Must PH18-5048 PLUS та сонячні панелі

scenium

Tier3
Реєстрування
2 Сер 2024
Дописи
15
Бали
3
Сонячні панелі
Longi Solar 410W LR5-54HPB-410M
Інвертор
Must PH18-5048 PLUS
Вітаю, шановна спільнота!

Ще наприкінці 2022 року, коли тільки з'являлись проблеми з відключеннями світла, купив інвертор Must PH18-5048 PLUS та зібрав під нього залізо-фосфатну батарею з 16 модулів 3,2В 120Аг. В парі з батарейкою інвертор працював відмінно і жодних проблем не було.

Але, вирішив поставити сонячні панелі і почалось шось незрозуміле.

Маємо такі технічні характеристики по PV входу:
Максимальна напруга холостого ходу сонячних панелей 145 В
Максимальна потужність сонячних батарей 4000 Вт
Діапазон робочої напруги сонячних батарей 64-130 В
Максимальний струм заряду від сонячної панелі 80 А

З огляду на такі характеристики, було придбано 9 панелей longi solar lr5-54hpb-410m з наступними характеристиками:
Потужність 410 Вт
Струм при максимальній потужності 13.05 А
Напруга при максимальній потужності 31.42 В
Струм короткого замикання 13.84 А
Напруга холостого ходу 37.4 В

Підключив по три панелі послідовно в три паралелі, отримав приблизно 95 В, 39 А та напругу холостого ходу близько 112 В, що на мою думку мало бути оптимальним під мій інвертор.

Але, стикнувся із тим, що як тільки панелі починають виробляти понад 1,5кВт, починається скидання до 10-30 Вт, через пару хвилин виходить на 500 - 800 Вт, потім знов намагання вийти на більшу потужність (максимум до 3 кВт) і знов відбувається скидання до 10-30 Вт. Все це при наявності сонця.

Ось графік виробітки е/е:

photo_2024-08-03_06-03-42.jpg

Така генерація при трьох послідовно в три паралелі.

Вирішив спробувати зменшити потужність, і одну паралель відключив. Залишив три послідовно і дві паралелі. Тобто десь 95 В та 26 А, але на роботу це не вплинуло, хіба що максимум генерація досягала 1,75кВт, і відбувалось скидання.
Ось так:
photo_2024-08-03_06-03-34.jpg

Виникає питання, це інвертор скидає потужність генерації, чи можливо можуть бути інші причини такою нестабільної генерації при наявності сонця?

Підключив по три панелі послідовно в три паралелі, отримав приблизно 95 В, 39 А та напругу холостого ходу близько 112 В, що на мою думку мало бути оптимальним під мій інвертор
Вітаю. На мою думку, у Вас від панелей завелика сила струму. 39 ампер це небагато більше ніж максимальна сила струму по входу панелей для даного інвертора. У нього це Impp 8,42 ампер. Ото ж мабуть він і скидає потужність. Йде в захист. От його мануал. На сторінці 9.

Вкладення

• must_ph18_5048_plus_manual.pdf
    3,5 Mб · Перегляди: 13
Вітаю. На мою думку, у Вас від панелей завелика сила струму. 39 ампер це небагато більше ніж максимальна сила струму по входу панелей для даного інвертора. У нього це Impp 8,42 ампер. Ото ж мабуть він і скидає потужність. Йде в захист. От його мануал. На сторінці 9.
На скільки я розумію, то рекомендація для конфігурації однієї панелі (250W, 8,42A), але ж написано що у паралель можна 8 таких модулів, а це вже більше 60 А.

8,42 А - це взагалі ні про що. Одна панель на 410 Вт - це 13 А. Як тоді сконфігурувати дозволених 4 кВт, при максимально дозволеній напрузі 130 В?

На скільки я розумію, то рекомендація для конфігурації однієї панелі (250W, 8,42A), але ж написано що у паралель можна 8 таких модулів, а це вже більше 60 А.
Так, вони пишуть про два послідовних стрінги в паралелі. Тоді 8.42×2=16.84А, що більше схоже на максимальний струм для мппт даного інвертору. Підключіть свої панелі 4 послідовно і все має бути нормально. По напрузі буде 150В, на 10 В перебільшення, а по струму 13, що в межах норми.

Так, вони пишуть про два послідовних стрінги в паралелі. Тоді 8.42×2=16.84А, що більше схоже на максимальний струм для мппт даного інвертору. Підключіть свої панелі 4 послідовно і все має бути нормально. По напрузі буде 150В, на 10 В перебільшення, а по струму 13, що в межах норми.
Вчора ввечері підключив 4 послідовно, для тесту, але сьогодні дуже пасмурно і дощ, буду чекати на сонячну погоду.

З іншої сторони, у них нижче на картинці рекомендації по підключенню панелей, і там по 3 послідовно і 8 паралелей намальовано для панелей 250вт. То як мінімум 60А.

І мені здається що при максимальній напрузі 130в неможливо набрати 4кВт без 3 паралелей. Але ж у мене навіть з двома паралелями постійно скидає генерацію...

І мені здається що при максимальній напрузі 130в неможливо набрати 4кВт без 3 паралелей. Але ж у мене навіть з двома паралелями постійно скидає генерацію
На жаль, даний інвертор старенький і низьковольтний. І ми ніяк не зможемо з існуючими панелями набрати рекомендовані 4кВт.
Максимум, щоб не спалити, - це 4 панелі послідовно. Але тоді втрачаємо потужніть ще 5 панелей.

Тому, думаю, що краще завершіть тестування з чотирьма панелями і далі буде видно що робити.
Або міняти інвертор на високовольтний, або шукати старі панелі по 250 ват.

1723199239311.pngДуже схоже на те, що спочатку інвертор заряджає акб, а потім починанються скачки рівно такі яке було споживання будинку. Яка напргуа акб коли зявляються ці палки?

Переглянути вкладення 3964Дуже схоже на те, що спочатку інвертор заряджає акб, а потім починанються скачки рівно такі яке було споживання будинку. Яка напргуа акб коли зявляються ці палки?
Ні, налаштовано під відпуск надлишку у мережу.

І в мережу відпущено з 10 по 11 у два рази більше ніж наприклад з 13 по 14, коли активність сонця на багато більша.

1000004852.jpg

якщо тимчасово відключити віддачу в мережу і послідкувати як себе поведе генерація?
наскільки розумію щоб була генерація в мережу, інвертор піднімає напругу вищу ніж в мережі..... можливо в самій мережі напруга висока?

якщо тимчасово відключити віддачу в мережу і послідкувати як себе поведе генерація?
наскільки розумію щоб була генерація в мережу, інвертор піднімає напругу вищу ніж в мережі..... можливо в самій мережі напруга висока?
Більше схиляюсь що інвертору не подобалась високий струм, зараз 4 панелі підключені послідовно, скидання такого не спостерігаю, хоча із-за хмарності останніми днями на 100% перевірити не можу. Максимум з 1,6 кВт показувало 1,3 а потім хмари і зниження генерації. Чекаю сонячного дня...

в мене зараз працює MUST 3кВт по PV входу 30-130В 60А, підключено 6 панелей Longi 565Вт (2послідовно*3 паралельно) - виходить ~3,3Вкт (~90В, 37А), сам інвертор може відбирати від сонця лише 1,5кВт. На інверторі обмежив струм заряду 45А щоб не катувати на граничних режимах. Виходить що інвертору байдуже який масив панелей до нього підключений, головне щоб було в діапазоні вхідної напруги, і він сам собі відбирає потужність таку яку може.

Але не знаю скільки потужності у Вашому випадку він намагається скидати в мережу.

Скажу так, що з приєднаними 9 панелями 3 послідовно і 3 паралелі, в повністю сонячний день максимум виробляв 9,1 кВт за день.
Зараз при 4 панелях послідовно підключених, в пасмурні дні виробляє 7,2 кВт в день. От дочекатись би повністю сонячного дня, і впевнений що на 4 панелях виробить більше ніж виробляв на 9 з паралельним підключенням.
З цього можна буде зробити висновок, що він хоч і може переварювати струм і в 40А, але зовсім не довго. Потім нагрівається і скидає генерацію..

4 послідовно, то не багато по напрузі PV-входу?

4 послідовно, то не багато по напрузі PV-входу?
Ні, якраз у нормі.
Десь 120В при навантаженні, і 148В холостого ходу, при дозволених 130 і 145.
Ті 3В холостого вважаю не суттєвим перевищенням. Більше 120В за 4 дні спостереження я не бачив.

як Ви в мережу скидаєте надлишки, по зеленому тарифу?

як Ви в мережу скидаєте надлишки, по зеленому тарифу?
Ні, поки що нічого не оформлював. Планую в майбутньому продавати залишки як активний споживач, після оформлення генеруючої установки в ОСР та заміни лічильника .

Назад
Угорі