Гелеві АКБ вийшли з ладу?

Реєстрування
14 Лис 2025
Дописи
5
Бали
1
Інвертор
Axioa ispwm 2000
2 АКБ гелевих 12 вольт 120 ампер 2023 року випуску, плюс інвертор axioma ispwm 2000 24 вольтовий. Робота тільки мережа та акб. Навантаження: два роутера, телевізор, зарядка 5 вольт 1 ампер, лампа 10 вт., холостий ход. Десь виходить 200 Вт.
Інвертор попрацювал 3 години і вимкнулся. Напруга на початку роботи була 25,5. Після вимкнення інвертора, через 5 хвилин на АКБ було 25,2. Вмикнул знову інвертор, і десь за пару хвилин напруга стрімко впала до 21,2 та показало помилку 04. Після подачи напруги на інвертор, заряд тривав 5 хвилин і далі підтримка до 27,6.
Пів року тому вмикав, на пару місяців, на інверторі функцію вирівнювання акумуляторів з налаштуваннями по замовчуванням. Вона працює раз на місяць: на 60 хвилин напруга йде до 29,2, далі тайм-аут 120 хвилин.
Я вірно розумію, що ці 2 АКБ вийшли з ладу?

До якої напруги вони завжди розряжались? Цей тип акума не можна глибоко розряжати. Десь читав взагалі рекомендують не менше 50% ємності розряжати.

До якої напруги вони завжди розряжались?
Як по налаштуваннями інвертора до 21 вольта, це 10,5 на кожен АКБ. І напруга на них однакова.
Но ніколи не було так, до останнього часу, щоб інвертор вимикався в "нуль".

Мінімум для гелевого 10,8в.
При 10,5в це критичне значення і фактично 0%.
Щоб акуми хоч якось жили треба розряжати не менше 12в.
Вони точно мертві.

Вони точно мертві.
Я помітив, що перший раз віни попрацювали 11 годин, це десь 1800 Вт, та вимкнулися. Далі вже було 6 годин і останній раз 3 години.
До цього, вони ні разу не розряджалися до такої напруги 10,8.
Я думаю, що на це вплинула функція вирівнювання АКБ. Про яку пишуть таке: "Функція вирівнювання додається до контролера заряду. Це зменшує наростання негативних хімічних ефектів, таких як розшарування - стан, при якому концентрація кислоти вища у нижній частині батареї, ніж у верхній частині. Вирівнювання також допомагає видалити сульфат кристали, які, можливо, накопичилися на пластинах. Якщо не проводити профілактику, це призведе до зменшення загальної ємності акумуляторної батареї (процес називається сульфатацією). Тому, рекомендується, періодично вирівнювати акумуляторні батареї."

До цього, вони ні разу не розряджалися до такої напруги 10,8
Щось не збігається. Я ж вище запитав до якої напруги вони постійно розряжалися.

це 10,5 на кожен АКБ
При такому постійному режимі вони трупи.

Про вирівнювання нічого не скажу, гелеві не використовував. Дочекаємося коментарів спільноти

Ці АКБ працюють рік. Інколи бували відключення світла, максимум до 2 годин, це десь всього 300-400 Вт з АКБ 24в 120а. Все в автоматичному режимі. Ніяких збоїв в роботі. Зараз пішли відключення мережи, коли до 12 годин, коли на 4 години. І АКБ так себе проявили.
І я думаю, що до цього призвів режим десульфатації.

Купляв на початку блекаутів 200аг АГМ аккум ventura, тиждень активно попрацював а далі стояв зарядженим і підключеним до упса(logicpower). І стояв він так більше року, а коли знову почались відключення тупо за годину почав просідати до low battery і вимикатись. Підозрюю що щось сталось з однією коміркою. Коротше здав я тоді це гімно за 600 грн в прийомку аккумів і зібрав норм станцію на lfp:)

Назад
Угорі