Односторонние vs двусторонние солнечные модули

Посмотрим... Придет лето, будем меняться генерацией, а ещё сроками окупаемости. Конечно, если трекера собраны своими руками то возможно, результаты будут приблизительно одинаковы, а вот если их заказать, то они не окупаются за 4года, допустим.
Токо своими руками, в противном случае токо один стол клв на 40-45 и строго на юг, Харьковская обл.

меня терзают смутные сомнения - двухсторонние или односторонние панели ставить на шиферную крышу 45 градусов, надо 8шт в размере 550-580W? вопрос не в выработке, а именно в механической прочности.
стекла в двухторонних 2мм+2мм, а у односторонних обычно фронтальное от 3мм.
нашел де купить, но в наличии по хорошей цене именно двусторонние,, стремно почемуто, вдруг против града они слабей односторонних?
предполагаю, что двухсторонние для вертикальной установки больше предназначены и при моем уклоне крыши под градом будут себя вести хуже односторонних, т.к. фронтальное стекло тоньше.
у кого какой опыт по двусторонним панелям?

меня терзают смутные сомнения - двухсторонние или односторонние панели ставить на шиферную крышу 45 градусов, надо 8шт в размере 550-580W? вопрос не в выработке, а именно в механической прочности.
нашел де купить, но в наличии по хорошей цене именно двусторонние,, стремно почемуто, вдруг против града они слабей односторонних?
предполагаю, что двухсторонние для вертикальной установки больше предназначены и при моем уклоне крыши под градом будут себя вести хуже односторонних, т.к. фронтальное стекло тоньше.
Беріть меншої потужності. І монтувати легше, і надійність буде краща

ну а те, що потужність там за 2 сторони. А у вас буде фактично одна? Ну і найдешевший варіант - там жеж на чомусь економили. Хочете бути першим, хто це перший випробує?)))

ну а те, що потужність там за 2 сторони. А у вас буде фактично одна? Ну і найдешевший варіант - там жеж на чомусь економили. Хочете бути першим, хто це перший випробує?)))
при чем тут найдешевший?
панели JA solar JAM72D40-580-GP. по даташитам все бифокальные панели что я видел имеют стекла 2мм+2мм

я замовив JA Solar JAM72D40-595/LB 595 Wp, продавець каже на початку лютого приїдуть в Україну. хотів 560 але їх немає, а там де є деруть в три шкури.

Останнє редагування:
я замовив JA Solar JAM72D40-595/LB 595 Wp, продавець каже на початку лютого приїдуть в Україну. хотів 560 але їх немає, а там де є деруть в три шкури.
тоже двусторонние..
не на забор? если на крышу, то не переживаете за тонкое стекло?

тоже двусторонние..
не на забор? если на крышу, то не переживаете за тонкое стекло?
нє на землю на металоконструкцію, зі змінним кутом по вертикалі
Я вважаю що 2мм+2мм це краще чим 3мм. Заднє скло підсилює переднє, на такому принципі робиться композитна броня.

Останнє редагування:
Я вважаю що 2мм+2мм це краще чим 3мм. Заднє скло підсилює переднє, на такому принципі робиться композитна броня.
от брони снаряд не отскакивает, а увязает в ней.

от брони снаряд не отскакивает, а увязает в ней.
У випадку з градом він не увязне в склі а відскочить, такщо буде "рекошет", це треба я незнаю якого аномального розміру град, тим більше на наземній конструкції я вже приблизно придумав захист від граду, але для початку треба панелі дочекатися.

Вам яка кількість потрібна? Маємо на залишку 57 шт. двосторонні Q-sun solar 575W ( 85$)

тут в американському журналі була стаття якраз про захист бі панелей ))) від граду. Так от кажуть - виробники спочатку почали ставити 2мм скло. Але - по результатах - повернулися до стандартного 3.2 - вийшло в результаті ефективніше.

Виробники панелей пропонують стійкі до граду моделі для невеликого, але важливого регіону США
JRP Studio | Adobe Stock
У постійній гонці за ефективністю сонячні панелі для промислового використання стають потужнішими, але також більшими, важчими та громіздкими. Щоб зменшити вартість та вагу двох найбільших компонентів біфаціального модуля, виробники зменшили товщину кожного скла до 2 мм. Але незабаром виникла нова проблема на біфаціальних проектах, розташованих у центрі США: ці панелі з тоншим склом отримували більше пошкоджень під час частіших у цьому регіоні градів, ніж панелі з задніми плівками. Можливо, дешевше та легше скло було не найкращим вибором.

Виробники сонячних панелей зрозуміли, що найпростішим і, чесно кажучи, найочевиднішим рішенням було повернутися до традиційної товщини скла 3,2 мм. JinkoSolar виявила проблему з градом у 2021 році та випустила на ринок Північної Америки біфаціальний модуль EAGLE G5b із товщим склом.

"Був масовий перехід на двоскляні продукти, переважно для зниження вартості, і скло ставало все тоншим. Ми хвилювалися через вплив граду та зменшення товщини скла", – сказав Адам Детрік, директор з управління продуктами та технічних послуг JinkoSolar у США. "Ми вирішили відрізнитися та зосередитися на захисті від граду, тому обрали панель із склом 3,2 мм та прозорою задньою плівкою."

Однак використання товщого скла – це не вся історія. Окрім Jinko, такі компанії, як Trina Solar та LONGi, також перейшли на конструкції зі склом 3,2 мм для стійких до граду моделей, але використовують загартоване скло замість термічно зміцненого. Загартоване скло в п’ять разів міцніше за термічно зміцнене, сказав Бренден Фрейзер, менеджер з продуктів Trina Solar US.

"Більша товщина переднього скла дозволяє легше проводити процес загартування", – сказав він. "Багато звичайного 2-мм скла є термічно зміцненим, і воно значно зміцнюється після термічної обробки, але воно не настільки міцне, як повністю загартоване скло."

Trina розробила стійку до граду версію свого біфаціального модуля Vertex N, який почнуть поставляти у другому кварталі 2025 року. Окрім загартованого скла, модуль має прозору задню плівку. Якість задніх плівок десять років тому була сумнівною, що стало ще однією причиною переходу на двоскляні конструкції, але зараз ситуація покращилася, особливо з прозорими плівками.

"Кілька років тому ми б виділяли модулі з задньою плівкою як проблемні", – сказав Фрейзер. "Але ми зробили багато роботи в цій галузі, багато тестувань надійності TOPCon та розширених тестів надійності задніх плівок. Ми проводимо повне тестування цього стійкого до граду модуля та маємо повну впевненість у продуктивності та надійності задньої плівки."

Як перший виробник, який серйозно досліджував стійкі до граду конструкції, Jinko співпрацювала з DuPont над прозорою задньою плівкою на основі Tedlar, яка зарекомендувала себе за останні три роки на проектах Jinko. Детрік зазначив, що, хоча конструкція зі склом 3,2 мм та прозорою задньою плівкою тепер набирає популярності серед інших брендів, які пропонують стійкі до граду модулі, Jinko знову виходить за межі, цього разу повертаючись до двоскляних моделей.

дякую за інфу, але я вже придбав, тай напевно 3мм двосторонніх зараз у продажі немає, а якщо є то ціна там напевно більша, град у моєму регіоні це дуже рідкісне явище, а якщо іде то дуже мілкий, правда того літа був 4мм приблизно, але мене лише крайом зачепило , я лише чув гуркіт в далині. Я над панелями планую натягти агро сітку , так щоб вона не кидала тінь, буде такий собі козирьок і від граду і птичок, а то горобці скотиняки загадять в декілька слоїв що і світло непроб'ється.

Останнє редагування:
Я над панелями планую натягти агро сітку , так щоб вона не кидала тінь, буде такий собі козирьок і від граду і птичок, а то горобці скотиняки загадять в декілька слоїв що і світло непроб'ється.
Не видумуйте. Затіняючих сіток наче менше ніж на 45% поглинання не буває.

Не видумуйте. Затіняючих сіток наче менше ніж на 45% поглинання не буває.
яж не на панелі буду ложить а перпендикулярно над панелями так щоб не було тіні, але щоб град попадав у сітку а не панель, можливо не всю вийде закрить при літньому куті особливо, але хоч частину.
Це треба як для смартфона якусь прозору захисну плівку або додаткове скло зверху ставить. але ціна такої склянки напевно не маленька.

яж не на панелі буду ложить а перпендикулярно над панелями так щоб не було тіні, але щоб град попадав у сітку а не панель, можливо не всю вийде закрить при літньому куті особливо, але хоч частину.
Це треба як для смартфона якусь прозору захисну плівку або додаткове скло зверху ставить. але ціна такої склянки напевно не маленька.
З сіткою це утопія, бо град буває і косим за рахунок вітру. Хіба що натягувати її прямо над панелями якось автоматизованно перед дощем.

Хіба що натягувати її прямо над панелями якось автоматизованно перед дощем.
за це теж думав, щоб був простий механізм який дозволить швидко закрить і розкрить панелі одному (думав про надувні матраси навіть), але для початку їх нада встановить ще, потім буду вже думати про захист, але так як вони будуть регулюватися по вертикалі то достатньо буде поставить в вертикальне положення а агро сітка 1м ширини вздовж каркасу таким чином закриє повністю зверху обидві сторони, а коли повернути в робоче положення сітка уже не затінятиме панелі.

але щоб град попадав у сітку а не панель,
Та нормально вони град тримають - перевірено
В мене кусок доски с криши падав на панель десь з 3 метрів, и град пару разів був - все нормально

Та нормально вони град тримають - перевірено
В мене кусок доски с криши падав на панель десь з 3 метрів, и град пару разів був - все нормально
заспокоїли трохи, ато пан andy заставив мене призадуматися, у ваших СП скло яке 3мм чи 2мм? бо в моїх двосторонніх два по 2мм.
Оце незнаю чи варто їх завтра морозом виносити на двір щоб перевірити чи вони видають хоч щось, але завтра бачу буде хмарно. і трохи страшно за скло, бо панель 2,33м в довжину, здороветинні і важкущі.

Останнє редагування:
Назад
Угорі