Чи можна форсувати заряд батареi в китайських iнверторах?

ntfs1984

Tier2
Реєстрування
15 Тра 2025
Дописи
56
Бали
8
Сонячні панелі
Longi 6x430W
Інвертор
Victor 6.2kW
Доброго часу доби.

В зв'язку з поверненням блекаутiв вирiшив дещо модернiзувати свою систему, i зiткнувся з тим, но що ранiше не звертав уваги:
Виявляеться у всiх цих PowMRiв, Anenjiй, Daxtrmniв та iншоi китайчатiни - немае можливостi форсувати зарядку аккума.

Як це на практицi?

Припустимо в нас стоiть бiльш оптимальний та зрозумiлий режим SBU. Система живиться вiд сонця, якщо його не вистачае - додае енергiю з акумулятора.
В нас е двi цифри, що вiдповiдають за заряд акума: його верхня напруга заряду (в мене це 58V), та нижня напруга, з якоi акум починае заряджатися (в мене це 46V). Конкретнi цифри не важливi - головне нижнiй (0%) та верхнiй (100%) рiвень.

Зараз в нас умовно кажучи 48V, або 30%, тут ми взнаемо, що через годину буде вiдключення, i нам хочеться дозарядити акумулятор поки е можливiсть - погодьтеся, цiлком нормальний юзкейс.

Але дзуськи! Тiльки чекати поки напруга впаде.

Що найцiкавiше - розiбрав навiть протокол керування. В ньому теж цього нема, тiльки те що на дисплеi.

Хтось з таким зустрiчався, вирiшив проблему?

А де Ви знайшли такий пункт, як напруга початку заряду?
В бюджетних інверторів є пункти 26 Bulk Charching Voltage, 27 Floating Charging Voltage
В мене там стоїть 28.2В та 27.8В відповідно для 24В системи.
Обидва інвертори жарять на всю котушку струмом, який вказаний в пунктах 2 та 11 до SOC десь 90+%, і тільки потім струм починає плавно спадати.

Хтось з таким зустрiчався, вирiшив проблему?
Не рахую це проблемою, але в мене маст і вказана "проблема" вирішується зміною режиму (sbu,sub,sol) на uti в якому інвертор заряджає встановленим струмом до 100% аккумулятор, якщо дозволяє мережа і аккумулятор можно поставити макс. 80А і зарядити 5кВт з 30% до 100 за приблизно 40...50хв.

Вітаю!
Скоріше автор мав на увазі як вмикнути ручний заряд акб у режимі SBU. Там є 2 параметри: 12 - напруга, при якій інвертор включить мережу та стане на зарядку і 13 - напруга, при якій інвертор відключиться від мережі.
А пробували вручну запускати equalization?

А де Ви знайшли такий пункт, як напруга початку заряду?
В бюджетних інверторів є пункти 26 Bulk Charching Voltage, 27 Floating Charging Voltage
В мене там стоїть 28.2В та 27.8В відповідно для 24В системи.
Обидва інвертори жарять на всю котушку струмом, який вказаний в пунктах 2 та 11 до SOC десь 90+%, і тільки потім струм починає плавно спадати.

--------------------------------------------------------------------------------
Parameter Value Unit
ac_input_voltage 240.0 V
ac_input_current 25.8 A
ac_output_voltage 240.0 V
ac_output_frequency 50.0 Hz
ac_output_current 25.8 A
ac_output_apparent_power 6200 VA
ac_output_active_power 6200 W
battery_voltage 48.0 V
battery_recharge_voltage 46.0 V
battery_under_voltage 42.0 V
battery_bulk_charge_voltage 57.0 V
battery_float_charge_voltage 54.0 V
battery_type User
max_ac_charging_current 20 A
max_charging_current 20 A
input_voltage_range UPS
output_source_priority Utility first
charger_source_priority Solar + Utility
max_parallel_units 1 units
machine_type Off Grid
topology transformerless
output_mode single machine output
battery_redischarge_voltage 54.0 V
pv_ok_condition As long as one unit of inverters has connect PV, parallel system will consider PV OK
pv_power_balance PV input max power will be the sum of the max charged power and loads power
max_charging_time_for_cv_stage 0 min
operation_logic ECO mode
unknown_value_in_response_27 b'45.0'
overload_bypass enabled
overload_restart enabled
lcd_backlight enabled
unknown_l enabled
buzzer disabled
power_saving disabled
lcd_reset_to_default disabled
over_temperature_restart disabled
primary_source_interrupt_alarm disabled
record_fault_code disabled
unknown_g disabled
unknown_d disabled

Останнє редагування:
Вітаю!
Скоріше автор мав на увазі як вмикнути ручний заряд акб у режимі SBU. Там є 2 параметри: 12 - напруга, при якій інвертор включить мережу та стане на зарядку і 13 - напруга, при якій інвертор відключиться від мережі.
А пробували вручну запускати equalization?

Нi, але спробую. Дякую.

--------------------------------------------------------------------------------
battery_recharge_voltage 46.0 V

battery_redischarge_voltage 54.0 V
Тепер зрозумів. Ви ж постійно сидите в режимі SBU. Це пункти 12 та 13. Як на мене це не дуже оптимальна стратегія. Я в режимі SBU постійно сиджу влітку, коли сонця вистачає. На той період я навіть вхідний автомат у інвертора вимикаю, бо він постійно мотає 3Вт по входу. Зараз, коли сонця мало, краще працювати по таймеру. З 23:00 до 07:00 заряджаємо батарею в режимі USB, потім сидимо на SBU. Вдень пріорітет заряду (16пункт) OSO(тільки сонце), вночі SNU(cонце+мережа). А ті пункти 12,13 я налаштував як "аварійні". Якщо не вистачило заряду до 23:00, то воно автоматично трохи підзарядить батарею і чекатиме 23:00 щоб потім почати основний заряд.
Минулого року під час відключень я вдень форсував заряд так - переходив в USB/SNU вручну, а не по таймеру.
І ще я би порадив Вам підняти Floating Voltage до 55-55.5В. Воно веселіше заряджатиме.

Тепер зрозумів. Ви ж постійно сидите в режимі SBU. Це пункти 12 та 13. Як на мене це не дуже оптимальна стратегія. Я в режимі SBU постійно сиджу влітку, коли сонця вистачає. На той період я навіть вхідний автомат у інвертора вимикаю, бо він постійно мотає 3Вт по входу. Зараз, коли сонця мало, краще працювати по таймеру. З 23:00 до 07:00 заряджаємо батарею в режимі USB, потім сидимо на SBU. Вдень пріорітет заряду (16пункт) OSO(тільки сонце), вночі SNU(cонце+мережа). А ті пункти 12,13 я налаштував як "аварійні". Якщо не вистачило заряду до 23:00, то воно автоматично трохи підзарядить батарею і чекатиме 23:00 щоб потім почати основний заряд.
Минулого року під час відключень я вдень форсував заряд так - переходив в USB/SNU вручну, а не по таймеру.
І ще я би порадив Вам підняти Floating Voltage до 55-55.5В. Воно веселіше заряджатиме.
В мене приблизно такий алгоритм i стоiть.

Проблема в тому, що коли стоiть SBU, то к вечору залишаеться припустимо 30% заряду батареi.
Пишуть що будуть застосовувати черги вiдключення, i я хочу зарядити зараз же. Я перемикаю на USB \ SNU, але зарядка не йде доти, доки акумулятор ще трохи не розрядиться. I це дратуе.

Я вважав що оце Floating Voltage - це напруга, яку iнвертор буде тримати на акумуляторi будь-якою цiною, тобто навiть якщо сяде до 50V - воно дозарядиться до 54V. Але здаеться що воно мотиляе по повному циклу.

I так, я роблю рiзноманiтнi режими. Щоб у звичайному режимi воно брало заряд або з сонця або з мережi пicля 23:00, а у блекаутному - брало з будь-якого доступного джерела при першiй же нагодi.

Проблема в тому, що коли стоiть SBU, то к вечору залишаеться припустимо 30% заряду батареi.
Пишуть що будуть застосовувати черги вiдключення, i я хочу зарядити зараз же. Я перемикаю на USB \ SNU, але зарядка не йде доти, доки акумулятор ще трохи не розрядиться. I це дратуе.

Схоже це якась проблема конкретно вашого інвертора. Коли я перемикаю свій з SBU/OSO на USB/SNU по таймеру, або вручну, то зарядка від мережі починається через кілька секунд вказаним струмом незалежно від того SOC 30% чи 80% Нижче графіки на яких це можна розгледіти на графіку Day Energy Overwiev. 14,15 жовтня SOC був великим, а 16,17-го малим. І там, і там заряд пішов рівно в 23:00 заданим струмом (кут нахилу графіка Grid). 15-го то я переніс таймери на 03:00.HA1.JPG

Я вважав що оце Floating Voltage - це напруга, яку iнвертор буде тримати на акумуляторi будь-якою цiною, тобто навiть якщо сяде до 50V - воно дозарядиться до 54V. Але здаеться що воно мотиляе по повному циклу.
в JK bms так і є, яку напругу у флоат поставлю таку і тримає , якщо звісно в таймері RFV не поставить 0,1 годину замість 12. все залежить від настройок бмс.

Назад
Угорі