Алюміній чи оцинковка для СЕС — що насправді вигідніше?

Реєстрування
2 Тра 2025
Дописи
5
Бали
3
Працюю у сфері виготовлення й підбору профілів для монтажу СЕС. Регулярно стикаюся з ситуацією, коли замовники або монтажники зіштовхуються з вибором: алюміній чи оцинковка.

Якщо коротко — обидва матеріали мають право на життя. Але кожен має свої технічні обмеження й економічні рамки.

Алюміній:
  • легший
  • не потребує додаткового захисту
  • зручний у монтажі (особливо на дахах)
    ❗ Але дорожчий, має меншу жорсткість і гірше працює на прогини при великих прольотах.
Оцинкований профіль (гаряче цинкування):

• витримує значне навантаження
  • дешевший
  • добре працює на землі, великих об’ємах і коли є снігове чи вітрове навантаження
    ❗ Але потребує прорахунку, грамотного кроку опор і не прощає “монтажу навмання”.

Ми, наприклад, працюємо з оцинкованими профілями 41×21×1,5 мм, 41×41×1,5 мм та 41×61×2 мм. У 80% запитів цього вистачає — навіть під 440–500 Вт панелі. Але за умови, що проліт ≤2 м і є розуміння, навіщо саме така схема.

Хотіла б почути, на чому зупинилися ви? І чому?

Особливо цікаві приклади, де довелося переробляти або навпаки — що відпрацювало 5+ років без нарікань.

Чорний метал, крашений. Пів року. Бо дешево і доступно.

Профіль 41х41х2 мм + алюмінієві анодовані опори для бітумки. Так мені було простіше монтувати самому, бо сучасних фахівців я більше до даху не підпущу, та й не тільки до даху... Поки що конструкції рік.

А давайте розширимо тему
Геошурупи чи бетонування?
Плюси і мінуси

Дехто - взагалі забиває профіля.
Цікаво б почути думки!

Профіль 41х41х2 мм + алюмінієві анодовані опори для бітумки. Так мені було простіше монтувати самому, бо сучасних фахівців я більше до даху не підпущу, та й не тільки до даху... Поки що конструкції рік.
Уточніть будь ласка, а профіль брали оцинкований?
Підкажіть, будь ласка, а сам профіль 41х41 — це оцинкована сталь чи алюміній був?
Якщо оцинковка, то має прослужити не менше 20 років

на заборі метало профіль уже напевно більше 10 років, головне вчасно покрасить щоб не ржавів, то чому на СП він не зможе прослугувати стіки ж.
Поправка мій тин стоїть уже з 2008р це 17 років, головне щоб не замерзала вода в профілі і не попадала туди взагалі, бо вона його починає роздувати і розриває, таке в одному вертикальному профілі воріт сталося, свердлив внизу дренаж сверлом 2мм щоб воду злити, а затікало через зазор болта вкрутяного в профіль.

Вкладення

• IMG_20250530_191540.jpg
    IMG_20250530_191540.jpg
    1,8 Mб · Перегляди: 14
Останнє редагування:
Профільні труби з чорного металу, крашені зовні. Поки рік простояло. Сподіваюсь на 30 років. (що заважає, окрім самому померти або русня розіб'є). Вибір - ціна. Можливість робити арки та наземні конструкції жорсткі та хитрих форм.
А ще купити поблизу, а не замовляти десь та за нереальні гроші.

Я зробив експеримент - маю два одинакових поля схід-захід, панелі 580 Вт по 5 шт . Одне поле - кріплення для 5 панелей з оцинкованого профілю ДКС 48х29х1,5 ,всі метизи - нержавіючі обійшлося в 8456 грн. Друге поле 5 шт - зробив з нержавіючої труби 25х25х1,2 AISI201 , всі метизи теж нержавіючі - обійшлося в 8560 грн. Монтував сам.

Назад
Угорі