Панелі в хрущовці, ставити чи не ставити?

Atlantik

Tier3
Реєстрування
25 Сер 2025
Дописи
14
Бали
3
Інвертор
Deya 5k
.
Добрий день, я щасливий власник інвертора Deye на 5 квт та акумулятора на 14 кВт/год.

Багото дивися людей які у власних будинках ставили СЕС для себе і радили іншим, бо навіть взимку якісь вати та йдуть.

Але, живучи в квартирі, поставити сонце не міг, проте з останніми спрощеннями для багатоповерхівок вже трохи задумався про таку можливість. Однак порадитися немає з ким, бо друзі сидять всі на екофлоу з переносками, павербанками і ліхтариками. Почав говорити з чатом джпт, бо хотів якоїсь іншої думки, описав свою ситуацію і він каже, що чудова ідея, бо інвертор я маю, акумулятори теж і дах дивитися на південь, поверх 4. Далі кажу, що думав про 5 панелей( бо це мінімум для deye саме для таких панелей) на 400-440 ват і чатик каже став 10, бо тільки так ти отримаєш значне покращення від користування цієї системи.
Почав дивитися ціни на панелі умовні longi на 400-440 ват коштує 3-3.5 тисячі за 1 штуку + із описів на сторінках інсталяторів,то ціна за встановлення цієї системи на 4-4.4 квт коштувати +/- 20 тисяч.
Тепер сиджу і зважаючи усе це, де з одного боку ті хто поставили дуже щасливі і кажуть, ставте і не пошкодуєте, а з іншого боку 50-55 тисяч. Можливо є якесь кредитування на панелі чи на інсталяцію, цього я ще не дивися.

Отже тепер питання до власників СЕС для себе чи для тих хто робив щось схоже у себе, воно того варте?

Дві 400ки
Але вам буде треба окремий мппт типу smartsolar 100/20 або якщо три панельки, чи 2х2 то 150/35

Вкладення

• Screenshot_20260210_133405_013434.jpg
    Screenshot_20260210_133405_013434.jpg
    235 Кб · Перегляди: 4
Останнє редагування:
Бо його ціна питання теж турбує, чи я не можу порадити? Тим більш то не порада в прямому смислі, а констатація факту.
(таке враження, що люди перестали адекватно сприймати інформацію, аби "клюнути" за шо завгодно)

Бо його ціна питання теж турбує
Турбує, коли ціна
з іншого боку 50-55 тисяч
А автор же планує 5 штук панелей! Це при тому, що інвертор вже призначений для їх підключення БЕЗ додаткового контролера! Немає ніякого сенсу при такому обладнанні в покупці всього двох панелей та ще й додаткового контролера! Це гроші на вітер!

Я вважаю, що для деє треба мінімум 6.
Прочитайте, що він "планує" чи думав(?)!
Якщо автору буде куди дівати 10кВт годин на добу - то супер, хай ставить!
Мені з ДВОХ іноді нема куди дівати. Я не вважаю, що витратив гроші на вітер.
І я не писав що автору ТРЕБА ДВІ купляти. Скільки йому дійсно треба хай сам вирішує.
Я показав як є!

Якщо автору буде куди дівати 10кВт годин на добу
То для чого він купував інвертор 5кВт та акум 14кВт? Щоб заряджати телефон?
У мого сусіда працює один стрінг на 5 вертикальних на південь панелей прекрасно! Особливо зараз!

То для чого він купував інвертор 5кВт та акум 14кВт? Щоб заряджати телефон?
У мого сусіда працює один стрінг на 5 вертикальних на південь панелей прекрасно! Особливо зараз!
Добре. Спитайте у автора для чого.

Для того щоб в квартирі працював кондиціонер і кавомашина з комп'ютером і щоб телефон зарядити))

Все одно я вважаю що для деє 5 панелей "400" замало по напрузі (тоді треба дивитися які конкретні панелі і який в них параметр "напруга mpp" для реальних умов - 50°С влітку на даху це норма)

Останнє редагування:
Чи 5 чи 6 різниця не така суттєва, звісно це вже буде 18 - 20 за панелі і думаю десь 12 тисяч встановлення.
Просто чи варте воно того чи вже краще докинути до 10-11 панелей?

не міг, проте з останніми спрощеннями для багатоповерхівок вже трохи задумався
а яка процедура, це ж мова не про ОСББ, а в приватному порядку Ви думаєте встановлювати?
чи вже дозволили всім як хочеш на даху що хочеш розмістити?
поділіться інформацією, що Ви знайшли?

У мене ЖЕК і із того що я гагуглив, то треба 75% дозволу від тих хто живе в будинку ( саме будинку, а не тільки під'їзду) ймовірно в 3 екземплярах і можуть запросити план встановлення цих панелей ( але це не точно) і типу все.

ну уряд спростив процедуру встановлення. Точніше - заявив що спростив.

Я думав може якось можна подати на програму ,,світлодім,, і на цей Грант поставити більше панелей але заживати будинок від свого інвертора, акума і панелей хоча чат Джпт сказав, що краще власну станцію ніж ділити з булинком і, що там буде своя бюрократія. Хоч я теж зацікавлений в тому, щоб в домі було світло і тепло.

ну уряд спростив процедуру встановлення. Точніше - заявив що спростив.
Але перед тим як йти ламати стіни в ЖЕК, хотів почути ще думки, бо може хтось так робив чи теж хоче і тд. Бо в мене раніше був інвертор jsdsolar з акумом на 3 квт і там він як раз на 2 панельки але мої вікна дивляться на північ тому це одразу відпало.

Назад
Угорі