AXIOMA ISMPPT 6000

vitadem

Tier3
Реєстрування
6 Жов 2025
Дописи
9
Бали
3
Сонячні панелі
Longy
Інвертор
Axioma ISMPPT BF DOU G 6000
AXIOMA ISMPPT 6000. Працює не коректно. Чи у всіх так. Нема генерації у хмарну погоду. Виблисне сонечно все добре. Ну вроді логічно нема сонця нема генерації але поставив інший інвертор Anern і все окей 200-300 вт у хмарну погоду видає. Були також проблеми у сонячний день у режимі SUB. Поки навантеження не перейде межу 500-600 вт бере від мережі і тільки при перевищенні потужності за 500 вт від сонця. (цей самий Анерн працює у режимі підмішування коректно все що може з сонція більше з мережі). Тех підтримка Аксіоми просто морозиться типу я невірно виставив налаштування. З інтернету пишуть що 200-300 вт Аксіома у режимі SUB дійно підбирає з мережі і тільки потім переходить на сонце і порадитли SBU бо така схемотехніка приладу. Також радать оновити прошивку. ПИТАННЯ як у вас працюють Аксіоми. Що з цим робити. (поставив самостіно декілька систем резервного живлення з панелями з простими інверторами Дюкспавер, Дактрон, Анерн і після цього зрозумів що моя Аксіома на вигляд добротніша хольона з кучою налаштувань працює значно гірше)

Останнє редагування:
AXIOMA ISMPPT 6000 допоможіть оновити прошивку даного інвертора. Люба інформація цінна

В мене хоч і не Аксіома, але якийсь її родич-клон від Esudom. Всі вони є клонами досить старої платформи Voltronic Axpert. Біда та сама - при похмурій погоді МРРТ впадає в кому. Напруга PV при цьому тримається десь в районі 70-90В. Цей феномен вже описаний і тут на форумі, і на закордонних. При цьому мій інший інвертор Аненжі на схожому полі панелей в цей же час може брати 200-300Вт від сонця.
На закордонних форумах наче писали про якісь нові прошивки. Але я не хочу з цим зв'язуватись, бо Jesudom це якийсь клон клона. Вже була інформація що можна отримати цеглину. Купив ще одного Аненжі, а цього мабуть виведу в резерв. У Аненжі правда МРРТ теж не ідеальний. На кожен чих типу різкої зміни навантаження інвертора він скидує МРРТ в нуль і починає шукати оптимум з нуля, а не від поточного значення.

Біда та сама - при похмурій погоді МРРТ впадає в кому. Напруга PV при цьому тримається десь в районі 70-90В.
Та сама біда, я думаю що причина у зміщені нуля датчика струму МППТ в моєму екземплярі він не бачить струму до 1 А. Тоб то МППТ намагається нагрузити панелі поки не побачить струм і в похмуру погоду коли струми малі просто впирається в нижню межу напруги і дає якихось 100 вати замість 300, при цьому інвертор вважає що зовсім нічого немає тобто потужність 0 а насправді там є деяка потужність. Спробуйте поміряти реальний струм З панелей та порівняти його з тим що показує інвертор. Нажаль калібровки не передбачено

В мене хоч і не Аксіома, але якийсь її родич-клон від Esudom. Всі вони є клонами досить старої платформи Voltronic Axpert. Біда та сама - при похмурій погоді МРРТ впадає в кому. Напруга PV при цьому тримається десь в районі 70-90В. Цей феномен вже описаний і тут на форумі, і на закордонних. При цьому мій інший інвертор Аненжі на схожому полі панелей в цей же час може брати 200-300Вт від сонця.
На закордонних форумах наче писали про якісь нові прошивки. Але я не хочу з цим зв'язуватись, бо Jesudom це якийсь клон клона. Вже була інформація що можна отримати цеглину. Купив ще одного Аненжі, а цього мабуть виведу в резерв. У Аненжі правда МРРТ теж не ідеальний. На кожен чих типу різкої зміни навантаження інвертора він скидує МРРТ в нуль і починає шукати оптимум з нуля, а не від поточного значення.
Вот еще один ANENJI. В разделе F0 п.18 инструкции https://cdn-files.myshopline.com/file/store/1675916196960/ANJ-11KW-48V-WIFI-P-User-Manual-0.pdf есть настройки , касающиеся работы МРРТ.

Останнє редагування:
Та сама біда, я думаю що причина у зміщені нуля датчика струму МППТ в моєму екземплярі він не бачить струму до 1 А. Тоб то МППТ намагається нагрузити панелі поки не побачить струм і в похмуру погоду коли струми малі просто впирається в нижню межу напруги і дає якихось 100 вати замість 300, при цьому інвертор вважає що зовсім нічого немає тобто потужність 0 а насправді там є деяка потужність. Спробуйте поміряти реальний струм З панелей та порівняти його з тим що показує інвертор. Нажаль калібровки не передбачено
Це дуже правдоподібна версія. В мене дійсно цей інвертор не бачить по сонцю струми менше десь 0.7А. І скоріше за все програмно це ніякими прошивками, та калібровками не виправити. Бо для вимірювання струму там стоїть датчик на ефекті Хола, а потім діфпідсилювач на OP07 з двополярним живленням. І якщо цей підсилювач дає зсув рівня вниз, нижче діапазону ADC, то саме так і буде. ADC його не бачитиме, поки він не вилізе з під нуля. Треба лізти в схему і прибирати той зсув навішуючи якісь додаткові резистори.
Може якось дійдуть руки спробувати. Бо по іншим питанням до інвертора нарікань нема.

Це дуже правдоподібна версія. В мене дійсно цей інвертор не бачить по сонцю струми менше десь 0.7А. І скоріше за все програмно це ніякими прошивками, та калібровками не виправити. Бо для вимірювання струму там стоїть датчик на ефекті Хола, а потім діфпідсилювач на OP07 з двополярним живленням. І якщо цей підсилювач дає зсув рівня вниз, нижче діапазону ADC, то саме так і буде. ADC його не бачитиме, поки він не вилізе з під нуля. Треба лізти в схему і прибирати той зсув навішуючи якісь додаткові резистори.
Може якось дійдуть руки спробувати. Бо по іншим питанням до інвертора нарікань нема.
За час тестування інвертора у різних режимах схиляюсь до вашої думки. Треба просто це прийняти за норму а так до інвертора дійсно питань нема. А якщо до існуючого поля з 7 панелей додати в паралель ще 7 шт. Може цього сумарного струму вистачить для нормальної роботи МРРТ. Може у кого таке вже є і у нього нема проблем. (Інший інвертор згенерував і хмарну погоду грудня аж 1,5 квт.год і стільки ж зїв для перетворення енергії)

За час тестування інвертора у різних режимах схиляюсь до вашої думки. Треба просто це прийняти за норму а так до інвертора дійсно питань нема. А якщо до існуючого поля з 7 панелей додати в паралель ще 7 шт. Може цього сумарного струму вистачить для нормальної роботи МРРТ. Може у кого таке вже є і у нього нема проблем. (Інший інвертор згенерував і хмарну погоду грудня аж 1,5 квт.год і стільки ж зїв для перетворення енергії)
Я буквально на днях пробував перекомутувати своєму інвертору поле з 1х8 на 2х4. Наче це мало трохи покращити ситуацію. Але при глухих хмарах, коли інший інвертор давав щось біля 100Вт, цей все одно впав в кому. Тому перемкнув назад. Бо коли вискочить нормальне сонце, то струм буде під 25А і мені треба буде 30м кабелю міняти на більш товстий 6кв.мм., бо зараз там 2.5кв.мм. А якщо порахувати втрати від недогенерації в зимовий час, то воно може буде мінус 100-200кВтг за сезон. Не так і багато по грошах, не перекриє заміну кабеля.

Що саме цікаво, так це те, що Аксіома працює краще з панелями, в яких струм 18А. Маю дві інсталяції з однаковими інверторами Аксіома-8000. В одного панелі 6шт по 18А, в іншого 9шт по 13А. То перший раніше починає виробіток при однакових поганих погодніх умовах. Але другий краще працює при достатньому освітленні.

І якщо цей підсилювач дає зсув рівня вниз, нижче діапазону ADC
Я схиляюся що це дефектні датчики холла, в мене стоять якісь кітайскі копії датчиків Lem, в моєму інверторі 2 таких датчика в МППТ і на зарядці акумулятора і той що в МППТ не бачить десь 1 А а той що на акумулятор десь 4 А, збирався купити орігінальний датчик, десь 7$ на Алі коштує, але поки що руки не дійшли.
До речі в мене не Аксіома но як бачимо, но клон вольтроніка і як бачимо проблема та сама

Останнє редагування:
Я схиляюся що це дефектні датчики холла, в мене стоять якісь кітайскі копії датчиків Lem, в моєму інверторі 2 таких датчика в МППТ і на зарядці акумулятора і той що в МППТ не бачить десь 1 А а той що на акумулятор десь 4 А, збирався купити орігінальний датчик, десь 7$ на Алі коштує, але поки що руки не дійшли.
До речі в мене не Аксіома но як бачимо, но клон вольтроніка і як бачимо проблемам та сама
Першоджерело скоріше за все дійсно датчик струму. Бо OP07 самі по собі це добрі операційники з малим дрейфом і зсувом. Просто якщо система вимірювання вцілому дає зсув, то його можна штучно виправити балансуванням того ОУ.
А якщо зсуву нема і датчик просто тупо не бачить малий струм, то дійсно тільки міняти.
До речі, в мене з датчиком струма акумулятора та сама біда. Бреше на струмах менше 10А. Але це мало на що впливає.

Бреше на струмах менше 10А. Але це мало на що впливає
Передчасно перестає заряджати, він повинен переходити від булк до флоат при десь 1 а а фактично переходить при 6 А, коли в мене були кіслотні акуми то це було не дуже приемно

Ось тут ще блогер скаржиться на цю біду. Дивитися з 11:00

Ілюстрація за сьогодні. Аненжі виробляє в хмарах вчетверо більше ніж VM4. І там, і там 8шт Raisen 400Вт.

Вкладення

• Screenshot_20251202_170650_Home Assistant.jpg
    Screenshot_20251202_170650_Home Assistant.jpg
    344,7 Кб · Перегляди: 8
Що цікаво. Коли при хмарній погоді сонця всього 130Вт і при цьому виключити/включити панелі, то сонця вже 620Вт.

Вкладення

• зображення_viber_2025-12-03_09-45-31-031.jpg
    зображення_viber_2025-12-03_09-45-31-031.jpg
    201,6 Кб · Перегляди: 4
Що цікаво. Коли при хмарній погоді сонця всього 130Вт і при цьому виключити/включити панелі, то сонця вже 620Вт.
Цей глюк також описаний на форумах і має ту саму причину. Навіть є способи автоматичного пересмикування pv входу зовнішнім перемикачем. Я в себе також його спостерігаю. В мене залежить від рівня освітлення. Нижче якогось порогу все одно буде падати в кому після пересмикування. Наприклад вчора сенсу смикати не було.

є способи автоматичного пересмикування pv входу зовнішнім перемикачем
Є простіший спосіб - перемиканням режимів роботи інвертора SBU-USB-SBU (при наявній мережі), який можна задати планувальником.
Але точно - при вчорашній погоді, та й сьогодні, сенсу смикати немає...

Назад
Угорі