FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

RCV=3.45, RFV=3.35, SOC100%=3.449, Start Balance Volt.=3.42
Навіщо так? При таких параматрех балансування буде бескінечним, якщо комірки відрізняються. А вони точно відрізняються судячи з розковбасу батареї. Не слухайте дурниць, скиньте на налаштування BMS по замовчанню, перестане ковбасити.

Навіщо так? При таких параматрех балансування буде бескінечним, якщо комірки відрізняються. А вони точно відрізняються судячи з розковбасу батареї. Не слухайте дурниць, скиньте на налаштування BMS по замовчанню, перестане ковбасити.
По дефолту початок балансування на 3В і це буде взагалі жесть

По дефолту початок балансування на 3В і це буде взагалі жесть
Я мав на увазі налаштування напруг. Хоча по замовчуваню теж для однакових по усім параметрам нових комірок. Як тільки є наймаліша відмінність, буде деякий час ковбасити під самим верхом заряду. Але не довго і за годину другу балансування усе вирівняє.
В мене дві батареї в паралель, кожна із своєю JK BMS Inverter. Збирались у різний час. Новіша відмінно працює з напругами по замовчуванню. Старіша трохи морочить голову під верх заряду. Прийшлося поексперементувати з налаштуваннями. Для відмінної роботи та найменьшого розковбасу с розбалансом під саме закінченя заряду підібрав и встановив так. Якщо ставлю так само на новішій батареї, вона поченає витворяти щось подібне, як у Ігор_Л, но тим не менш балансування вирівнює її за пару годин і все працює далі без проблем.
Та щє є один нюанс. JK BMS Inverter дуже гарна. Але я відмітив у себе невелику різницю між екземплярами, як у показах так і в роботі, якщо вони придбані у різний з різних партій. Та калібрування напруги, струмів потрібно робити обовїязково. Також покази внутрешніх опорів комірок. Але нікто з цим не заморачується. Треба прибори з добрими параметрами та час.

Вкладення

• IMG_4692[1].PNG
    IMG_4692[1].PNG
    348 Кб · Перегляди: 13
Останнє редагування:
Я мав на увазі налаштування напруг.
Добрий день.
Напругу я калібрував по точному мультиметру, з цим все добре. Глянув ваши налаштування... Може я чогось не розумію, але з ними я отримаю те ж саме що і зараз. Просто в мене доганяє напругу середню по коміркам до RCV 3.45В і потім струм падає а комірки починають розповзатися. А у вас напруга дійде до вашого RCV 3.463В і потім буде теж саме зниження струму та розковбас комірок.

І наскільки я розумію, це нормальний процес. Всі комірки, які б вони гарні не були, мають різний внутрішній опір. Поки є зарядний струм на вході АКБ і не досягнута напруга відсічки (3.65В на комірку), комірки будуть брати струм, різний струм в залежності від опору. Відповідно вони будуть розповзатися, збільшувати свій розбаланс. І єдине, як цьому можна завадити - це прибрати струм на вході АКБ. Після цього розповзання комірок зупиниться і балансир зможе їх вирівняти.

І зазвичай так і відбуваються, коли зарядний струм падає до... наприклад 10% від номіналу, ЗУ зупиняє заряд АКБ. Але DEYE чогось цього не робе! Струм заряду в мене стоїть 50А, з такого значення заряд і починає. Струм падає до 1,5А, а заряд все триває та триває...

Я так міркую, тут питання мабуть не до BMS, а до інвертора?

Так. Розбігаються, але через 2 години все вирівнюється і струм заряду падає до 0. Не чипайте. Так і повинно відбуватись. Через декілька циклів буде рівніше.

Так. Розбігаються, але через 2 години все вирівнюється і струм заряду падає до 0. Не чипайте. Так і повинно відбуватись. Через декілька циклів буде рівніше.
Вище я писав, що чекав 8 годин! Цілий день. І ситуація лише погіршувалась...

Міняйте BMS. Або шукайте проблему в батареї та контактах.

Скинуть bms в дефолт и убедиться что всё работает как положено. И только после этого начинать "улучшать" настройки постепенно, а не всё сразу.

Міняйте BMS. Або шукайте проблему в батареї та контактах.
В мене ще один АКБ є, на комп'ютерному ДБЖ стоїть. 8S 24В на елементах 40135. БМС на ньому JK BMS 40A.
Сьогодні провів тест. Розрядив до 3.2В на комірку, а потім поставив на заряд від ЛБЖ до напруги 27.6В. Тобто ті ж самі 3.45В на комірку.
І побачив я повністю туж саму поведінку АКБ. При наборі 27.6В струм котрий бере АКБ почав знижуватися, а розбаланс зростати. Чекав декілька годин, струм впав до 0.27А, а розбаланс лише зростав, балансир на БМС на 0.4А, балансир працював... без результату. І ніякої тенденції до зниження розбалансу не спостерігалося, навпаки! Там мені також БМС поміняти надо?

Здається мені, це нормальна поведінка АКБ. Якщо переглянути оприлюднені алгоритми заряду LIFEPO4, всюди ясно прописано, що при зниженні зарядного струму до ... % від номіналу, заряд припиняється. LIFEPO це не свинець, котрий все життя під напругою 13.6В живе. Литій неможна тримати безперервно під буферною напругою.

Питання в тому, чого мій інвертор при зниженні струму заряду почти у ноль, не припиняє заряд. Але мабуть тут відповідь я не знайду.

Питання по Grid Peak-shaving.
У мене інвертор працюю як ДБЖ, тобто обрано режим Zero Export To Load, все навантаження підключено до порту Load.
Активований Grid Peak-shaving буде обмежувати споживання від мережі на заданому рівні, чи ця опція лише для режиму підмішування?
В англомовному мануалі написано
Grid Peak-shaving: when it is active, grid output power will be limited within the set value.
І оце "output" дещо збиває з толку, як для режиму Zero Export To Load мало б бути "input", замість "output"....

Вкладення

• Записати.JPG
    Записати.JPG
    44,5 Кб · Перегляди: 14
Питання по Grid Peak-shaving.
У мене інвертор працюю як ДБЖ, тобто обрано режим Zero Export To Load, все навантаження підключено до порту Load.
Активований Grid Peak-shaving буде обмежувати споживання від мережі на заданому рівні, чи ця опція лише для режиму підмішування?
В англомовному мануалі написано

І оце "output" дещо збиває з толку, як для режиму Zero Export To Load мало б бути "input", замість "output"....
Это верхнее ограничение отбора из сети. Если у вас автомат на 16А например, то нужно выставить соответствующее ограничение (16*220=3520) для того чтобы он постоянно не срабатывал.

Не буде воно безкінечним, це судячи з всього налаштування що я скидував. Вони що в мене ідеально працюють що у Andy off-grid garage.
Чекаю технічно обгрунтовану думку чому воно буде безкінечним - раз.
Дефолтні налаштування БМСки пришвидшують деградацю комірок - це два.
Я НЕ зміг зарядити АКБ на повну, вірніше дочекатися закінчення заряду.
Попробуйте відключити BMS від інвертора і налаштувати їх незалежно. Там була якась трабла з float mode та SOC reset і вона ще фікситься, але я не в курсі чи пов'язано воно чи ні.
Але якщо у вас інвертор пушить заряд коли бмс показує SOC 100% - питання до інвертора.

P.S. Я все більше задоволений що жаба задушила брати Deye і я взяв Victron =)

Останнє редагування:
Попробуйте відключити BMS від інвертора і налаштувати їх незалежно. Там була якась трабла з float mode та SOC reset і вона ще фікситься, але я не в курсі чи пов'язано воно чи ні.
Проблему я вирішив. Була моя помилка, та був баг у БМS.

1. Моя помилка: я поставив напругу балансування нижчу за RCV=3.45, балансування стояло в мене 3.43В.
Коли я виставив початок балансування=RCV=з 3.45В (так і у Анди стоїть у роликах), на момент виходу АКБ на 55.2В я отримав дещо менший розбаланс, ніж коли балансування починалося з 3.43В. На момент досягнення АКБ 55.2В було 0.053В стало 0.031В. Але розбаланс все ж був, та з часом зростав.

2. В JK BMS Inverter в мене була прошивка 15.30 на котрій як з'ясувалося не працював Float mode. Я прошив 15.32 де Float mode виправили і все стало краще. Зараз коли АКБ набирає 55.2В та тримає цю напругу 0,5 год. (при цьому струм заряду АКБ в мене десь 1,5-2А) плата BMS переходить у Float mode, заряд припиняється і АКБ розряджається до напруги FRV=3.35В на комірку. При такій напрузі АКБ тримається 12 год., потім знову я так розумію АКБ буде заряджений до 3.45В на комірку. І так циклічно безперервно.
Тобто проблема безкінечного заряду АКБ зникла...

Але з'явилася інша. Я не зовсім розумію сутність цього Float mode. Навіщо безкінечно, раз у 12 годин (у Анді зовсім цей цикл 6 годин стоїть) довбати АКБ циклами "заряд до 3.45В -> потім розряд до 3.35В -> потім 12 год. таймаут -> потім заряд до 3.45В" і по колу.

Причому там саме розряд 3.45->3.35В! BMS не чекає, поки напруга АКБ сама впаде до 3.35В, вона заставляє інвертор брати з АКБ струм (в мене до 4-7А він доходив), поки напруга не впаде до 3.35В. Або я чогось не знаю, або це якась дурня. Це ж класичні "мікро цикли" котрі повільно, але з'їдають ресурс АКБ.

І що більш цікаво! Якщо під час таймауту у 12 год. зникне світло і АКБ розрядіться, то при появі світла він буде заражатися саме до напруги FRV=3.35В. Хоча по уму повинен би до RCV=3.45В заряджатися а потім знову переходити у Float mode.

Вот така лабуда... скажу відверто, я щось вже підзадовбався з цім продуктом китайського генію "JK BMS Inverter" розбиратися. Начебто багато всього може, але коли копнеш... то все якось "альтернативно" працює.

Чекаю технічно обгрунтовану думку чому воно буде безкінечним - раз.
Ви мій роботодавець? Як що ні, то ваші чекання напрасні.
(так і у Анди стоїть у роликах)
Він добре та багато дає повчального, але не зовсім корректного та не для того, кто розуміє як це все працює. Він часто пропускає важливі моменті та потім до них вже не вертається.
По перше для початку треба новій сбірці дати попрацювати пару циклив и потремати її під самим верхом заряду для повного адекватного балансування комірок з нуля не заважаючі на тривалі година зарядкою малими струмами. То б то на налаштуваннях по замовчуванню. От коли дісбаланс стане мінімальним, струм буде падати до 0, тоді вже можна знижувати напруги. Але не забувати постійно повторювати процедури зарядки на напругах налаштувань під верх. Періодичность процедур залежить від інтенсивності використання. При постійному моніторінгу самі все побачите. Головне не поспішати та набратися терпіння.
Це все довго и потребує уважності та часу. То б то для тих, кто важає це своїм захопленням.

Моя помилка: я поставив напругу балансування нижчу за RCV=3.45, балансування стояло в мене 3.43В.
Це не дуже впливає, в мене все ок з 3.42. Думаю трабла саме в прошивці була.
Причому там саме розряд 3.45->3.35В! BMS не чекає, поки напруга АКБ сама впаде до 3.35В, вона заставляє інвертор брати з АКБ струм
Хз, не бачу також в цьому сенсу, киньте посилання на ролик будь ласка:)
Вот така лабуда... скажу відверто, я щось вже підзадовбався з цім продуктом китайського генію "JK BMS Inverter" розбиратися. Начебто багато всього може, але коли копнеш... то все якось "альтернативно" працює.
Та там і в Andy підгорає:) Китайці і справді так собі в розробці ПО і прошивок. Краще б вони зробили своє залізо а прошивку скинули в опенсорс, там розумні люди або поправили б або форкнули. Як це наприклад історично склалося з fpv де залізо китайське а прошивка (betaflight або inav) - опенсорсні.

Хз, не бачу також в цьому сенсу, киньте посилання на ролик будь ласка:)

У цьому ролику Анди розповідає як працює float.

І я не розумію, якого дідька воно так працює...
Значно розумніше було б за таким алгоритмом.

Коли АКБ досягає напруги RCV та тримає її встановлений час (задається час у налаштуваннях), БМС заряд зупиняє і чекає, поки напруга АКБ за рахунок саморазряду не впаде до RFV. Після чого знову заряджає АКБ до RCV.

Все! Просто, зрозуміло, у повній відповідності до мануалів по заряджанню літію.

Так ні ж, китайці все зробили через дупу... Незрозумілі режими, незрозумілі розряди...
НАВИЩО заряджений до бажаного рівня АКБ кожні декілька годин трохи розряджати-заряджати? Це якійсь акумуляторний анонізм...

Коли АКБ досягає напруги RCV та тримає її встановлений час (задається час у налаштуваннях), БМС заряд зупиняє і чекає, поки напруга АКБ за рахунок саморазряду не впаде до RFV. Після чого знову заряджає АКБ до RCV.
Те що ви назвали схоже на Repeated absorption interval у віктрона.
А Float - це етап зарядки(або скоріше підтримки) заниженою напругою яка підтримує аккумулятор на 100% заряду і компенсує його саморозряд.

Нагадаю своє питання: чи працює Grid Peak-shaving в режимі Zero Export To Load?

І ще питання:
Я поставив SUN-5K-SG03LP1, прошивка С36D, батарея SE-G5.1-Pro-B, на смартфон Deye Cloud, на блок-схемі нема батареї.
Сусіду поставив SUN-6K-SG03LP1, прошивка С371, батарея така сама, на його смартфон Deye Cloud, на блок-схемі батарея є.
В чому причина, що у сусіда батарея є, у мене нема? Стара прошивка інвертора?

Вкладення

• 2024-11-06 17.57.42.jpg
    2024-11-06 17.57.42.jpg
    158,3 Кб · Перегляди: 12
Останнє редагування:
Нагадаю своє питання: чи працює Grid Peak-shaving в режимі Zero Export To Load?

І ще питання:
Я поставив SUN-5K-SG03LP1, прошивка С36D, батарея SE-G5.1-Pro-B, на смартфон Deye Cloud, на блок-схемі нема батареї.
Сусіду поставив SUN-6K-SG03LP1, прошивка С371, батарея така сама, на його смартфон Deye Cloud, на блок-схемі батарея є.
В чому причина, що у сусіда батарея є, у мене нема? Стара прошивка інвертора?
Станция, три точки, информация про станцию, редактировать информацию, тип подключения к сети, сбережение энергии.

Назад
Угорі