Інвертор Must PH18-3024 заряджає тільки до 27.2V замість 28.2V

Greedy

Tier3
Реєстрування
12 Чер 2025
Дописи
7
Бали
1
Інвертор
Must PH18-3024 PRO
Добрий день!

Зіштовхнувся з проблемою, шукав по форуму — нічого схожого не знайшов. Можливо, хтось стикався з такою ситуацією, зможе пояснити або підкинути посилання на відповідну тему.

Суть проблеми:

Під час зарядки LiFePO4-батареї (збірка 8S, 280Ah) інвертор Must PH18-3024 PRO при виставлених налаштуваннях:

Bulk: 28.2V

Струм заряду: 40А

фактично заряджає лише до 27.2В і максимум 15-20А. Сонячних панелей не маю, заряд іде тільки з мережі.

Особливість поведінки:

Якщо змінити режим у пункті 10 з SAU на CSO, заряд починається правильно — до 28.2V, але:

Інвертор постійно "доганяє" цю напругу.

Float-режим (виставлений на 27.2V) не вмикається.

Час від часу інвертор припиняє зарядку, наче робить паузу, а потім знову починає піднімати напругу до 28.2В і так і тримає.

Хто стикався з таким? Можливо, щось не так у налаштуваннях? Буду дуже вдячний за будь-яку допомогу чи пораду!

Налаштування інвертора:
01. Uti
02. UPS
03. 230
04. 50.0
05. bLU
06. byE
07. Lfd
08. tfd
09. Gfd
10. SAU
11. 40
13. 40
14. USE
17. 28.2
18. 27.2
19. 22.0
20. 22.0
21. 28.2
29. SdS

Float на 3,4 (на комірку)- це повна маячня , яка не дає заспокоїтись хімії lifepo4.

Float 3,29 для тривалої підтримки батареї на 50% soc мабуть буде норм. В залежності від користування та алгоритму заряджання інвертором

Останнє редагування:
Float на 3,4 (на комірку)- це повна маячня , яка не дає заспокоїтись хімії lifepo4.

Float 3,29 для тривалої підтримки батареї на 50% soc мабуть буде норм. В залежності від користування та алгоритму заряджання інвертором
Float виставив на 27.2V, бо бачив таку рекомендацію в гайдах та мануалах, мовляв, це ще в межах норми для LiFePO4. дякую за уточнення щодо float — зрозумів, що 3.4 В на елемент — це забагато для постійного тримання, прийму до уваги.

Але, власне, моя основна проблема трохи інша:
Навіть при виставлених Bulk 28.2 В та зарядному струмі 40 А, інвертор заряджає максимум до 27.2 В і 15-20 А

Заряджання до 27,2 - то мабуть намагається підтримувати float вже після стадії bulk. Треба зменшити float та перезавантажити інвертор, щоб почалося заряджання до bulk

Останнє редагування:

Змінив float на 26.3 В.
Спостерігав за інвертором цілий день, він заряджати перестав батарею, по мультиметру заряд 26.34 В. тримався і не мінявся. Я думаю інвертор поки і не вмикав підтримку заряду так як заряд повний. Буду вдома по можливості спробую розрядити батарею і потим подивлюся як поведе себе при зарядці інвертор і відпишу чи є якісь зміни.

Я думаю інвертор поки і не вмикав підтримку заряду так як заряд повний.
Що значить не вмикав? Він постійно триматиме цю напругу поки ввімкнений в мережу або буде доступним PV. Доказом цього може бути те що якщо відєднати інвертор від батареї, то напруга на батареї впаде, хоча в вашому випадку виставлена фактично напруга повного насичення комірок 3,3В. Тому спад буде майже не помітним. Якщо флот збільшить то то цей спад напруги буде більш наглядним.

Розрядив акумулятор до 60%, потім увімкнув зарядку знову — і та ж сама проблема. Тепер при виставленому значенні float 26.3 В акумулятор із самого старту заряджається саме цією напругою. Спочатку сила струму становила 15 А (при виставлених 40 А), але буквально за 10 хвилин впала до 2–3 А. Заряджалося всю ніч, але фактично, за показами BMS, заряд піднявся лише приблизно на 5%.
У чому може бути причина, чому інвертор не заряджає батарею напругою 28.4 В і струмом 40 А, як виставлено в налаштуваннях?

заряд піднявся лише приблизно на 5%
Нічого в ці попугаї взагалі заглядати.
Спочатку сила струму становила 15 А (при виставлених 40 А), але буквально за 10 хвилин впала до 2–3 А.
Це нормально, бо акуммулятор майже заряджений хочете побачити 30А (якщо від мережі він може таким струмом заряджати) розрядіть його до 3...3,1В на комірку

Нічого в ці попугаї взагалі заглядати.

Це нормально, бо акуммулятор майже заряджений хочете побачити 30А (якщо від мережі він може таким струмом заряджати) розрядіть його до 3...3,1В на комірку
Тобто, по факту SOC на рівні 60% не відображає реальної картини, і логіка інвертора працює "вірно" — він орієнтується лише на напругу батареї.
Якщо напруга вже в межах "нормальної" (для нього), то інвертор сприймає батарею як повністю заряджену і не запускає процес bulk-заряду.

Просто для прикладу: вчора під час тесту я забрав із 280-амперної батареї приблизно 2.5 кВт·год, а інвертор не сприйняв це як потребу в підзарядці. І от тут виникає питання — як саме він "оцінює", що поповнювати нічого не треба, якщо частина енергії вже витрачена?

як саме він "оцінює", що поповнювати нічого не треба, якщо частина енергії вже витрачена?
Зазвичай алгоритм такий щоб почати заряджати до напруги що виставлена в bulk треба щоб батарея розрядилася до float- 2.5 (для 24 в системи)

Зазвичай алгоритм такий щоб почати заряджати до напруги що виставлена в bulk треба щоб батарея розрядилася до float- 2.5 (для 24 в системи)
А як тоді швидко відновити ті умовні 2.5 кВт·год, які я витратив, якщо інвертор не запускає повноцінну bulk-зарядку?
Бо виходить така ситуація: батарея ще не повністю заряджена (напруга, наприклад, 26.0 В), але інвертор бачить її як “заряджену” і заряджає повільно — кілька ампер.
Я розраховував, що після споживання енергії інвертор одразу видасть повну потужність (наприклад, 40 А), щоб швидко зарядити Lifepo4, як це властиво цій хімії.

Як правильно налаштувати або що зробити, щоб інвертор швидко відновлював витрачену енергію, а не чекав, поки напруга впаде до показника який ввімке bulk 28.3 В і 40 ампер?

що зробити, щоб інвертор швидко відновлював витрачену енергію, а не чекав, поки напруга впаде до показника який ввімке bulk 28.3 В і 40 ампер?
нічого, він так працює :(
або виставити Float = Bulk , як зазвичай інструкція рекомендує

нічого, він так працює :(
або виставити Float = Bulk , як зазвичай інструкція рекомендує
А чи можна виправити цю ситуацію, якщо підключити BMS до інвертора через RS485?
Тобто чи буде в такому випадку інвертор заряджати батарею "правильно" — не орієнтуючись лише на напругу, а враховуючи фактичний SOC?
Чи він тоді зможе автоматично запускати bulk-заряд після витрати енергії, навіть якщо напруга ще висока?

А чи можна виправити цю ситуацію, якщо підключити BMS до інвертора через RS485?
це можна з'ясувати підключивши BMS до інвертора через RS485 і подивится як воно буде працювати

и можна виправити цю ситуацію, якщо підключити BMS до інвертора через RS485?
Не можна, по перше не факт що він зрозуміє підключення по цьому порту, по друге не факт що там взагалі буде наявна така інформація.

Я розраховував, що після споживання енергії інвертор одразу видасть повну потужність
Ви може так і розраховували але от комірки не хочуть сприймати зарядку великими струмами на межі свого насичення, і розбігаються в різні боки від цього.

Назад
Угорі