Як відомо, зі зростанням температури продуктивність СЕС значно падає. Багато уваги приділяється спробам зменшити температуру сонячних модулів. Але це досить складно, бо площа модулів - достатньо велика. Є дослідження, які показують, що продуктивність іншої складової СЕС - інвертора - також падає з підвищенням температури. Це напряму впливає на генерацію:

На своїх інверторах, які розташовані у приміщенні, я помічав температуру до 55°. Можу припустити, що при цьому їхня ефективність падає до 90-92% (якщо екстраполювати перший графік). Для вирішення застосував просту ідею - по аналогії з охолодженням процесорів та ін. компонентів комп'ютера - забезпечити примусову циркуляцію повітря для охолодження алюм. радіатора інвертора:

(Вентилятори не продаю, фото з інету
) Ціна питання - в межах 400 грн, потужність - до 40 Вт.
Спрямував потік повітря знизу, з використанням дефлектора з металопрофілю, щоб максимально охолодити алюм. радіатор між стіною та інвертором.
Результат: охолодження внутрішньої температури інвертора +/- градусів на 10.
Профіт - плюс 2% ефективності інвертора -> генерації СЕС.
Без охолодження:

З охолодженням:

P.S. У моїх інверторів немає вбудованих кулерів (silent / passive cooling). Можливо, у вас вони є.
Також, на відкритому повітрі може бути трохи легше з охолодженням, ніж у приміщенні. Але додатково охолодити інвертор на кілька градусів - завжди плюс.

На своїх інверторах, які розташовані у приміщенні, я помічав температуру до 55°. Можу припустити, що при цьому їхня ефективність падає до 90-92% (якщо екстраполювати перший графік). Для вирішення застосував просту ідею - по аналогії з охолодженням процесорів та ін. компонентів комп'ютера - забезпечити примусову циркуляцію повітря для охолодження алюм. радіатора інвертора:

(Вентилятори не продаю, фото з інету
Спрямував потік повітря знизу, з використанням дефлектора з металопрофілю, щоб максимально охолодити алюм. радіатор між стіною та інвертором.
Результат: охолодження внутрішньої температури інвертора +/- градусів на 10.
Профіт - плюс 2% ефективності інвертора -> генерації СЕС.
Без охолодження:

З охолодженням:

P.S. У моїх інверторів немає вбудованих кулерів (silent / passive cooling). Можливо, у вас вони є.
Також, на відкритому повітрі може бути трохи легше з охолодженням, ніж у приміщенні. Але додатково охолодити інвертор на кілька градусів - завжди плюс.
Останнє редагування: