на колесиках :) Приехали, растянули кабель с катушек и крокодилами - КЛАЦ! :)

Ось і пройшов майже рік, як я відкрив цю тему. Тяжкий рік. Все було закинуто і нічого не робилося.

Брудна калюжа на дорозі сохне,
Народ сховав свій ніс в пальто.
На крик душі: - Коли ж він здохне!?

Ніхто не перепитує: – Це хто?

Зараз все майже минулося, треба таки доробити почате.
Була зібрана батарея 24В 280А/г і упакована в ящик Метабо.
Вага для мене "страшна", десь 55 кг. Тому зробив батарею розбірною. Можу відносно швидко розкрутити комірки навпіл і перенести до машини частками. Щоб не розкручувати купу болтів, що тримають балансувальні дроти, 10-піновий роз'єм БМС був поміняний на два 5-пінових. Тепер витягнув одну половину роз'єму, відкрутив перемичку, що з'єднує дві половини батареї і відкрутив плюсовий дріт, я можу легко вийняти блок з 4-х комірок вагою 22 кг.
Щиток ще не зібраний, малюю схему. Ніби проблем нема, але з віком стаю в цих питання невпевненим. Тому у наступному пості надам свою схему і попрошу спільноту подивитись на косяки і взагалі чи не якусь хрінь я вигадав.1.jpg2.jpg

3.jpg
Лівий верхній кут, це умовний щит (квартира/дача). Через вхідний автомат напруга подається на контакт 1 і контакт N триполюсної розетки, а також через 3-х позиційний перемикач ( в положенні "І") на групу автоматів, що захищають окремих пристроїв. В положенні "ІІ" перемикач від'єднує вхідну напругу і під'єднує через контак 2 розетки напругу з інвертора.
Якщо 3-х полюсна вилка не вставлена в розетку, інвертор працює від батареї і споживачів можна підключати до блока розеток.
Якщо вилка увімкнути в розетку через з'єднані контакти 1-1 напруга подається через автомат 25А і реле захисту на вхід інвертора L in.
При зникненні міської мережі, я перемикаю трипозиційний перемикач у положення "ІІ". Міська мережа від'єднується від квартирного щитка, а вихід інвертор L out підключається через автомат і контакти 2-2 вилки і розетки.

P.S. Чому в мене автомати намальовані двополюсні? Насправді, це автомат 1P-N, тобто це однополюсний автомат з можливістю розривати при потребі і нульовий дріт. В мене схема з загальним нулем.

Прошу спільноту подивитися цю схему, бо в мене якась сильна невпевненість у собі.

а що то за девайфс обведений синім колом? у вас вхід і вихід інвертора іде через нього, намалював червоні лінії.

Вкладення

• 3.jpg
    3.jpg
    2,8 Mб · Перегляди: 9
реле напруги TOMZN VAK-2P/63A — це двополюсний пристрій (2P).

Це означає, що воно комутує і фазу (L), і нуль (N).

У нормальному стані (живлення в нормі) → обидва контакти L in → L out і N in → N out замкнуті.

При спрацюванні захисту (перенапруга, занижена напруга, затримка після відновлення) → обидва полюси розмикаються одночасно.5.jpg4.jpg

Я: Але в мене N in і N out під'єднані до загальної шині N. Тобто вони замкнуті! Чим це мені загрожує?

Програма ChatGPT сказала:​

О, тепер зрозумів Ви підключили N in і N out реле VAK-2P обидва до тієї ж самої нульової шини.
Тобто, фактично:
  • N in і N out завжди з’єднані між собою (на шині), незалежно від стану реле.
  • При спрацюванні захисту у реле розімкнуться і L, і N, але ваш N залишиться на шині підключений напряму.

Чим це загрожує?​

1. Нуль у вас не відключається – навіть коли реле "нібито розімкнуло" і мало б повністю ізолювати навантаження.
    Це не критично, але захист виходить "неповний": від мережі відірветься тільки фаза, а нуль залишиться підключеним.
  2. Можливий перекіс нуля в трифазних мережах (якщо у вас однофазна мережа від трифазного вводу). У такому випадку по «незахищеному» нулю може прийти небажана напруга.
    Якщо у вас чисто однофазна лінія від трансформатора — то ризик мінімальний.
  3. Потенціал на нулі. У деяких аварійних ситуаціях (наприклад, відгорів PEN на вводі) на вашому «незахищеному нулі» може з’явитися напруга, і реле не зможе вас від цього захистити.

Висновок:​

• Якщо у вас однофазна мережа з нормальним нулем → нічого страшного, працюватиме як звичайне 1-полюсне реле (фактично відключає тільки фазу).

Останнє редагування:
по схемі вроді все вірно, деякі інвертора особливо такий як у вас при об'єднанні нулів працює краще, але це поки справна лінія на вході, фаза з нулем не замикає на стовпах, і немає обрива нуля на підстанції.

по схемі вроді все вірно, деякі інвертора особливо такий як у вас при об'єднанні нулів працює краще, але це поки справна лінія на вході, фаза з нулем не замикає на стовпах, і немає обрива нуля на підстанції.
Так, я чув про це. Квартира у новому будинку, там проблем не має бути.

З дачею все набагато гірше. Треба буде щось ще на вході ставити для захисту. Щось порадите?

тут нічого крім реле напруги ще не придумали, а воно у вас уже є, ну і ПЗІП до пари на 275В, не на 500В то для PV входу,
автомат-ПЗІП-реле напруги-інвертор, для пзіпа нада заземлення, хороше, з товстим провідником, в варіанті без заземлення ставиться шунтуючий варістор між фазою і нулем, такі в євро переносках стоять.

Зібрав, включив, працює. Зняв, коротеньке відео.
Розумію, що нікого тут ні чим не здивую.
Просто хотів цим сказати, що Не святі горшки ліплять!
Що незалежно від віку будь-яка справа, навіть незвична і складна, може бути опанована тобою, яка маєш бажання та наполегливість.

Назад
Угорі