Інвертор, панелі та контузія

DimJanus

Tier3
Реєстрування
22 Гру 2025
Дописи
6
Бали
3
Сонячні панелі
LONGI Solar LR5-54HTB-430M
Інвертор
Must pv-18 3524 Pro
Вітаю, шановне товариство. Моя система починалася як ДБЖ для газового котла, без претензії на автономне електроживлення. По поверненню додому з Донбасу через низку шпиталів я наслухався від родини жахів про вологість та холод, зайшов до котельні... І понеслося)
Не буду вдаватися до подробиць, адже тема про панелі. Отже.
Без вивчення теми був придбаний інвертор Must pv-18 3224 vpm та спочатку планувалася збірка з ліфовських комірок (ідея була відкинута ще до конкретних дій), потім до рук потрапили два гелевих акума по 100А/г (фігня повна). Далі - збірка з LiFePo4 280A/г, Eve, 24v. Ну і на останок - 9 панелей LONGI Solar LR5-54HTB-430M (3х3)
Але моя енергонезалежна хвороба прогресувала та зупинитися я вже не міг. Захотілося більше режимів та підмішування. Придбав MUST 3524 Pro, недовго думаючи з'єднав три стринги в один, але сонячної енергії не отримав... Опа!... Тобто напруга є, але тока немає! Ок, придбав ще панель, з'єднав панелі у два стринги по 5 - ніфіга! 190 вольт, ток 0.1 А
Шановні, чого мій контужений мозок не розуміє? Чого я без прицілу не бачу?!)))
Цікавий момент помітив сьогодні - при стрибку навантаження трохи підскочив ток з панелей:

Вкладення

• Screenshot_20260106-125618.png
    Screenshot_20260106-125618.png
    472,2 Кб · Перегляди: 10
Щоб інвертор щось брав від панелей, йому потрібно ту енергію кудись дівати. Тому якщо акумулятор заряджений, то від сонця він буде брати рівно стільки, скільки бере на себе навантаження плюс 40-50Вт власного споживання інвертора.
Якщо хочете, щоб інвертор забирав побільше сонця, дайте йому порожній/напівпорожній акумулятор (з пріорітетом зарядки від сонця) або відповідне навантаження.

Щоб інвертор щось брав від панелей, йому потрібно ту енергію кудись дівати. Тому якщо акумулятор заряджений, то від сонця він буде брати рівно стільки, скільки бере на себе навантаження плюс 40-50Вт власного споживання інвертора.
Якщо хочете, щоб інвертор забирав побільше сонця, дайте йому порожній/напівпорожній акумулятор (з пріорітетом зарядки від сонця) або відповідне навантаження.
Дякую, але чому попередній інвертор працював без проблем? Адже небагато чого змінилося: з 3 стрингів по 3 панелі перейшов на 2 по 5 панелей, а в інверторі з'явився підміс.
Справа саме в підмішуванні?

Мабуть Налаштування пріоритету живлення в інверторі.
Зараз інвертор у режимі SOL, заряджання батареї only solar, пріоритет споживання я ставив як на споживання, так і на заряд батареї - нічого не змінюється. Батарея розряджена до 60%

Вкладення

• Screenshot_20260107-113337.png
    Screenshot_20260107-113337.png
    450,4 Кб · Перегляди: 3
Я зараз не вдома, тому граюся дистанційно. Маю можливість відключити мережу, саме так розрядив батарею. Збільшити споживання на відстані не можу

Погрався із пріоритетом заряджання батареї - із solar & utility та режимі UTI показання від панелей взагалі впали на 0. Повернув назад - знову 47W та 0.1А...
Вчорашній стрибок не дає спокою. Що то було? І саме тоді, коли мережа була відсутня

Вкладення

• Screenshot_20260107-120439.png
    Screenshot_20260107-120439.png
    278,1 Кб · Перегляди: 6
Порог відновлення заряду є? який стоїть? (Recharge recovery point after battery is full)

Назад
Угорі