Solar Assistant - керування, моніторинг вашого інвертора та акумулятора

так я не про те
скрипт на python який би брав прогноз і в залежності від значення міняв би пару флажків в БД то 30 хвилин часу це з тим щоб по ssh закинути скрипт і крон налаштувати
розгорнути і налаштувати все для роботи з home assistant це зовсім не півгодинки
solar.forecast доречі має інтеграцію з home assistant

так я не про те
скрипт на python який би брав прогноз і в залежності від значення міняв би пару флажків в БД то 30 хвилин часу це з тим щоб по ssh закинути скрипт і крон налаштувати
розгорнути і налаштувати все для роботи з home assistant це зовсім не півгодинки
solar.forecast доречі має інтеграцію з home assistant
Є така річ як ChatGPT - напише автоматизацію за кілька хвилин, але - це ж ШІ яке потрібно контролювати))
Як приклад (але я його не тестував)

YAML:
automation:
  - alias: "Керування зарядкою батареї на основі прогнозу та рівня заряду"
    description: >
      Перемикає стан зарядки батареї залежно від прогнозу сонячної активності та рівня заряду.
    trigger:
      - platform: state
        entity_id: sensor.solar_forecast_power  # Сенсор прогнозу сонячної енергії
        entity_id: sensor.battery_level         # Сенсор рівня заряду батареї
    condition:
      condition: and
      conditions:
        - condition: numeric_state
          entity_id: sensor.battery_level
          below: 80  # Почнемо зарядку, якщо батарея нижче 80%
          entity_id: sensor.solar_forecast_power
          above: 3000  # Почнемо зарядку, якщо прогноз сонячної енергії більше 3 кВт
    action:
      - service: solar_assistant.set_charge_mode
        data:
          entity_id: switch.solar_charge  # Назва пристрою зарядки
          mode: "on"                      # Увімкнути зарядку

- alias: "Вимкнення зарядки при повній батареї або низькому прогнозі"
    description: >
      Зупиняє зарядку батареї, якщо прогноз низький або батарея майже повна.
    trigger:
        entity_id: sensor.solar_forecast_power  # Сенсор прогнозу сонячної енергії
        entity_id: sensor.battery_level         # Сенсор рівня заряду батареї
    condition:
      condition: or
      conditions:
          entity_id: sensor.battery_level
          above: 95  # Зупинимо зарядку, якщо батарея вище 95%
          entity_id: sensor.solar_forecast_power
          below: 1000  # Зупинимо зарядку, якщо прогноз нижче 1 кВт
    action:
      - service: solar_assistant.set_charge_mode
        data:
          entity_id: switch.solar_charge  # Назва пристрою зарядки
          mode: "off"                     # Вимкнути зарядку

та при чому тут ChatGPT
ChatGPT під Home assistant залізо не підготує та сам Home assistant не встановить і не налаштує
+ ставити Home assistant заради однієї автоматизації занадто кучеряво, то вже треба все туди переносити, налаштовувати Energy монітор
І взагалі потім виявиться що в цій всій історії solar assistant взагалі зайвий

та при чому тут ChatGPT
ChatGPT під Home assistant залізо не підготує та сам Home assistant не встановить і не налаштує
+ ставити Home assistant заради однієї автоматизації занадто кучеряво, то вже треба все туди переносити, налаштовувати Energy монітор
І взагалі потім виявиться що в цій всій історії solar assistant взагалі зайвий
Ну якщо питання ставити таким чином - то так.
Тоді найкращій варіант в цьому - увімкнути MQTT та написати маленький Python скрипт та закинути його на теж залізо та жити з цим, але - це точно не user friendly для звичайних користувачів (та для вас самих) бо коли буде негайна потреба щось змінити (особливо віддалено), а по ssh доступа немає (бо ніхто не прокинув реверс проксі до приватного сервера)

Ну якщо питання ставити таким чином - то так.
Тоді найкращій варіант в цьому - увімкнути MQTT та написати маленький Python скрипт та закинути його на теж залізо та жити з цим, але - це точно не user friendly для звичайних користувачів (та для вас самих) бо коли буде негайна потреба щось змінити (особливо віддалено), а по ssh доступа немає (бо ніхто не прокинув реверс проксі до приватного сервера)
це ж моє залізо а не десь у когось
якось як до свого заліза достукатись я вирішу :)
по MQQT так варіант, щось я забув що через нього можна зміни налаштувань інвертора робити тоді так можна не гратись з автоматизаціями в солар, а одразу керувати налаштуваннями інвертора
про user friendly interface то солар має ставати таким собі home assistant щоб можна було модулі самостійно розробляти і додавати
взагалі я ж кажу стартап це поки
так то будь моя воля я б і atorch шунт додав би

взагалі трохи помилився з адекватністю підтримки
Є у них автоматизації і це в будь якому випадку якісь в базі даних записи
так як в солар асистенті автоматизації скажімо так дуже обмежені, хотів малою кров'ю сам доробити
ідея була щоб на основі прогнозу генерації https://forecast.solar/ який має і безкоштовний варіант використання створити автоматизацію по рівню заряду батареї вночі нічним тарифом.
Звісно примітивний для початку. У вигляді якщо там прогноз генерації наступного дня буде менше певного рівня то заряджай до 100, якщо в певному діапазоні то вже до 80 і тд, якщо дуже багато генерації буде то взагалі не заряджай. Звісно простіше всього робити це через механізм створення кількох автоматизацій в Солар Асистенті, а зовнішній скрипт би вмикав і вимикав потрібні за розкладом, ну там за 5 хвилин до початку нічного тарифу наприклад
Але саппорт відмовився допомогати. При чому самі то вони і не проти що ідея норм і будуть реалізовувати це (ну обіцяють). Але чому користувачу бета версії не дати змогу спробувати
Проект по суті стартап з гарною ідеєю але роблять вигляд, що серйозний дорослий продукт :)
При цьому саппорт чисто через пошту, нема ні трекінгової системи ні власного блогу з обговоренням ідей
Відсилають на сторонні ком'юніті
Добре хоч відповідають по пошті :)
В мене таке реалізовано , в HA є інтеграція з solcast, там безкоштовно 5 прогнозів на день, треба відмінусувати від ємності батареї прогноз і ще трохи на поточне споживання, потім створюєте автоматизацію вночі заряджати до потрібного відсотка , вуаля, solar assistant інтегрується в НА через mqtt, насправді не дуже складно. А взагалі НА штука корисна, окрім керування інвертором дозволяє зробить купу приємних речей

кхм. мій вільний переклад до документації SolarAssistant

EASUN ISolar MLV, ISolar SP(H/L/P/R/S/V), ISolar SM(G/H/K/P/R/S/V/W), ISolar SV, PVL, IGrid SV, VE, SS
PowMr POW-HVM POW-VM POW-MAX MPS-V MAX MPS-V PLUS – це все інвертора, в яких стоїть в середині плата від Voltronic.

EASUN ISolar MLV-U, ISolar SMX, IGrid SX WP, деякі моделі PowMr, JsdSolar, та інші – це SRNE.

Anern, EASUN ISolar SMG, ISolar SML, PowMr POW-HVM – це насправді Sumry

Підключив Anern MAX-10200 до Solar Assistant, но не як Sumry а як Voltronic (Voltronic, Axpert, MPP, Infini, etc.)
1730909841672.png

Для підключення використав кабель від Wifi модуля та Ugreen (Кабель UGREEN USB to DB9 RS-232 ADAPTER CABLE 2M (20222))
1730909980256.png

ну то я з їх сайту брав ). Я так розумію, кожен "виробник" купує різні моделі у різних справжніх виробників.
Я теж з сайту, але не зійшлось
Потім ше два кабеля викинув бо не працювали
Лиш той югрін запрацював і Вольтронік

та стандартно, один завод і купа перекупів перемальовує свій логотип і продає

В мене таке реалізовано , в HA є інтеграція з solcast, там безкоштовно 5 прогнозів на день, треба відмінусувати від ємності батареї прогноз і ще трохи на поточне споживання, потім створюєте автоматизацію вночі заряджати до потрібного відсотка , вуаля, solar assistant інтегрується в НА через mqtt, насправді не дуже складно. А взагалі НА штука корисна, окрім керування інвертором дозволяє зробить купу приємних речей
Чи можете надати yaml конфігурації?

Чи можете надати yaml конфігурації?
template:
sensor:
#...
- name: "charge percent"
unique_id: "charge_percent"
unit_of_measurement: "%"
state: >
{% set a = states('sensor.solcast_pv_forecast_forecast_today') | float %}
{% set pp = a-4 | float %} #4 kwh на поточне споживання
{% set p1 = states('sensor.jk_bms_bms0_total_battery_capacity_setting') | float %}
{% set p2 = states('sensor.jk_bms_bms2_total_battery_capacity_setting') | float %}
{% set p=(p1+p2)*16*3.2 %} #загальна ємність
{% if pp < 0 %}
{% set pp = 0 %}
{% endif %}
{% if p > pp %}
{{ ((p-pp)/p*100) | round(1) }}
{% else %}
{{ 0 }}
{% endif %}

Останнє редагування:
Підключив Anern MAX-10200 до Solar Assistant, но не як Sumry а як Voltronic (Voltronic, Axpert, MPP, Infini, etc.)
Переглянути вкладення 5002

Для підключення використав кабель від Wifi модуля та Ugreen (Кабель UGREEN USB to DB9 RS-232 ADAPTER CABLE 2M (20222))
Переглянути вкладення 5004
І що бачить обидва mptt? p.s. в мене powmr 10.2 працюю через sumry бо voltronic не бачить обидва стрінги
ну і sumry в стабільній версії дуже урізаний по налаштуванням і з помилками. На тестовій версії багато що пофікшено

Назад
Угорі