ОБЕРЕЖНО: ШАХРАЙ З СОНЯЧНИМИ ПАНЕЛЯМИ (OLX)

Zinge

Tier1
Реєстрування
10 Кві 2024
Дописи
281
Бали
28
Сонячні панелі
Longi Solar 435M
Інвертор
SRNE HF2430S60-100
Хочу попередити інших, щоб не потрапили в таку ж ситуацію. :(
Знайшов оголошення на OLX:
Сонячні панелі Longi Solar
Ціна: 3100 грн
ID: https://www.olx.ua/list/user/kBXTQ/

Продавець представився як:
Ігор
(ФОП Гончаренко І.О.)
Банк
АТ «БАНК АЛЬЯНС»
Отримувач
ФОП Гончаренко І.О.
IBAN
UA213001190000260061263908001
Валюта рахунку
UAH
РНОКПП отримувача
(информация скрыта)
Призначення платежу
Оплата за товар

Його номер телефону: +380635654711

Суть схеми:
– відмовляється від OLX-доставки
– наполягає на оплаті на рахунок ФОП/ТОВ
– обіцяє відправку після оплати

Я замовив 2 панелі, узгодили суму 6300 грн.
Мені дали реквізити (АТ «БАНК АЛЬЯНС», ФОП Гончаренко І.О.).

Після оплати:
спочатку підтвердили, що кошти надійшли
потім почали заперечувати отримання
товар не відправили
зникли, видалили чат і заблокували у Viber
видалив всі оголошення з олх
Будьте обережні!

p.s Обрав олх бо не знайшов де купити більше LR5-54HTH-435M
(якщо потрібно,надам квитанції скріни)

Вкладення

• Знімок екрана 2026-04-21 210710.png
    Знімок екрана 2026-04-21 210710.png
    67,2 Кб · Перегляди: 7
  • Знімок екрана 2026-04-21 210652.png
    Знімок екрана 2026-04-21 210652.png
    74,6 Кб · Перегляди: 8
  • Знімок екрана 2026-04-21 210637.png
    Знімок екрана 2026-04-21 210637.png
    71,2 Кб · Перегляди: 7
  • Знімок екрана 2026-04-21 210547.png
    Знімок екрана 2026-04-21 210547.png
    59 Кб · Перегляди: 7
  • Знімок екрана 2026-04-21 210509.png
    Знімок екрана 2026-04-21 210509.png
    56,5 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
Ну у Вас є всі дані отримувача платежу, можна звернутись і в службу безпеки Вашого банку і в поліцію. Колись мені служба безпеки "Привату" допомогла з продавцями, що морозилися з відправкою теплоакумулятора, ще перед тим була ситуація з котлом. Незнаю як вони рішали питання, але після тижня-двох відмовок продавців, а потім зникнення з "ефіру" (не брали трубку), як правило за пів години питання вирішувалось. Це було ще в 16-му та 18-му роках, чи зараз так само допомагають і чи так воно у всіх банках ХЗ, але спробувати можна.
На OLX купую наложкою або OLX-доставкою. Та й в магазинах обираю наложку, або, якщо є то prom-оплату. Якщо продаван вимагає передплату, то яка б "смачна" пропозиція не була, то краще відмовитись. Часто продавці після відмови купувати за передплатою (часткова/повна), при бажанні продати товар, погоджуються на наложку. Панелі тричі купував на OLX, звісно наложкою, OLX-доставка обмежена по вазі.

Забути та запити водою.
Вчора звернувся в ПриватБанк, подав заявку. Так само написав в підтримку OLX, скинув усі скріни і квитанції. І банк, і OLX в результаті відправляють у кіберполіцію.
По заяві там все доволі довге — треба вказувати купу даних, адреси, деталі і т.д. Але зараз я до цього ставлюсь обережно, бо не дуже хочеться зайвий раз розкидати свої персональні дані по всіх базах. Хоч і кажуть, що це для розслідування, але все одно не до кінця зрозуміло, як воно потім використовується. (тцк ітд). Та і сума не така вже критична, щоб з цим возитися чи подавати в суд.
Раніше я теж брав тільки OLX-доставкою, наложкою або через Prom-оплату. Якщо продавець просить передоплату — навіть часткову — зазвичай просто відмовляюсь, навіть якщо пропозиція виглядає дуже вигідною. Часто після цього нормальні продавці все ж погоджуються на безпечні варіанти. Я не зміг ніде більше знайти ці панелі,тому "повірив"
Після довгої перерви трохи вже підзабув, як зараз працюють шахраї, тому знову повертаюсь до більш обережного підходу. ;)

Ну значить зараз всі ці служби облінились. Раніше достатньо було дзвінка на гарячу лінію. Ну а дані.... Я вже по рекламних пропозиціях від різних спам-контор (та навіть від розетки та інших більш серʼйозих магазинів), орієнтуюсь коли точно буде нарахування ЗП )))) Вони дізнаються раніше мене :rolleyes: Отже всі дані всім "зацікавленим" доступні. Звісно це не означає що треба світити свої дані де попало, але і параноїти сенсу немає.

Ну значить зараз всі ці служби облінились. Раніше достатньо було дзвінка на гарячу лінію. Ну а дані.... Я вже по рекламних пропозиціях від різних спам-контор (та навіть від розетки та інших більш серʼйозих магазинів), орієнтуюсь коли точно буде нарахування ЗП )))) Вони дізнаються раніше мене :rolleyes: Отже всі дані всім "зацікавленим" доступні. Звісно це не означає що треба світити свої дані де попало, але і параноїти сенсу немає.
Бачу, що на OLX його профіль уже заблокували. Які тут можуть бути претензії до OLX? Я ж сам оплатив наперед.
До банку теж які претензії — платіж я зробив добровільно. Якби це ще йшло через рахунок ПриватБанку, а не іншого банку, тоді, можливо, шанси щось вирішити були б більші.
Зараз усі радять звертатися в кіберполіцію. Я просто повірив, що це ФОП і не буде ніякого кидалова, а вийшло як вийшло.
Частину даних зі скрінів я навіть боюся вказувати, та й чесно — вже фіг з тими грошима. Я більше зробив пост для того, щоб інші не попадалися (щоб його дані хоча б індексувалися в пошуку). Перед покупкою я сам гуглив його номер телефону та реквізити — але тоді ні негативу, ні згадок про шахрайство не було.

Вкладення

• Zrzut ekranu 2026-04-22 112656.png
    Zrzut ekranu 2026-04-22 112656.png
    70,4 Кб · Перегляди: 1
Останнє редагування:
Ну чому фіг з ним. Може якщо і не повернуть гроші, то хоч шахраям дістанеться.
Коли ще в перший рік існування скайлоту, ще переносились акаунти з аукро, теж попав на гроші, прийшла книжка замість HDD, Скайлот цим зайнявся, шахрая взяли біля банкомату (навіть в новинах проскакувало, бо не я один пожалівся). Банк обіцяв що як розслідування завершиться так одразу гроші і повернуть (правда сума була невеличка), звісно гроші так і не повернули, ну хоч шахраю неприємності...

Назад
Угорі