Матеріали та компоненти (правильні) для самозбірки батареї.

Vforey

Tier2
Реєстрування
14 Лис 2024
Дописи
36
Бали
8
Сонячні панелі
some day...
Інвертор
LuxPower SNA 6000 WPV
Рекомендую до перегляду відео "5 помилок, які можуть знищити акумулятор! Інтерв'ю з технічним директором FoxESS" автором є власник нашого форуму. Дякую автору за розглянуті проблеми.
Більш ніж півтора роки тому я зібрав собі батарею з комірок EVE LF280K. На той час корпус для збірки замовити було не дешево + довго очікувати, тому корпус у знайомого зварив з профільної труби. Комірки замовляв без шин бо хотів зробити їх сам із міді, в результаті все працює, але з ними у мене вийшло невелике фіаско... Все працює, але останнім часом виникає бажання перезібрати батарею в новий гарний корпус і зробити все правильно.
1. Ізоляція між комірками:
У своїй збірці як і більшість використовував склотекстоліт. Після перегляду відео зайнявся пошуком більш кращої альтернативи, так як в самому відео ніхто не називає яку саме ізоляцію (крім фрази: мікропориста ізоляція) використовують для комірок. І от що цікаве вдалося знайти - є така річ як міканіт Елміка 625 1,0мм Матеріал тримає постійну робочу температуру до 500-700°C, а короткочасно витримує пряме полум'я без руйнування (на відміну від склотекстоліту, який за 300°C почне виділяти токсичний дим та обвуклюватися). По електроізоляції схожий на склотекстоліт.
2. Шина:
замінити жорсткі шини на гнучкі шини. Бачив їх на нконі та аліекспрес. Хто мав досвід замовлення окремо гнучких шин, де краще/дешевше?
3 Автомат/запобіжник:
Автомат не планую ставити, замість нього хочу поставити Роз'єднувач KVL 1 1P із запобіжником на 250а, якщо буде необхідність вимкнути батарею, можна смикнути роз'єднувач, а якщо щось трапиться, як на мене запобіжник такий надійніше ніж автомат.
4. Додати вогнегасник

які Ваші думки?

Все так. Але. Можна обійтись eva з аліекспрес і залишити додатково текстоліт. Шини на аліку такі самі можна знайти як і на нкон.
Вогнегасник нашо вам , якщо робите самі - їх ставлять в заводські батареї бо норми такі і то не у всіх вони є. Підігрів коли буле, то так, краще з вогнегасником.
Upd: А ще бажано пасту контактну, це якщо не зочеться лізти через рік-два до шин.

Як на мене, то що текстоліт, що слюда однаково підходять в якості ізолятора. Чи ви думаєте 700°C це велика перевага перед 300°C ?
Якщо у вас в корпусі будуть такі температури, то різниці ніякої не буде..

Запобіжник 250А це певно забагато, 200А під ваш інвертор буде якраз

Нема куди розширюватись коміркам з текстолітом. Справа не в температурі.

А навіщо тоді їх стискати(?) шо ви хочете довести?

Я не хочу вам щось доводити, просто говорю що в даташиті вказано що комірки потрібно стискати.
Зараз з'явився новий тренд - використовувати EVA, типу коміркам потрібно розширятись. Навіщо це - мені не ясно.
Якщо ви знаєте де це нормально пояснюється - поділіться пруфом. З радістю почитаю

Я не знаю де нормально пояснюється і що для вас нормально.
І тренд це в саморобках, а в промисловості мікропористі ізолятори давно вже.
Комірки "дихають" постійно , якщо не буле куди деформуватись рулону фольги з графітом, то він буде швидше руйнуватись (структура графіта). Це те як я розумію.
А даташит - так там випробування і то умови випробування. І іноді рекомендація, щоб гарантовані цикли пройшло - хочеш тисни, хочеш ні. Просто не стиснені ще більше руйнуються чим стиснені "намертво"

Не сподівайтеся, що ці матеріали якось допоможуть при пожарі. Краще мінімізувати саму небезпеку.
LifePo4 тим більше не так горить як nmc , так шо нема ніякого сенсу в тих 1200 градусів.
А для nmc то не завада - вони пропалять що завгодно

Назад
Угорі