Збірка "мобільної станції" на базі Deye 5k

NeElectrik

Tier3
Реєстрування
9 Гру 2025
Дописи
1
Бали
1
Вітаю!

Саме питання думаю зрозуміле з заголовку, але все ж.
У зв'язку з відключеннями, хочу зібрати станцію з інвертора Deye, та відповідного акуму від деє на 5кв в квартиру (орендовану). Буду дуже вдячний за пораду більш досвідчених користувачів :)
Думаю я не перший хто з таким питанням звертається. Якщо так - тикніть посиланням на теми, в іншому разі - це може бути корисним для людей в схожій ситуації.

Проблема:
Мешкаю в орендованій квартирі, відповідно свердлити стіни чи занадто сильно лізти в щиток ні бажання ні дозволу немає (факточно є, але без фанатизму). Також, так як це орендна квартира, не хотілось би підключати станцію таким чином що її потім пів дня відключати у разі переїзду, тому підключенням має бути а-ля "від'єднав і побіг".

Дано:
1. Інвертор Deye 5k та акум того ж виробника на 5кв
2. Щиток в квартирі, де встановлений вхідний рубильник, реле, і далі вже розводка по споживачам та відповідних автоматах.
3. З споживачів в квартирі: бойлер на 80л, пралка, холодильник, посудомийна машина. Все це можна відключити на час блекауту (мануально).
4. Споживання не заміряв, але якщо відключити все що вище - десь 500вт, якщо вірити екофло.

Ідея:
1. Інвертор та батарея будуть встановлені на стійку, як зараз часто роблять в подібних випадках.
2. На стійку також зібрати окремий щиток для контролю інвертора - вхідний\вихідний перемикач, реле, авр. Вхід та вихід під'єднати до провода з вилкою (розетка).
3. В щитку квартири додати 3 позиційний перемикач та дві розетки:
перемикач - для перемикання мережі міста з подачі на пряму в квартиру, або через інвертор
розетки - для підключення входу та виходу інвертора

Бажаний результат (в моїй уяві):
1. ЕЕ буде або йти на пряму (якщо немає інвертора), або через щиток інвертора, де контролюватиметься АВРом.
2. Підключення через розетки забезпечить можливість просто витягнути вилки, поставити перемикач на місто і спокійно забрати станцію з собою. У разі якщо нічого не підключено, а перемикач стоїть на інверторі - світла в квартирі не має бути. Якщо інвертор підключений, та перемикач стоїть на "місті" - світло має бути, інвертор не "віддає" в квартиру.

Питання:
1. Чи є така "схема" робочою, та на скільки це безпечно? Чи не може трапитись такого, що при подачі енергії з міста та включеному інверторі - ЕЕ піде на вихід інвертора і тим самим видує білий дим на якому той працює? Якщо так, то чи є якийсь спосіб зробити тільки "вхідну" та тільки "вихідну" розетки?
2. Чи я нічого не пропустив з елементів, які потрібно додати в щитки, якийсь додатковий захист, тощо?
3. Можливо хтось вже реалізував чи натрапляв на подібні підключення з вимогою до мобільності - поділіться вашими думками\порадами, будь ласка.

П.С. Я не зовсім електрик, як видно з нікнейму, хоч і технічна людина, тому вибачаюсь, якщо це дурне питання чи так на справді не роблять\небезпечно.

Назад
Угорі