Lifepo4. "слабка" комірка в батареї

Реєстрування
13 Лис 2024
Дописи
87
Бали
8
Сонячні панелі
Risen 405x8, Trina Solar 575x8
Інвертор
Deye 6K-SG03LP1
Є збірка 48 вольт на 280A.
Виявилось, що одна комірка розряджаєтся багато швидше за інші. Швидко - це на ній 2,600 а на інших 3,200
Після довгої балансировки - пару циклів більш/мен нормально, хоче вона сідає швидше за інші. І з кожним циклом все гірше і гірше.
Балансировка 2А в JK БМС.
ЗАряждається від сонця струмом 70А. Розрядка рідко доходить до 50А, в основному 20-25А.
Поки сонця мало, і АКБ заряджався по п'ять днів - цього було майже на замітно. Як тільки один день день - один цикл, з ранку вимкнулась БМС по зниженню напруги по одій комірці.

Що з цим робити, при умові за замінити не можна замінити комірку?

- знижати струм заряду щоб було більше часу на балансировку і жити як є?
- знижати напругу початку балансування? Зараз 3,35

- Чи можна під'єднати паралельно ще одну комірку? Є 105 а/ч комірка.

спробуйте позаряджати всю систему напругою 53,8v протягом 24 годин, від мережі! Час зярядки у 24 години дуже важливий.
Струм заряду не чіпати!
BMS не чіпати.

Для DEYE інвертора це Use Batt V і виставити ось ці значення!

.hdrgd-2025-1-11-9.43.58.861.jpg

Останнє редагування:
І з кожним циклом все гірше і гірше.
Якщо стає гірше з кожним разом то значить комірка деградує з кожним циклом, а значить заміна неминуча. Як остання надія відбалансуйте при 3,6В на комірку, або окремо зарядіть відстающу (якщо є чим, відключивши бмс і інвертор при цьому), до 3,6В поки струм не впаде до 1А, так ви точно знатимите що комірка набрала повну ємність, і якщо не допоможе то амінь.

Роблю балансировку, до 3,45 вольт на комірку. Малим струмом.
А коли в БМС струм балансировки 2А, може це якось забагато, і вона навпаки розбалансовує? Коли стояла Далі БМС, з 1а балансиром, було якось наче краще. Але АКБ всього якіхось 20 циклів іде.

І чому струм балансування весь час міняє знак? то з мінусом, то з плюсом. То так треба? Може знижати поріг початку балансування? Чи навпаки збільшувати.

Роблю балансировку, до 3,45 вольт на комірку. Малим струмом.
А коли в БМС струм балансировки 2А, може це якось забагато, і вона навпаки розбалансовує? Коли стояла Далі БМС, з 1а балансиром, було якось наче краще. Але АКБ всього якіхось 20 циклів іде.
Напевно ви не зрозуміли що значить фраза "поки струм не впаде до 1А", це значить шо акумулятор уже наситився і струм заряду починає падати , зраджати ви можете і 20 амперами але в кінці заряду коли буде вже 3,6В на комірці струм повинен впасти до 1А, тіки тоді рахується що акумулятор заряджений, поки він бере більше значить він або ше не зарядивсь, або в нього високий саморозряд якщо струм не спадає і комірка при цьому починає грітися це один з признаків що комірці кирдик.

Заряджати окремо не можу. Немає чим. Тому і заряджаю в батареї малим струмом, щоб за рахунок струму балансування зараджалась переважно просівша комірка. Сподіваюсь що ще так працює.

Заряджати окремо не можу. Немає чим. Тому і заряджаю в батареї малим струмом, щоб за рахунок струму балансування зараджалась переважно просівша комірка. Сподіваюсь що ще так працює.
відбалансуйте всю батарею на 3,6В один раз, на 3,45В ви не отримаєте повний заряд, можливо та комірка по якійсь причині не набрала ємність, + перевірте вольтметром чи дійсно напруга падає так сильно на цій слабій комірці, чи немає нагріву на клемі. чи не ослабла затяжка, щоб виключити всі варіанти.

відбалансуйте всю батарею на 3,6В один раз, на 3,45В ви не отримаєте повний заряд, можливо та комірка по якійсь причині не набрала ємність, + перевірте вольтметром чи дійсно напруга падає, чи немає нагріву на клемі. чи не ослабла затяжка, щоб виключити всі варіанти.
Як веде показник напруги при заряді цеї комірки? вона обганяє всих?

Вольтметром переміряв. Так, падає. Нагріву немає, все плотно. На цьому я розуміюсь.
Спробую підняти напругу. Дякую. Нажаль це не швидко, то як будуть результати напишу.

Дякую!

І чому струм балансування весь час міняє знак? то з мінусом, то з плюсом. То так треба?
так , мінус це балансир забирає заряд з комірок з найбільшими показниками по напрузі, а плюс віддає цей заряд коміркам з найменшою напругою, балансир не переносить безперервно заряд між комірками як важає більшість, процес нагадує переливання води чашкою між різними бочками щоб зрівняти рівень води.

можно від'єднати цю комірку, наприклад було 16 комірок, а стане 15. Ну звісно переконфігуріть бмс та інвертор

можно від'єднати цю комірку, наприклад було 16 комірок, а стане 15. Ну звісно переконфігуріть бмс та інвертор
ти ба блін, а я недопер до такого варіанту, дійсно інвертор може і до 42В робить легко, 42/15=2,8В на комірку нижня планка.

Воно то так, але це мінус майже кіловат ємності. Хоча, як крайній варіант!
Поки балансую. Стало ще гірше. Тепер половина комірок 3,65. Половина 3,3-3,4. Далі БМС вимикає заряд по захисту по напругі на комірку або по "повністью заряджений". Як далі заряджати не зрозуміло. Завтра буду думати.

Налаштуйте початок балансування на 3,00 В (або ще менше ) з активацією коли різниця в 0,01 В, Вимкніть заряджання та спостерігайте. Це може бути надовго.Коли збалансуються , зробіть повний цикл розряд до 2,5В заряд до 3,6-3,65 В

Налаштування на 3,35 призвело до зниження ефективності балансування в зарядках ,розтягнутих по часу та з перервами

Останнє редагування:
Поки балансую. Стало ще гірше. Тепер половина комірок 3,65. Половина 3,3-3,4. Далі БМС вимикає заряд по захисту по напругі на комірку або по "повністью заряджений".
Це наслідки довготривалого недозаряду до рівня 3,45В, інколи хоч раз в пару місяців чи півроку треба раз догнати до 3,6В , тоді розбаланс по верхам пропадає, а по низам залежить уже від різношерсності ємності комірок. Саме заряд на 100% може хочаб частково вирішити перекос по низам.
Як далі заряджати не зрозуміло. Завтра буду думати.
Нічого робить ненада балансир зробить все сам, зарядка буде чиклічно вимикатися і вмикатися поки не збалансуються комірки, у мене наприклад вона ніразу не вимикалася при першому заряді хоча розбаланс був сильним, і я переший заряд зробив до 3,65В

Останнє редагування:
Налаштуйте початок балансування на 3,00 В (або ще менше ) з активацією коли різниця в 0,01 В, Вимкніть заряджання та спостерігайте. Це може бути надовго.Коли збалансуються , зробіть повний цикл розряд до 2,5В заряд до 3,6-3,65 В

Налаштування на 3,35 призвело до зниження ефективності балансування в зарядках ,розтягнутих по часу та з перервами
Я вважав що балансування іде виключно в момент зарядки. Те що балансування іде при вимкненій зарядці - не знав. Дякую!
Знизив поріг початку балансування.
Це наслідки довготривалого недозаряду до рівня 3,45В, інколи хоч раз в пару місяців чи півроку треба раз догнати до 3,6В , тоді розбаланс по верхам пропадає, а по низам залежить уже від різношерсності ємності комірок. Саме заряд на 100% може хочаб частково вирішити перекос по низам.

Нічого робить ненада балансир зробить все сам, зарядка буде чиклічно вимикатися і вмикатися поки не збалансуються комірки, у мене наприклад вона ніразу не вимикалася при першому заряді хоча розбаланс був сильним, і я переший заряд зробив до 3,65В
Батерея всього пропрацювала 3 місяць тільки. Так, заряд іде тільки від сонця, і потім розряджаєтья будинком. До повного заряду майже не доходить. Скоріше за все, це і привело по розбалансування в купі з високим порогом початку балансування. Врно то вмикалось, і наче і напругу була рівна, але схоже що навіть при рівній напругі але коли це 3,3-3,4 вольта, кількість заряду може бути досить різна. Чи є взагалі проблема з коміркою - покаже час. АКБ 14 кВт, швидко не виходить.

Дякую за поради!

Я вважав що балансування іде виключно в момент зарядки. Те що балансування іде при вимкненій зарядці - не знав. Дякую!
Скиньте сюди декілька фото процесу балансування. І скільки часу зайняв цей процес.

Останнє редагування:
Вимкніть заряджання та спостерігайте. Це може бути надовго.
А Ви впевнені, що балансування відбувається при вимкненому заряджанні? Я звертав увагу: при вимненому інверторі (увімкнута тільки батарея, сбірка 8х280Аг) БМС показує що балансування вимкнуте (Balance: OFF), але додаток "блимає" красним/блакитним, що нібито балансує. Є в мене сумніви, що балансування працює при вимкненому заряджанні.

В jk BMS B2A8S20P балансування може працювати в залежності від налаштувань і без інвертора.
На екрані з напругами комірок:

Коли balance: off , то блимання черв/бл лише показує "де може бути чи було" балансування , а не відбувається зараз.

Balance On - зараз балансується
Balance Off - зараз не балансується.

Валентин44,
На фото мої налаштування SOC 100% 3,55В
Можливо треба ще підняти.
На мою думку твої 3,45В занадто мало для нормального розрахунку 100%

Вкладення

• Screenshot_2025-01-13-20-51-36-958_com.jktech.bms.jpg
    Screenshot_2025-01-13-20-51-36-958_com.jktech.bms.jpg
    561,5 Кб · Перегляди: 1
Останнє редагування:
Назад