Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

Karl

Tier1
Реєстрування
8 Сер 2024
Дописи
539
Бали
43
Сонячні панелі
Raisen RSM40-8-400M
Інвертор
VM-4 TWIN 4K, Anenji 4kW
На форумі періодично обговорюється питання роботи з бойлером. Розробив для себе прилад. Працює добре. Вирішив запустити дрібносерійне виробництво. З адміністрацією форума узгодив, що тут зможу надавати технічну підтримку.
Сайт проекту знаходиться тут http://solarvampire.net
Готовий відповідати на запитання.

Реле регулює потужність, яка йде на бойлер, чи просто вкл/викл?

Цікаво

Реле регулює потужність, яка йде на бойлер, чи просто вкл/викл?
Реле з характеристикою LA. По суті таке реле це оптосимістор. Пристрій з його допомогою плавно регулює потужність навантаження щоб утримувати інвертор біля точки MPPT.

я щось подібне теж хочу зробити як поставлю панелі, теж сидів думав як зробили логіку щоб бойлер вмикався незалежно чи є мережа але тіки тоді коли сонце повністю перекриває споживання , а тут щей регулювання потужності відбору, круто. Ціна питання 1500грн впринципі доступно. Єдиний мінус для бойлерів з елекронним управлінням а не на механічному реле, доведеться лізти в сам бойлер і ставить в розрив проводів до тена мимо плати управління, бо поставить в розрив у штепселі уже невийде як у випадку з механічним реле яке не потребує власного живлення 220В.

Останнє редагування:
я щось подібне теж хочу зробити як поставлю панелі, теж сидів думав як зробили логіку щоб бойлер вмикався незалежно чи є мережа але тіки тоді коли сонце повністю перекриває споживання , а тут щей регулювання потужності відбору, круто. Ціна питання 1500грн впринципі доступно. Єдиний мінус для бойлерів з елекронним управлінням а не на механічному реле, доведеться лізти в сам бойлер і ставить в розрив проводів до тена мимо плати управління, бо поставить в розрив у шпееселі уже невийде як у випадку з механічним реле яке не потребує власного живлення 220В.
Так, Ви праві. Напряму через розетку так можна підключати тільки бойлери з механічним термостатом. Напишу на сайті застереження щодо цього.

Теж цікавлюсь пристроєм, але хочу використовувати його у зв'язці з буферною ємністю котла. Цікавить якої потужності тен можна придбати для роботи з п пристроєм? І на сайті не заявлений Must у підтримці. Він працюватиме з ним?

Пристрій з його допомогою плавно регулює потужність навантаження
Гарна задумка... але як її реалізувати, коли відстань від інвертора до бойлера понад 30 метрів?
Додатково прокидати кабель на включення від реле до бойлера?

Гарна задумка... але як її реалізувати, коли відстань від інвертора до бойлера понад 30 метрів?
Додатково прокидати кабель на включення від реле до бойлера?
Ні, саме реле краще розташувати біля бойлера. А пристрій SV701 розташувати біля інвертора. І з'єднати іх двожильним 30метровим сигнальним кабелем. Струм там невеликий (<20мА), тому дріт може бути зовсім тонким.
Ще варіант - все розташувати біля бойлера, а з'днання з інвертором зробити 30метровим патчкордом. Але цей варіант гірший.

Ні, саме реле краще розташувати біля бойлера. А пристрій SV701 розташувати біля інвертора. І з'єднати іх двожильним 30метровим сигнальним кабелем. Струм там невеликий (<20мА), тому дріт може бути зовсім тонким.
На таку довжину 30м для сигнального кабеля треба брати напевно екранований кабель і ставить керамічний кондер на керуючих виводах реле щоб не було спрацюваньт від наводок, адже кабель такої довжини стає антеною. Мені здається 30м витої пари буде краще , просто треба брати мідний кабель а не біметал, хоча ви творець вам видніше.
а з'днання з інвертором зробити 30метровим патчкордом. Але цей варіант гірший.
Якщо небуде добивати сигнал по витій парі 30м, по середині в розрив можна поставить свіча (самий дешевий, можна б/в) він буде як підсилювач, вийде два відрізка по 15м.

Останнє редагування:
На таку довжину 30м для сигнального кабеля треба брати напевно екранований кабель і ставить керамічний кондер на керуючих виводах реле щоб не було спрацюваньт від наводок, адже кабель такої довжини стає антеною. Мені здається 30м витої пари буде краще , просто треба брати мідний кабель а не біметал, хоча ви творець вам видніше.

Якщо небуде добивати сигнал по витій парі 30м, по середині в розрив можна поставить свіча (самий дешевий, можна б/в) він буде як підсилювач, вийде два відрізка по 15м.
Ні, все не так :) В тому патчкорді в нашому випадку живуть не LAN сигнали. Тому світчи ставити не можна. Там у нас знаходиться сигнал звичайного RS-232 та живлення. Не знаю чому китайцям приспічило застосовувати в інверторах той RJ45 для порта RS232.
А от в сигнальному кабелі у нас буде струмовий керуючий сигнал промислового стандарта 4-20мА. Так звана струмова петля. Її особливість - такий інтерфейс стійкий до синфазних перешкод. Цей стандарт спеціально розробили щоб тягати довгі кабелі в промислових умовах. Екранування цього кабелю ще збільшить стійкість до перешкод.

Не знаю чому китайцям приспічило застосовувати в інверторах той RJ45 для порта RS232.
напевно тому що роз'єми RJ45 значно менчий і дешевший за RS232, а зараз на всьому тенденція економити, а чим нища ціна тим більша конкурентоздатність.

напевно тому що роз'єми RJ45 значно менчий і дешевший за RS232, а зараз на всьому тенденція економити, а чим нища ціна тим більша конкурентоздатність.
Як я зрозумів, в вашому інверторі вони навіщось вивели цей порт на роз'єм HDMI. Не скажу що він дешевший за класичний DB9.
До речі, якщо знайдете десь файл протоколу даталогера під Люкспавер - дайте мені знати. Спробую додати і його підтримку.

До речі, якщо знайдете десь файл протоколу даталогера під Люкспавер - дайте мені знати. Спробую додати і його підтримку.
З цим я наврядчи вам допоможу, але якщо якимось дивом напорюся на нього то передам.

Є інвертор Anengi 11Kwt він має DB9 і RJ45 ,DB9 зайнятий логером,а RJ45 хотілося би використати під вампіра,але в інструкції зазначено що не можна використовувати і той і той одночасно.Так Ось питання чи можна так використовувати чи ні?

Є інвертор Anengi 11Kwt він має DB9 і RJ45 ,DB9 зайнятий логером,а RJ45 хотілося би використати під вампіра,але в інструкції зазначено що не можна використовувати і той і той одночасно.Так Ось питання чи можна так використовувати чи ні?

Якщо в інструкції написано, що не можна, то ті роз'ми можуть бути банально запаралелені. Тоді працювати не буде, бо буде конфлікт сигналів. На порту RS232 має бути тільки один master, який посилає запити до інвертора.

В цьому плані добре зроблено в деяких Вольтроніках типу Axpert та інших. В них є незалежні порти RS232, USB та вбудований wifi. І інвертор може всіма трьома шляхами одночасно віддавати інфу. Тобто на вайфай можна почепити даталогер в хмарі, на USB комп з MultiSIBControl, а на RS232 причипити Вампіра.

Якщо в інструкції написано, що не можна, то ті роз'ми можуть бути банально запаралелені. Тоді працювати не буде, бо буде конфлікт сигналів. На порту RS232 має бути тільки один master, який посилає запити до інвертора.

В цьому плані добре зроблено в деяких Вольтроніках типу Axpert та інших. В них є незалежні порти RS232, USB та вбудований wifi. І інвертор може всіма трьома шляхами одночасно віддавати інфу. Тобто на вайфай можна почепити даталогер в хмарі, на USB комп з MultiSIBControl, а на RS232 причипити Вампіра.
Там ще є rs485 начебто для bms, він також не підійде?

Перед включением на плате SV701 нужно перерезать перемычку JP1 (см.фото ниже). Этим будет заблокирована отсылка запросов нашим устройством.
SV701 будет "подслушивать" ответы инвертора, извлекать из них нужную информацию и регулировать енергопотребление. Так буде працювати?

Той порт, що для BMS не підійде.
Тепер щодо підслуховування. Підслуховувати є сенс в тому випадку, коли запити йдуть часто. Наприклад коли статистику збирає программа MultiSIBControl. Вона опитує інвертор кожні 2секунди. А оті даталогери посилають запити один раз в 5хвилин. Для регулювання MPPT це дуже-дуже повільно. Тому підслуховувати їх нема сенсу. До речі, я не знаю який взагалі сенс в такій статистиці, коли робляться "знімки" параметрів системи раз в 5хвилин. А між цими моментами може бути що завгодно.

Назад
Угорі