Гібридні інвертори від PowMr. Досвід використання та відгуки

Як то кажуть готуватися до зими треба з літа, тому вже почав готувати свою систему до можливих відключень. Система вже давно зібрана і працює нормально коли інколи вимикають електрику (працює як упс) але є один момент - гучність інвертора powmr. Ось з цим хочу зараз розібратися але без колхозу. Немає бажання лізти в інвертор, міняти кулера, ставити автоматичне регулювання і подібне. Реалізація буде трохи іншою і поки не знаходив щоб так робили тому цікаво почути відгуки.

Щоб боротися із шумом інвертора треба спершу вияснити коли він шумить і навіщо і де саме можна покращити щоб не шумів. Як на мене є наступні режими роботи коли він шумить і деякі логічні а деякі ні:
1. Вимкнутий від мережі. Стоїть з мінімальним навантаженням (десь до 200вт).
В цьому режимі кулера вмикаються залежно від температури нагріву компонентів, це вже перевірив. Якщо в нього нагрівається силова частина до деякої температури, то вмикає кулера на повну, продуває, охолоджує і вимикає. Це десь з пару хвилин гудить і все. Тобто влітку коли жарко може кожну годину продувати. Взимку коли холодно за день один раз вмикається і то не завжди.
Це зрозумілий режим роботи. Це все таки не дея і тут радіатори мінімальні і він має себе охолоджувати. З цим щось робити смисла не бачу. Максимум додати зовнішні тихі кулера прямо від батареї щоб витягували гаряче повітря і це має сенс тільки вночі щоб не будив. Але знову ж таки не критично і з цим зараз боротися не буду.

2. Вимкнутий від мережі. Навантаження близько кіловата або більше.
Звісно коли є навантаження він має себе охолоджувати. Чим більше навантаження тим більший нагрів і більша гучність турбін. Це нормально і з цим боротися не треба. Більше того якщо навантаження тільки вдень а вночі мінімум, ті ж 200вт.

3. Підключений до мережі і йде заряд батареї.
Тут аналогічно силова частина гріється бо заряд зазвичай більше 1квт і він має себе охолоджувати. Це також нормально. Тим паче заряд це разова операція на кілька годин\днів. Не бачу необхідності щось робити.

4. Підключений до мережі і в режимі очікування. Заряд батареї не йде. Навантаження до 200вт.
А ось тут щось дивне. Ніякого навантаження немає крім роботи блоку живлення від мережі а він гудить. І ось по цьому моменту якщо лишити мережу він буде шуміти постійно 24\7. Нащо це зроблено не зрозуміло і це явно не логічно. Навряд його блок живлення потребує постійного охолодження без навантаження. З цим будемо справлятися.

Самий простий варіант це вимикати йому мережу. Так і робив взимку. Постійно бігав, заряджав батарею і вимикав. Постійно бігати вимикати не варіант, тому буде автоматизація.
Для автоматизації вже є wifi реле на два полюси і їде з алі реле часу.
Через розумне реле вже налаштовані сценарії автоматизації:
- щоб заряд батареї не йшов вночі
- вимикати мережу коли батарея заряджена
- основний сценарій запуску на заряд батареї вдень

Щоб заряд батареї не йшов вночі створені сценарії які вмикають основний сценарій та вимикають увечері разом з вимкненням реле. Як результат вночі напруга на інвертор не піде і він не буде шуміти.

Для вимкнення мережі коли батарея заряджена окремий сценарій на потужність. Як починається заряд через реле йде навантаження. Воно зростає в мене зараз десь до 1,3квт. Коли батарея повна заряд припиняється, потужність через реле падає до значення власного споживання інвертора (33вт) і спрацьовує тригер автоматизації. Зараз в мене стоїть 50вт. Тобто реле бачить, що навантаження впало менше чим задано і запускає дію, спершу таймер 3хв а далі вимкнути мережу.

Основний сценарій активації мережі запускаю по таймеру коли мені треба. Зараз налаштую тричі на день а далі буде видно.

І питання а навіщо реле часу увімкнення? Все просто. Розумне реле не ідеальне, в ньому коли немає мережі контакти замкнені і воно пропускає мережу. На практиці це так:
В самому реле стоїть налаштування тримати реле завжди розімкнутим. Вдень реле замкнуте, йде заряд батареї. Вимикають світло, реле лишається відкритим. Далі дають світло вже вночі, починається запуск реле і ці 3 сек контакти замкнуті і на інвертор йде напруга. Далі реле бачить що воно має бути розімкнутим і вимикає ланцюг. Тобто для інвертора ці 3 сек мережі не є добре, він вередливий...
Або сценарій коли реле розімкнуте, вимкнули світло, увімкнули і знову 3 сек воно відкрите доки перейде в режим вимкнутого.
От реле часу як раз і допоможе з цим. Воно стане після розумного реле і перед інвертором. Як тільки на нього приходить напруга запуститься відлік 1хв. Тобто воно не пустить напругу на інвертор на 3 сек. Плюс це додатковий захист витримки в 1хв якщо випадково запущу мережу на інвертор коли це не треба. Зможу швидко вимкнути.

Що скажете? Схема буде працювати?

Що скажете? Схема буде працювати?

Та працювати-то буде, просто реалiзацiя дещо ... дивна. У нас технарiв це зветься оверiнжинiрiнг.

Один два silent-кулери обiйдуться в 300 грн з доставкою. Зняти оригiнальнi - 3 хвилини звичайною викруткою, 1 хвилину електро.
Переставити проводки в роз'емах якщо не спiвпадають - 10 хв.
Розкрутити\закрутити - ще 10 хв.
Iтого, за пiвгодини тихе рiшення.

Якщо з костилями, то можна купити платку-регулятор PWM, i залишити старi. На платi два чи три термодатчики, якi регулюють швидкiсть в залежностi вiд реальноi температури.

- - -

Але все це - на страх та ризик.

Справа в тому, що виробник - не дибiл, i аеродинамiчний рукав з великошвидкiсними кулерами поставив не просто так.
Якщо ви тримали в руках iнвертор цей, та iнвертор бiльш дорогий - то не могли не побачити, що дорогi iнвертори аналогiчного номiналу, хоча й бiльш тихi, але й бiльш важкi.

Це досягаеться за рахунок того, що номенклатура пiдiбрана з запасом, та як наслiдок не потребуе активного охолодження. Малий дросель витягне 6 кВт, але буде грiтися як пiчка. Великий дросель витягне 6 кВт, та навiть не спiтнiе.

Плюс майже всi елементи - транзистори, резистори, конденсатори, лак на дротах трансiв\дроселiв - деградують як з часом, так i з градусами. Умовно кажучи з добрим охолодженням ваш iнвертор пропрацюе 10 рокiв, а з поганим 8.

- - -

Якщо хочеться камасутри - краще поекспериментуйте з модернiзацiею системи охолодження, щоб не втратити ii ефективнiсть. Наприклад пельтьешечками на виноснi радiатори.

Iтого, за пiвгодини тихе рiшення.
А ефективне? Тихі кулера не можуть так продувати як оригінальні

Справа в тому, що виробник - не дибiл, i аеродинамiчний рукав з великошвидкiсними кулерами поставив не просто так.
От і я так думаю того не дуже хочу міняти їх.

А ефективне? Тихі кулера не можуть так продувати як оригінальні

Це залежить за рахунок чого вони тихi, i як саме працюе ваше охолодження.

У невеликих дiапазонах менша продуктивнiсть кулера може компенсуватись подовженим часом його роботи.

От і я так думаю того не дуже хочу міняти їх.

Ну, ви просто намагаетесь змiнити режим, тобто не iнвертор буде жити за вашими правилами, а ви за правилами iнвертора :)

Назад
Угорі