Земля в многоквартирном доме

Creator

Tier2
Реєстрування
25 Лис 2024
Дописи
57
Бали
8
Інвертор
PowMR POW-HVM4.2M-24V-N
В моем доме нет земли (пятиэтажка). Я задумался что бы такого придумать и как ее завести.
Видел в соседнем доме, тоже многоквартирном, с одной из квартир вышел металлический прут доведен до фундамента и воткнут в землю. Не раскапывал что бы посмотреть на какую глубине и не искал "владельца" сией поделки. Но интересно законно ли это и эффективно ли.
Есть ли у кого то опыт?

Зараз існує два цивілізовані способи вирішити проблему відсутності заземлення в квартирі і безліч кустарних - найчастіше, досить ризикованих, а що точно не законно - так це використовувати як землю батареї, труби опалення чи арматуру в стінах.
Перший спосіб - провести від своєї квартири заземлюючий провід (штир) чи по фасаду чи всередині в підвал і звідти назовні, і облаштувати контур заземлення. Це потрібно погоджувати з обслуговуючою компанією і отримати погодження інших співвласників житла.
Другий спосіб - встановити ПЗІП (УЗО), це не вимагає погоджень, але не є повноцінним заземленням.

з приводу облаштування заземлення, якщо йти офіційним шляхом - можна найняти проектувальника, який зробить проєкт контуру заземлення, а після облаштування - провести випробування опору і отримати заключення. Це якщо хочете завести офіційно в будинок для якихось своїх потреб чи всіх квартир в будинку (ціна питання +/- 25.000 приклад).

Також треба погоджувати місце заземлення, оскільки під землею можуть бути прокладені інженерні комунікації, труби і т.п. і поруч із ними заборонено робити заземлення.

Останнє редагування:
Другий спосіб - встановити ПЗІП (УЗО), це не вимагає погоджень, але не є повноцінним заземленням.
УЗО, на сколько я понимаю, не есть полноценной защитой по той причине, что в случае утечки и при контакте все равно будет удар. пусть кратковременный и возможно не такой уж "чуствительный", но все равно током ударит. и уже тогда сработает УЗО.
я правильно понимаю?

УЗО, на сколько я понимаю, не есть полноценной защитой по той причине, что в случае утечки и при контакте все равно будет удар. пусть кратковременный и возможно не такой уж "чуствительный", но все равно током ударит. и уже тогда сработает УЗО.
я правильно понимаю?
Відчути відчуєте, але значно слабкіше і не помрете. Перевірено......

• Like
Реакції: andy
Назад
Угорі