Балансування батареї

stassi4ek

Tier3
Реєстрування
21 Кві 2026
Дописи
9
Бали
3
Передісторія: в мене вже був зібраний акумулятор працював через інвертор, користувався ним протягом 3х років, але досить рідко (загалом циклів 50 набралось), я вирішив зібрати 24в систему. Докупив 4 комірки зібрав це все і почав балансувати. Заряджав низьким струмом (1а) з активним балансиром (2а) напевно вже тижні два як його балансую, але картина лишається незмінною комірки 1-4 відстають від комірок 5-8 різниця під час заряджання може доходити до 0.1в
При цьому комірки 1-4 весь час тримаються в районі 3.34в - 3.37в і майже не йдуть вище, комірки 5-8 вже пішли за 3.45.
Сьогодні я плюнув на все це, вирішив розібрати збірку і зарядити дві батареї по 12в на старому бмс, старою зарядкою (комірки в середині груп збалансовані). Так і зробив зарядив спочатку 1-4 потім 5-8, бмс показав напругу комірок 3.6 і сила струму зарядки впала до 0.
Зібрав це все назад і бачу що 1-4 повернулись до 3.34в - 3.37в, а 5-8 тримаються в районі 3.55. Залишив акумулятор в спокої, щоб він відпочив, за трохи більше години ситуація не змінилась.Підкажіть будь ласка чому ніяк не вдається відбалансувати комірки?

Деталі:
БМС 24в: jk bms b2a8s20p
комірки: Eve LF280K
1-4 - нові комірки
5-8 - старі комірки
Старий акумулятор я періодично перевіряв заміряючи скільки ват він може віддати від 100% до 0%. Останній замір робив приблизно за місяць чи два до того як його розібрати він віддав майже стільки ж скільки при самому першому замірі, тобто наврядчи в нього сильно впала ємність через старість.

Отдельно заряжать те что отстают.
Химия стареет - напряжение покоя становится ниже.
(А вообще если набирают синхронно верхнее 3,55-3.6 то на разряде все должно быть ровно +/- , потому что "полка" у литий железо фосфата всегда с 3.3 до 3.2

В тому й справа що мої старі комірки в спокої показують вищий вольтаж ніж нові.

Недочитал... Странно. А откуда новые?

З olx. Перед тим як забирати поміряв опір - він був нормальний, qr билися.
Завтра думаю спробую розрядити побачим скільки віддасть акумулятор.

Так а балансир взагалі працює?

Ситуація не аналогічна, але подібна. 3 роки різниці - задуже, мабуть.
Мені допомогло залишити 24+ години на зарядці до 3,45в, з початком балансування 3,42в і дельтою 0,003в, захистом від перенапруги на 3,65в і вимкненим підтримуючим зарядом.
Заряджати малим струмом, контролюючи, щоб бмс не пішла в захист по overvoltage protection.
В ідеалі - балансир має збалансувати до 0,003в

tip
Струм заряду на інверторі під кінець має падати практично до 0.
БМС в цей час може показувати щось від 0 до 2А.
Зведіть вимір напруги на інверторі та бмс до одного значення.
Якщо допоможе, надалі заряджати до 3,45в.

balance starting voltage 3,42
balance trigger voltage 0,003
cell request charge voltage 3,45
cell voltage overvoltage protection 3,65
charging float mode off

Балансир працює. Але він швидше опускає верхні комірки до нижніх, ніж вирівнює їх по середині. Тобто після того як я зарядив кожну групу окремо група 1-4 мала середній вольтаж 3.35в, група 5-8 - 3.55в. Залишив акумулятор на ніч не підключеним до інвертора спеціально щоб дати балансиру попрацювати без тиску інвертора. Результат: дельта 0.004, але всі комірки мають вольтаж 3.33в
Також якщо підключу інвертор то група 5-8 піде в гору десь до 3.45, група 1-4 троху підросте до десь 3.35. Коли комірки дійдуть до 3.45 драйвер відключить заряд, балансир продовжить працювати і виникне наступна ситуація:
1) балансир продовжить працювати
2) комірки 1-4 підростуть зовсім трохи
3) комірки 5-8 опустяться нижче 3.45
4) Драйвер розблокує заряд
5) комірки 5-8 дійдуть до 3.45
6) драйвер заблокує заряд

І так по кругу, але за два чи більше тижнів балансування струмом 1а балансир так і не дотяг комірки 1-4 вище 3.38

Ваша дельта має бути мінімальною на 3,45в.

Балансир працює як чашка, яка переливає з однієї комірки (найвищої) в одну іншу (найнижчу)
Почерзі переливає, забирае надлишок в конденсатор, потім зливає.
По одній і по черзі.

Старт балансування має бути з 3,4-3,42.

[драйвер відключить заряд] - він повністью не відключається, там ходять мінімальні токи.

Тому й кажу, на зарядці, мінімальним током, поки не збалансується ~ до 3,45в.
Якщо взагалі збалансується, ємність може бути дуже різна.

Ще є топ балансування - всі банки в паралель і на зарядку. На довго, на 3,45 - 3,65, в залежності від віри.
Не користувався.

Так в тому й проблема. Балансир чи зарядка низьким струмом комірок 1-4 ще ніколи не доводили до 3.45, навіть до 3.40 не доходили. Заряджав я їх так протягом 2х тижнів.
Саме цю проблему я намагався вирішити розібравши збірку на 2*12в і повністю зарядивши кожну 12в батарею (3.6в на комірку). І навіть після того як комірки 1-4 зарядилися до 3.60, вони злилися до 3.35-3.37 (без балансиру, комірки просто стояли в кімнаті не з'єднані і нікуди не підключені) за той час поки заряджалися комірки 5-8 (це десь за годину) .

Останнє редагування:
Не нужно малым током уже, просто пользуйтесь как ибп и наблюдайте.
Уже зарядили все до 3.6, достаточно.
То , что в покое разная эдс ни на что не влияет. Важно что по верхам при заряде.
И балансир по верху отрабатывает - и достаточно. Пробуйте циклически разряжать/заряжать.
Про "очень разную" емкость поржал.

Не буду стведжувати, але те, що злились до напруги спокою за годину, то нормально ніби.

Давайте ще раз.

Ви зібрали збірку 8 банок послідовно на 24в
Опір банок однаковий.
Поставили на зарядку від інвертора на 27,6в (3,45 на банку)
Напругу інвертор та бмс показують однакову.
Дельта 0,003в,
старт балансу від 3,4-3,42,
флоат відключено (або підтримуючий заряд на інверторі теж 27,6в)
При 27,6в інвертор скидає струм практично до 0.
бмс в захист не йде по перенапрузі.

І так 2 тижні не вимикаючи?

Не буду стведжувати, але те, що злились до напруги спокою за годину, то нормально ніби.

Давайте ще раз.

Ви зібрали збірку 8 банок послідовно на 24в
Опір банок однаковий.
Поставили на зарядку від інвертора на 27,6в (3,45 на банку)
Напругу інвертор та бмс показують однакову.
Дельта 0,003в,
старт балансу від 3,4-3,42,
флоат відключено (або підтримуючий заряд на інверторі теж 27,6в)
При 27,6в інвертор скидає струм практично до 0.
бмс в захист не йде по перенапрузі.

І так 2 тижні не вимикаючи?

1) Ви зібрали збірку 8 банок послідовно на 24в - так.
2) Опір банок однаковий - так.
3) Поставили на зарядку від інвертора на 27,6в (3,45 на банку) - так.
4) Напругу інвертор та бмс показують однакову - так.
5) Дельта 0,003в - коли акумулятор від'єднаний від інвертора - так, якщо з'єднати то дельта може доходити до 0.1
6) старт балансу від 3,4-3,42, тут ні поставив його на 3.3 щоб змусити балансир працювати довше.
7) флоат відключено (або підтримуючий заряд на інверторі теж 27,6в) - коли бансував 24в збірку ставив підтримуючий заряд 27.6
8) бмс в захист не йде по перенапрузі. Не йде.

так тримав 2 тижні. Зараз йде третій.

щодо п7: Інвертор скидає струм коли якась з комірок доходить до 3.45
комірки 5-8 доходили до 3.45, а комірки 1-4 ні. Ну і система йшла в той цикл що я описав коли бмс опускав комірки 4-8, а інвертор через це починав підливати струм.

Не нужно малым током уже, просто пользуйтесь как ибп и наблюдайте.
Уже зарядили все до 3.6, достаточно.
То , что в покое разная эдс ни на что не влияет. Важно что по верхам при заряде.
И балансир по верху отрабатывает - и достаточно. Пробуйте циклически разряжать/заряжать.
Про "очень разную" емкость поржал.
Дякую, сьогодні як раз планую почати розряджати і подивитись що з того вийде.

Ну і система йшла в той цикл що я описав коли бмс опускав комірки 4-8, а інвертор через це починав підливати струм.
звичайно, і таким чином нижні поступово підтягуюсться до верхніх.
Процес тривалий по часу.
===========

[поржал] чув, хтось ірже, думав троль неадекватний, а воно ева як виявляється.

Так і зробив зарядив спочатку 1-4 потім 5-8, бмс показав напругу комірок 3.6 і сила струму зарядки впала до 0.
Зібрав це все назад і бачу що 1-4 повернулись до 3.34в - 3.37в, а 5-8 тримаються в районі 3.55. Залишив акумулятор в спокої, щоб він відпочив, за трохи більше години ситуація не змінилась.Підкажіть будь ласка чому ніяк не вдається відбалансувати комірки?
якщо після такого окремого заряду воно в кучі не збалансовується за пару годин, то і не збалансується , старіння в 3 роки вам не дозволить це зробить, у них різний опір уже і саморозряд більший чим у нових . навіть якщо їх збалансувать, воно знов розлізеться при першому ж циклі, не намагайтеся на.....бать фізику, невийде. або докупляйте ще 4 комірки а ті перші на продаж або робіть два по 12в або один 12в .24 з нього не буде.

Так вы почитайте что происходит - старые выше напряжение держат, чем "новые"

Загалом розрядив аккум. Розряджав поки одна з комірок не дійшла до 2,891в
Він віддав ~6.75 кВт⋅год / 258.65 Ah наче досить близько до очікуваного результату, але все одно не те.
cell1cell2cell3cell4cell5cell6cell7cell8
2,952,9172,9322,8913,193,1913,193,19

Комірки 1-4 "нові", 5-8 - старі, які вже працювали в мене не те щоб часто, але придбав їх кілька років тому.
Зараз ще заряджу побачим що з того вийде, але вже якось не думаю, що щось хороше з того вийде.chart.png

Ну предварительный вывод такой, что под видом новых вам продали б.у. бушнее чем ваши б.у. как это по другому обьяснить (?)

Треба розряджати з балансуванням і невеликим струмом 2-5А під кінець , щоб отримати однакову напругу в фіналі, однаковий SOC 0%. Потім під час заряджання до 100% SOC можна буде побачити наскільки великий між ними розбіг

Останнє редагування:
Треба розряджати з балансуванням і невеликим струмом 2-5А під кінець , щоб отримати однакову напругу в фіналі, однаковий SOC 0%. Потім під час заряджання до 100% SOC можна буде побачити наскільки великий між ними розбіг
Дякую, спробую це на наступному тесті, але не впевнений що балансир нормально вирівняє різницю 2.891 - 3,19

Назад
Угорі