Косінус "фі"

Реєстрування
13 Лис 2024
Дописи
59
Бали
8
Сонячні панелі
Risen 405x8, Trina Solar 575x8
Інвертор
Deye 6K-SG03LP1
Доброго дня шановне панство.

Виявилось, що наразі косінус фі дорівнює 0,4-0,45. Чи потрібно є сенс пробувати його піднімати? :) Які взгагалі мінуси, при низькому косінусу, для користувача інвертора?

Доброго дня шановне панство.

Виявилось, що наразі косінус фі дорівнює 0,4-0,45. Чи потрібно є сенс пробувати його піднімати? :) Які взгагалі мінуси, при низькому косінусу, для користувача інвертора?
Багато індуктивного навантаження і мало активного. Для вас як побутового споживача це все можна ягнорувати, ви ж за реактивну е/е не платите. Хіба що трошки більше гріються проводи.

Ну провода то одне. А от інвертор, він дає 6 квт при умові що навантаженя з нормальним косінусом. Чи коєфф потужності, але тєж нормальний. Але, якщо навантаження з ниським коєфф. потужності, то пікове значення струму може бути значно більшим чим при нормальній нагрузці.

Тобто, нагружаю інвертор 1 кВт лампой рохжарювання. - споживаю 6 ампер струму. Навантажую 1 кВт імпульсним блоком живлення - в піку споживаю 50 ампер :) (це на угад, бо не знаю). На скільки це критично. Бо амйже вся техніка на імпульсних блоках живлення, без компенсаторів. Тілько в комп'ютері блок живлення з компенастором потомужності.

якщо навантаження з ниським коєфф. потужності, то пікове значення струму може бути значно більшим чим при нормальній нагрузці.
З чого б це? Коефіцієнт потужності не буває більшим за 1. Інакще це не навантаження, а генератор. А майже всі імпульсні блоки живлення мають на вході випрямляч та накопичувальний конденсатор великої ємності за ним.

З чого б це? Коефіцієнт потужності не буває більшим за 1.
Звісно. Я про те що коєфф меньше 1. І багато меньге.

Інакще це не навантаження, а генератор. А майже всі імпульсні блоки живлення мають на вході випрямляч та накопичувальний конденсатор великої ємності за ним.
Так. Але якщо дивитись осцилограму тока - то він з'являється тільки на вершині сінусоїди. Конденсатори то не розряджаються до 0. От щоб передати 1 квт потужності імпульсному блоку живлення, струм на вході має бути великим, але кототкий час. Не весь період сінусоїди. от и питання, як це переживає інвертор. Чи не виходить, що при навантажені в половину його потужності, а по факту він перегружений по струму, тільки короткими імпульсами.

Але якщо дивитись осцилограму тока - то він з'являється тільки на вершині сінусоїди. Конденсатори то не розряджаються до 0. От щоб передати 1 квт потужності імпульсному блоку живлення, струм на вході має бути великим, але кототкий час. Не весь період сінусоїди.
А ви дивились? Для довідки: частота роботи імпульсних блоків живлення далеко не 50 Гц. Вона у сотні і навіть тисячі разів вища. І джерелом струму для перетворювача є постійний струм на конденсаторі. Тому інвертор абсолютно спокійно переносить такі навантаження. Можливо ви підсвідомо мали на увазі тиристорний регулятор? Там, якщо фільтр відсутній, то так, синусоїда підрізана. Але за пристойним фільтром буде вже чиста синусоїда. Гармонічні складові осядуть у фільтрі, нагріваючи його.

А ви дивились? Для довідки: частота роботи імпульсних блоків живлення далеко не 50 Гц. Вона у сотні і навіть тисячі разів вища. І джерелом струму для перетворювача є постійний струм на конденсаторі. Тому інвертор абсолютно спокійно переносить такі навантаження. Можливо ви підсвідомо мали на увазі тиристорний регулятор? Там, якщо фільтр відсутній, то так, синусоїда підрізана. Але за пристойним фільтром буде вже чиста синусоїда. Гармонічні складові осядуть у фільтрі, нагріваючи його.
Валентин44 все правильно написав про блоки живлення. Я тут в сусідній темі давав посилання https://discon.ua/ua/bloki-pitaniya-s-funktsiyey-pfc Інша справа чим той "косинус" він наміряв.

Валентин44 все правильно написав про блоки живлення.
Ну не зовсім же. Навіть за вашим посиланням пишуть, що короткі імпульси струму можна побачити тільки в дешманському БЖ без PFC. Мені такі дуже давно не траплялись.

Ну не зовсім же. Навіть за вашим посиланням пишуть, що короткі імпульси струму можна побачити тільки в дешманському БЖ без PFC. Мені такі дуже давно не траплялись.
Та ще повно в наших домах обладнання з поганим поверфактором. Подивіться у цій темі, я там знімав кілька осцилограм. https://greenpowertalk.tech/threads...zhnosti-na-simistori-chi-sens.1334/post-20401 Інша справа, що топікстартер схоже наміряв той "косинус" неперевіреним інструментом (застосунком з сусідньої теми).

Так, на момент створеня теми, браз значення косинуса про який каже Karl. Але, поки його відкинем. Наразі більш цікаво, яке пікове споживання струмі пересічними блоками живлення. Все, від лампи до телевізора працює на імпульсних блоках живлення. І тільки блок в ПК має той саме PFC про який каже yurriy.

Тепер, трошки побалакав с чат ГПТ. Він приводить коефф для розрахунку імпульсу тока для блоків живлення як 2,5-3!. Тобто, якщо блок живлення (імпульсний), живить 1 кВт якєсь навантаження, то від мережі він споживає не близько 6 ампре, а піковий струм до 12-16 ампер!

Для інверторів 5-6 кВт це може і не має значення, бо якщо в домівці і є 1 кВт імпульних споживачів, то навіть 3 кВт в імпульсі ці інвертори потягнуть. Інша мова, коли використовують 1,5-3 кВт інвертори. "Китайські", без запасу. то вийти піковим споживання за його можливості дуже просто. Думаю оті сотні сгорених інверторів, ремонт яких показують на ютубі, сгоріли не в останню чергу через імпульсні блоки живленя, які до них під'єднані.

В когось є лічільник на квартирі чи домі, який показує косінус? Це якісь NIC були моделі. МОже хтось має?

А до чого частота роботи ШИМ 30 кГц, 50 кГц, навіть 80 кГц.? Вхідний конденсатор заряджається від випрямлених 50 Гц.

В когось є лічільник на квартирі чи домі, який показує косінус? Це якісь NIC були моделі. МОже хтось має?

Повер фактор вміють міряти більшість розеточних ватметрів.
Також можна купити ось такий ватметр https://vi.aliexpress.com/item/1005007096114904.html на DIN рейку і поставити його після інвертора.
Тоді буде з чим порівняти.
До речі сам інвертор в деяких режимах має паганий повер фактор по входу. В мене до інвертора врізаний трохи інший лічильник на DIN рейку. Моя модель не показує повер фактор напряму, але його можна легко порахувати. От зараз у мене інвертор працює від батареї. При цьому він споживає від мережі струм 0.1А при напрузі 210В. При цьому лічильник також показує споживання активної потужністі 0Вт. Тобто apparent power в нього 0.1А*210В=21Вт, а активна близько нуля. Це означає що повер фактор у інвертора в цьому режимі біля нуля.

А до чого частота роботи ШИМ 30 кГц, 50 кГц, навіть 80 кГц.? Вхідний конденсатор заряджається від випрямлених 50 Гц.
Та просто мені й на думку не спадало, що є кіловатні споживачі з імпульсним БЖ без PFC. Я таких не знаю.

Та просто мені й на думку не спадало, що є кіловатні споживачі з імпульсним БЖ без PFC. Я таких не знаю.
Мій 3 кВт частоник. на момент покупки, версія PFC була дорожче, і не зрозуміло для чого.

Назад
Угорі