Стабілізатор чи додатковий інвертор - що краще?

sanyas15

Tier0
Реєстрування
14 Кві 2021
Дописи
1.184
Бали
83
Сонячні панелі
Jinko Solar 575W
Інвертор
Axioma-BFP 8000
Вирішив поділитися власним досвідом.
Маю давно автономний інвертор Axioma-8kW, два поля панелей схід/захід по 5кВт, два паралельно підключених акумулятора 48в-280А.
Як і всі споживачі, мав справу часто з заниженою/завищеною напругою зовнішньої мережі. А в минулому році вирішив додати ще одне поле 4.6кВт на південь та поставити додатковий інвертор. І от зараз використовую його (REDBO-5kW) в якості лише зарядного пристрою від панелей та мережі на два вже наявних акумулятора. Тому основний інвертор перевів в режим роботи від акумулятора на постійну основу.
Що маю тепер - стабільну напругу 230в на виході в незалежності від зовнішньої мережі. І не треба стабілізатора на вході в будинок, що головне!
Переваги додаткового інвертора: незалежність від перепадів напруги для основного навантаження, можливість підключення додаткового поля панелей. При бажанні, ще як резервне живлення для додаткового обладнання. І дешевше від стабілізатора на 7-9кВт!
У кого які питання або доповнення - радий буду вислухати.

Фактично ви зробили офф-лайн інвертор з двох он-лайн. Чудове рішення, як на мене!

Єдиний невеликий недолік такого підходу - це подвійне перетворення і вночи. Додадуться якісь втрати.
В мене приблизно схожа конфігурація була. Два інвертори на спільних батареях. Зарядкою від мережі займався тільки один, а другий був у вічному SBU режимі. Але зараз перемкнув обох на нічний заряд від мережі, бо в умовах блекаутів потрібно пошвидше заряджати дві батареї. Але в мене і напруга сильно не просідає.

недолік такого підходу - це подвійне перетворення і вночи
Такий недолік у мене відсутній. Другий інвертор завжди у виключеному стані. Просинається тільки від наявної мережі або сонечка. То від самого акумулятора не працює. Але і при такому режимі можна знехтувати невеликими втратами, отримуючи натомість стабільну напругу завжди.

Під подвійним перетворенням я мав на увазі AC->DC->AC. Там втрати будуть 10-15%. Але якщо стабілізація актуальна, то тим можна знехтувати.

в наших широтах можна вирубати на день мережу і буде 230, а вночі заряджати коли буде кращий вольтаж з 23 до 7 по нічному, я би так робив. Хоча в мене добрий вольтаж в розетці, нижче 210 не просідає

Єдиний невеликий недолік такого підходу - це подвійне перетворення і вночи. Додадуться якісь втрати.
В мене приблизно схожа конфігурація була. Два інвертори на спільних батареях. Зарядкою від мережі займався тільки один, а другий був у вічному SBU режимі. Але зараз перемкнув обох на нічний заряд від мережі, бо в умовах блекаутів потрібно пошвидше заряджати дві батареї. Але в мене і напруга сильно не просідає.
Одного инвертора недостаточно на заряд? Шо ж там за акумы?

Одного инвертора недостаточно на заряд? Шо ж там за акумы?
2 х 280Ah. Зараз заряджаю по 2 х 50А. Але при великій потребі можна підняти і до 2 х 80А.
Раніше заряджав 1 х 60А. Тоді майже вся ніч уходила на зарядку. Ну і плюс подвійне перетворення у одного з інверторів було, він частину зарядного струму на себе забирав.

Я забываю что 24в

В Днепре счётчик 3ф
Ось і думаю: чи замінити лічильник за 8-10 т грн (а для чого?), чи знехтувати нічним тарифом на 3-4 місяці зими для заряду від мережі. Бо з березня все-одно переходжу повністю на сонце і до кінця жовтня мережею не користуюсь.

чи знехтувати нічним тарифом на 3-4 місяці зими для заряду від мережі.
Наведу власний досвід. У листопаді 24 року замінив лічильник на багатотарифний. Так як моя вулиця стоїть у плані обленерго по заміні механічних лічильників на сучасні, за заміну нічого не взяли. Лічильник 3-фазний купив сам, в інтернет-магазині полтаваобленерго (є такий, сам у шоці) за 4 з чимось тисячі грн. Старався заряджатись тільки по нічному тарифу, не завжди виходило, бо на минулу зиму батареї іноді не вистачало на день, 240 А*г було. Влітку на мінімумі ціни докупив ще 240 А*г, тепер вистачає з запасом. Зекономлена сума за листопад 24 - лютий 25 включно: склала 2088 грн за 1345 кВт*год спожитих. Тобто половину витрат на лічильник закрив. Цієї зими профіт буде більшим, бо вдень заряджає тільки сонце, якщо є.

Ось і думаю: чи замінити лічильник за 8-10 т грн (а для чого?), чи знехтувати нічним тарифом на 3-4 місяці зими для заряду від мережі. Бо з березня все-одно переходжу повністю на сонце і до кінця жовтня мережею не користуюсь.
Так смотря сколько потребляет за эти 3-4 месяца. И в течении скольких лет

Назад
Угорі