СЕС на період блекаутів під кредит до 300 000 грн. Найкращі рішення з вашого досвіду

lamerilkin

Tier3
Реєстрування
1 Лис 2025
Дописи
2
Бали
1
Всіх вітаю, дилетант на зв'язку.

Оскільки, наш східний сусід не збирається зупинятись і продовжує нищити енергетичну інфраструктуру України, вирішив, що буду звертатись до банку по пільговий кредит на СЕС і орієнтуюсь десь в межах 300 000 грн з розбивкою на декілька років. Зима на носі і навряд чи всю бюрократію і закупівлю я пройду так швидко, щоб забезпечити себе сонячною енергією найближчим часом, але з іншого боку, я маю сумнів, що літо 2026 і зима 2026-2027 будуть в Україні більш комфортними і енергобезпечними, тому моє рішення щодо СЕС більш стратегічне, ніж оперативне.

Компаній інсталерів зараз вагон, але зараз це їхня золота пора, то я не хотів би нарватись на таких, що втулюють неліквід або просто непрофесіоналів, які продадуть напівробочу зв'язку.

Я чудово розумію, що є 100500 факторів, які впливають на вибір комплектуючих, залежно від умов розташування, географії, потреб і т.д. Але чим більше пробую вникнути у технічну суть, тим краще розумію, що я нічого не зрозумію і залишусь з більшістю питань, ніж відповідей. До того всього передивився низку відео пана Сергія на Ютубі і взагалі розгубився від нюансів: то інвертор може бути запотужний, то панелей забагато, то ємності батарей невірні, то технічна інформація на виробі і на сайті виробника різняться і так до безкінечності.

Отже, що я маю та що б я хотів отримати:
- приватний будинок 1,5 поверхи зі скатною покрівлею. Площа покрівлі з південної сторони - приблизно 50-60 м2.
- комфортне споживання е-енергії без блекаутів було 30 кВт-добу. При блекауті це легко може бути урізано до 10 кВт-добу, головне щоб забезпечило основні прилади будинку: насос газового котла, холодильне обладнання, дрібні споживачі типу зарядок/освітлення.
- тривалий ресурс компонентів.
- дотриманість умов договору: "закупівля та встановлення гібридної системи електропостачання – фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок, встановленою потужністю від 1 кВт до 10 кВт, разом із гібридними інверторами, що здатні працювати як в автономному, так і в синхронному з зовнішньою мережею режимі, та установками зберігання енергії ємністю від 1 кВт год на кожен 1 кВт встановленої потужності генеруючої установки".

Можливо, я розведу цим постом срач, але все ж хотів би почути Ваших порад, що б ви обрали з сертифікованих матеріалів (які одобрить банк в кредит) грубо на такий бюджет, включно з роботою, а саме:

- Виробник та модель інвертора
- Виробник та модель сонячних панелей та їх кількість
- Виробник та модель батарей та їх кількість.

Буду дуже вдячний за приклади гібридних СЕС на цей бюджет, якими ви задоволені і взагалі за корисні поради.

Замала сума кредиту малувата бо:
Дея 10кВт буде 1800$
10кВт панелей 1700...1900$
Акуми на 30кВт 3000$
А це вже 270тис. Без розхідників і роботи.
За 300тис. Під ключ вийде хороша станція на 6кВт.

Если это не коммерческий вопрос развития, а для себя то не связывайтесь с кредитом.
Соберите нужную сумму откладывая.

СЭС не решит ваших бытовых вопрос в зимний период и вы расстроитесь, а тут еще кредит.
Зимой недостаток добирают из сети, в аварийном варианте с помощью генератора (а в связке с СЭС нужен инверторний генератор)
Автономность в виде СЭС в принципе подразумевает пересмотр привычек потребления, ведь электричество по столбам сильно "развращает" )

Лучше рассмотрите вариант UPS на сутки/двое (на время блекаутов) для критически важных частей: насос отопления, холодильник и освещение, может быть интернет и зарядка гаджетов. Требования к этому будут сильно меньше и это будет намного дешевле. Может потяните без кредита и сразу.

Дякую за відгуки.
Щодо кредитування, я мав на увазі пільгові кредити, що дають декілька державних і приватних банків, покриваючи відсотки держ. програмами. Розумію, що зв'язуватись в кредитні ігри з державою це ще та лотерея, але умови звучать доволі солодко. Ось наприклад калькулятор Ощадбанку:
1762519033799.png

Подумайте, чи дійсно вам потрібен саме гібридний інвертор, тобто чи будете ви заморочуватися з оформленням зеленого тарифу чи активного споживача для зливу надлишків у мережу у весняно-літній період, чи вам достатньо автономного інвертора, що швидше всього...

Подумайте, чи дійсно вам потрібен саме гібридний інвертор, тобто чи будете ви заморочуватися з оформленням зеленого тарифу чи активного споживача для зливу надлишків у мережу у весняно-літній період, чи вам достатньо автономного інвертора, що швидше всього...
гібридний нада тільки простий без зеленого тарифу

Під держ програми не можна буде оформити зелений тариф чи щось інше, лише для власного споживання, такі умови.

Під держ програми не можна буде оформити зелений тариф чи щось інше, лише для власного споживання, такі умови.
Я мав на увазі більше технічну сторону питання. Ваше зауваження ще більше доводить, що повністю вистачає автономного інвертора...

Назад
Угорі