ІМНО. У вас від самого початку не вірний підхід до ідеї кредитування - взяти суму всієї вартості станції у валюті і віддавати повний термін кредитування. За вашими підрахунками за 9 років ви віддасте банку 45 тис дол., тобто вартість кредиту в 19 тис. дол. складе 26 тис. дол. За 9 років кредитування і відповідно експлуатації станції ви вийдете в нуль, або заробіток на СЕС буде мінімальний, а там з 2030 року і ЗТ у нинішньому його вигляді накриється...
Не розумію, для чого вам на таких умовах взагалі будувати СЕС..?
Кредит на СЕС можна брати, якщо маєте певну частину потрібної суми (бажано хоча б третину) і маєте стабільний, підкреслюю, стабільний щомісячний дохід, як то - велика зарплата та/або пенсія, тощо (виплати за ЗТ на етапі розрахунку за кредит не вважаю стабільними - це так приємний бонус). Кредит можна брати лише в гривнях (якщо ваш дохід у валюті, тим краще) і віддавати щомісяця максимально можливу суму. Це дозволить значно здещевити вартість кредиту.
Термін окупності 30 кіловатної СЕС складає до 4х років. От за цей час ви і повинні повністю віддати кредит, щоб далі станція приносила вам чистий дохід.
P.S. Я особисто брав кредит на 10 кВт станцію (PV=13,68 кВт) в 2019 році на 3 роки -160 тис грн під 19,5% річних, віддав за 8 місяців. Вартість становила 12 тис грн проценти + 6 тис.грн одноразові виплати= 18 тис грн. За 19 міс експлуатації станція окупилася на 37 %, тобто в середньому темпи окупності 1,94 % в місяць, а весь термін окупності складає 51-52 місяці (4 роки і 3-4 місяці), далі чистий дохід...
Стабильный хороший доход есть, но привязан к гривне, поэтому и кредит брать хотели в гривне.
Так, нам нужно будет платить за свет. При таком подходе, я ничего не плачу за свет 9 лет, и еще что то заработаю, не вкладывая ни копейки своих денег.
И потом у меня будет станция, которая будет покрывать потребление дома еще много лет.
Я понимаю, что это другой взгляд на проблему, но мне кажется, что он имеет право на жизнь.