Наслідки використання AGM+LIFEPO4 акумуляторів паралельно

Zinge

Tier1
Реєстрування
10 Кві 2024
Дописи
259
Бали
28
Сонячні панелі
Longi Solar 435M
Інвертор
SRNE HF2430S60-100
Вирішив не засмічувати теми, а створити окрему.
Для тих, хто не в курсі моєї проблеми (для чого мені це потрібно) : https://greenpowertalk.tech/threads...vlasnikiv-korisna-informacija.1355/post-37202

Запитання наступне: чи можна паралельно залишити включений до LIFEPO4 свій кислотний акумулятор АГМ ? Струм зарядки від панелів та мережі низький комфортний для кислотного. (залишаю налаштування всі без змін для AGM).
Зарядити до +- однакової напруги і з'єднати разом? Самих АГМ не шкода якщо що. Мають 40-70% (залежно яке навантаження) від номінальної ємності.

Чим грозить таке з'єднання? (для використання не на тривалий час)

РАз не жалко пробуйте, тут напишете що станеться.

РАз не жалко пробуйте, тут напишете що станеться.
AGM не шкода. А що з ним може статися? Підключаю lifepo4 паралельно, на інверторі залишаю всі налаштування як AGM і в "їзду."
Не бачу що може негативного статися з lifepo4. Він ж має BMS. А AGM ух на них.

а як тимчасове рішення?

Інвертор SRNE спокійно потягне і 3100Вт там запобіжник по низькій 150А встановлений.

Завжди не проконтролювати хто і що підключає до 220В.
Приклад :
Випадково включили бойлер + фен (забулися) або щось що споживає більше 100А по батареї. BMS відрубує напругу на виході. Інвертор з навантаженням не завершує правильно роботу. (що там транзистори по керуванні матимуть)?

Зараз AGM, і такого статися не може. Напруга буде на виході батареї навіть при 3кВт. (просяде і собі вимкне інвертор вихід 220В на низькій напрузі на батареї).

Людина вже попробувала:

Не резикував підключати AGM+LIFEPO4. Замовив ще одну Lifepo4 (буде 200Ah можна буде тепер не боятися навантаження). Батарея до 200А а інвертор до 150А не вимкнеться BMS

Людина вже попробувала:
Ну він великий експерементатор. Але, виробники багатьох акумуляторів вже явно пишуть, щоб не ставили в паралель із свинцем. Були навіть промислові рішення, для паралельного підключення, але перестали виготовляти. Все добре, поки добре.

Я підключив, працює , подивимося, зараз мені подобається їх робота.

зараз мені подобається їх робота
В чому саме подобається? Які характеристики акумуляторів?
Поділіться налаштуванням та поведінкою цієї пари при заряді/розряді. Може й насправді добре?!

Чому подобається, треба починати розповідь трохи здалека. Ще у кінці літа, я про цю сонячну енергетику не знав практично нічого, почалося з одної сонячної панелі на 250Вт, яку товариш запропонував, бери спроубуєш. Далі була збірка саморобного МППТ контролера , підключивши до автомобільного акб і до малеького інвертора на 250 Ват, включивши освітлення в гаражі і коли це все запрацьовало, побачивши ток заряда 12ампер , то мене мягко кажучи пробрало. Прикинувши було куплено ще пять таких панелей і гібридний інвертор на 4 кіловат. АКБ желізовосфат я непотянув. Було за могорич придбано 20шт десятирічник ажм 26Агодин, з оставшою емність десь 7 годин кожний. Система в мене 24 вольта. Так все працювало місяць, спожимання було десь 4 кіловати в день один з яких було сонце. Далі почалися невеликі відключення зявилися проблеми з зарядкою цих ажм, вони просто не встигали заряжатись, напруга швидко підіймалася до 28, 4 при тоці зарядки інвертором10 ампер і інвертор не робить витримку поки не спаде ток, а зразу переходить на флоат. який стояв 27,4. Дякувати, як тут вище назвали великикому експерементатору. Зписались з Олексієм , він дав рекомендації стосовно заряду, в нього до речі я і побачив паралельну роботу двох типів. Купив бу комірки літій желізофосфату на 60аг. опір комірок 0,6 мОм. збалансував зібрав батарею, спочатку на пробу підключив без бмс і почав міряти. Якраз було відключення мережі і разом ці батареї видержали 7 годин, спочатку струм тримає літій , напруга тримається 26.1, з ажм струм практично не тече, потім потихеньку при 25вольтах підключається ажм. нижче 24вольт я не розряджаю. Коли іде заряд, то по часу довше, ток тече через літій більший, ніж через ажм.
Тепер цифри відключення інвертора 24вольта це 3 вольта на комірку літія і 12 вольт на один ажм акумулятор. До речі на ажм різниця 0,1 вольта, включені послідовно паралельно. Бульк знизив до 28вольт, підтримку флоат підняв 27,6 вольта. Зараз все працює з жк бмс на 200а , купив на майбутне. Що буде далі буде видно, акб бу , що втрачати. До речі у Олексія на каналі є відео , він провіряє свої акб, що з ними сталось, можете подивитись. Зараз мене все влаштовує.

Що буде далі буде видно
Здайте свинець за гроші та купіть ще одну нормальну батарею. Досить швидко настане час, коли старі батареї будуть кипіти під час зарядки літія. При цьому можна догратися до накопичення гримучого газу у гаражі та вибуху.

ну або хоча б поставити термометр і вимикати по перегріву.
он в інверторах в комплекті йде саме ds1820 для роботи з agm/gel/acid))))

Дякую за поради, звісно, що так і зроблю, трохи попрацюють, і буду купувати нові, але при поганому розкладі, можна трохи протриматись

Газовиділення буде й на холодних батареях. Це особливість (неприємна) свинцьово-кислотних акумів. По температурі їх не піймаєш, нажаль.
Сейчас владельцы бусиков напряглись. Там обычно акум в салоне стоит под сидушкой

Если кому интересно.
У меня подключены три аккумулятора в параллель.
1 - 16*25а\ч lifepo4+BMS;
1 - 16*105а\ч lifepo4+BMS;
1 - 4*110а\ч свинцово-кислотные EFB (это важно) без балансиров.

Система работает на ура, свинцово-кислотные начинают отдавать ток, когда лиферные уже немножко разрядились.
Ток зарядки держу 20А, в принципе для свинцово-кислотных это не то, что бы хорошо, однако с учетом их мизерной стоимости, 3600 грн*4=14400грн за 110а\ч - их можно менять раз в пару лет с доплатой, поскольку они перерабатываются.

Так что возможно есть резон держать соточку а\ч балансировочных лиферов, которые будут брать на себя разряд-заряд при нехватке солнечной энергии днем, и 200-300а\ч свинцово-кислотных, на случай пидорских налетов.

Не раскрыта тема перетока энергии в моменте от полностью заряженой всей системы до момента когда к работе подключается кислотный аккумулятор. Как течёт ток с лиферов? Только в напрачлении полезной нагрузки или в т.ч. для нагрева кислотного и попутной генерации водорода в атмосферу? Или возможно его сбор для последующего использования как экологичного зелёного топлива.

На 13.2 вольта ничего там не "кипит" в свинцовом

Назад
Угорі