Обжим кабелів батарей 35мм

Vforey

Tier3
Реєстрування
14 Лис 2024
Дописи
14
Бали
1
Всім доброго часу,
хто складав батарею сам і робив кабелі або ті хто цим займається, підскажіть, будь ласка, як ви обжимали кабелі для під'єднання батареї до інвертора.

Чи використовуєте ви контактну пасту, як для під'єднання шин на елементах так і гільзування (в саму гільзу)?
ось таке відео раз та відео 2

все ж і не мало потрібно обжимати, 2 кабеля:
інвертор -> клеми на батареї (4 наконечники)
клеми батареї -> бмс (4 наконечники)
бмс -> збірка (4 наконечники)
всюди планую вокористовувати кабель 35мм.

я маю кабель 35мм ПВнг-LS3 Одесакабель та накінечники 35/6 (на інверторі, на бмс та на елементах М6 )

тепер думаю як і чим його обжати, купити відповідну обжимку давить жабка

знайшов в Youtube відео як можна в домашніх умовах його обжати:
відео 1 (наче непоганий варіант)
відео 2
відео 3

або якщо доведеться купувати обжимку то ось такі варіанти розглядаю... якусь порекомендуєте?
обжимка 798грн
обжимка 890грн
обжимка 914грн

Вкладення

• IMG_20241212_002434_DRO.jpg
    IMG_20241212_002434_DRO.jpg
    10,2 Mб · Перегляди: 9
  • IMG_20241212_002551_DRO.jpg
    IMG_20241212_002551_DRO.jpg
    10,2 Mб · Перегляди: 9
тепер думаю як і чим його обжати, купити відповідну обжимку давить жабка

знайшов в Youtube відео як можна в домашніх умовах його обжати:
Не рекомендую колхозити з обжимкою. Краще взяти інструмент і якісно обжати. Це все ж таеи безпека

або якщо доведеться купувати обжимку
Для разової обжимки я брав саму дешеву. Правда таки гідравлічну. І навіть на ній не дуже легко обжати. Як обтискати не гідравлічною не уявляю...

Чесно вже не згадаю де саме... Брав от такі самі дешеві:

Вони на 4-70ммкв, щоб був якийсь запас на майбутнє.
І так, я обжимав саме 50ммкв і було важкувато. На 35ммкв трохи може бути легше

Всім доброго часу,
хто складав батарею сам і робив кабелі або ті хто цим займається, підскажіть, будь ласка, як ви обжимали кабелі для під'єднання батареї до інвертора.

Обжимав по мотивам якогось відео з ютубу. Під клему 35мм розпиляв навпіл гайку М12, а далі затискав ці половинки в дебелі лещата разом з клемою та затискав по кілька разів. До речі по канонах скручувати жили не бажано. Якщо кабель вільно бовтається в клемі, то треба нарізати мідних дротиків 0.3-0.5мм з тонкого одножильного кабеля та навставляти їх в наш кабель з торця щоб збільшити його діаметр.

Хм. От теж цікава тема. Так, 1к на обжимку в самомго не піднялася рука. Стискаю лещатами, потім керню керном з сферично притупленим кінцем. Смикав крутив - все міцно.

Хм. От теж цікава тема. Так, 1к на обжимку в самомго не піднялася рука. Стискаю лещатами, потім керню керном з сферично притупленим кінцем. Смикав крутив - все міцно.
Якщо є час та натхнення, то краще зварити з кутника, за мотивами як на відео-3 вище. Бо ті половинки гайки рівно затиснути в лещатах ще той гемор. До того ж на кутнику можна випиляти не круглий отвір, а шестиграний щоб було зовсім по феншую.

Берете гідравлічну обжимку на olx, обжимаєте і продаєте на тому ж olx скинувши 300грн. Колхоз тут не потрібен. Якщо ну ніяк - можете мені відправити нарізані кабелі + наконечники - я безкоштовно обіжму у вільний час:)

Берете гідравлічну обжимку на olx, обжимаєте і продаєте на тому ж olx скинувши 300грн. Колхоз тут не потрібен. Якщо ну ніяк - можете мені відправити нарізані кабелі + наконечники - я безкоштовно обіжму у вільний час:)
Не скажіть. В "колхозі", який дає результат не гірший за "фірму", теж є свій кайф :)
Якщо сильно хочеться гідравліки, то бачив і такий варіант. Замість лещат використовується автомобільний гідравлічний домкрат. Під нього треба зварити раму з дебелого кутника чи швелера. В ту раму вставляеться домкрат і обжимні губки.
А купив-продав то таке. На тому ж ОЛХ є купа оголошень де вам дріт обіжмуть за гроші.

В мене окрім інвертора, ще МРРТ-контролер панелей, що дивляться на захід, підключений до акумулятора. Тобто взагалі 8 клем потрібно було ставити на кабеля. Клеми мідні, кабель 35 квадратів. Гідравлічну обжимку не купував, нічого не обжимав, все пропаював паяльниками на 150Вт та 500Вт, додатково прогріваючи клему термофеном. Тримається міцно, контакт ідеальний і не треба хвилюватись, що десь там щось окислиться і почне грітись. Але після пайки треба клеми промивати спиртом і зачіщати до чистої міді, бо від флюсу та високої температури вони темніють.

Тримається міцно, контакт ідеальний
При обжимці кращий, опір міді в 6 + разів менший ніж опір припою.
Про те що він фізично слабкіший навіть казати нема чого. Ну і 99% що припій не покрив всю внутрішню площу клеми.
і не треба хвилюватись, що десь там щось окислиться і почне грітись.
В будь якому випадку зверху одягається термоусадка на клею, хоч в океан з цим проводом ниряйте.

Про те що він фізично слабкіший навіть казати нема чого. Ну і 99% що припій не покрив всю внутрішню площу клеми.
Якщо людина паяти не вміє, то так. В мене не виникло жодних проблем з тим, щоб якісно пролудити клеми з середини.
Звісно, при наявності якісного інструменту для обжимки простіше обжати і не паритись. А якщо інструменту немає, але є ким та чим запаяти - це, на мою думку, кращій варіант, ніж щось колхозити в лещатах.

Але після пайки треба клеми промивати спиртом і зачіщати до чистої міді, бо від флюсу та високої температури вони темніють.
химия меди такова, что она фактически мгновенно при контакте с кислородом покрывается оксидной пленкой, а это плюс дополнительные Ω. собственно потому медные наконечники и лудят.

В мене окрім інвертора, ще МРРТ-контролер панелей, що дивляться на захід, підключений до акумулятора. Тобто взагалі 8 клем потрібно було ставити на кабеля. Клеми мідні, кабель 35 квадратів. Гідравлічну обжимку не купував, нічого не обжимав, все пропаював паяльниками на 150Вт та 500Вт, додатково прогріваючи клему термофеном. Тримається міцно, контакт ідеальний і не треба хвилюватись, що десь там щось окислиться і почне грітись. Але після пайки треба клеми промивати спиртом і зачіщати до чистої міді, бо від флюсу та високої температури вони темніють.
"...зачіщати до чистої міді". Й приплили ((

В будь якому випадку зверху одягається термоусадка на клею, хоч в океан з цим проводом ниряйте.
термоусадку взяв, але не на клею. Наскільки принципово робити ізоляцію термоусадкою на клею?

химия меди такова, что она фактически мгновенно при контакте с кислородом покрывается оксидной пленкой, а это плюс дополнительные Ω. собственно потому медные наконечники и лудят.
шини буду різати з міді сам, і відповідно буду їх лудити, дивлюсь на 3х25мм (з запасом) або на крайняк 2х25мм
а яку шину ви порекомендуєте взяти? під комірки Eve LF280K v3 Prismatic 280Ah (по дві шпильки на контакт), кабелі будуть 35мм, інвертор на 6 кіловат

Вкладення

• перемичка 001-2.png
    перемичка 001-2.png
    53,3 Кб · Перегляди: 4
Не так щоб дуже, якщо це сухе приміщення то пофіг.
приміщення сухе. інвертор "домашній" + батареї не можна в мінусовій температурі використовувати. тому все буде жити в будинку.
Варіанти з підігрівом батереї не влаштовують - не маю йому довіри і не має такої потреби

під комірки Eve LF280K v3 Prismatic 280Ah (по дві шпильки на контакт)
Обережно зі шпильками на цих комірках, та не використовуйте гайки з резинкою (якщо планували). А краще просто використовуйте болти.

Назад
Угорі