Сонячний майнінг

Karl

Moderator
Команда форуму
Реєстрування
8 Сер 2024
Дописи
2.176
Бали
113
Сонячні панелі
Risen RSM40-8-400M
Інвертор
VM-4 TWIN 4K, Anenji 4kW
Торік в темі Сонячного Вампіра мене питали про майнінг
я вірно зрозумів, щоб вести моніторинг, потрібно щоб був підключений пристірй на windows, тільки один варіант? У мене є споживач на імпульсному блокові живлення (майнінг обладнання), потужність якого я керую також онлайн дивлячить +/- по генерації, щоб по максимум викоритати сонячну енергію. Якщо підключити "вампір" буде круто що зливати в піки надлишки можна на бойлер або в теплу підлогу, але я не зможу бачити що робиться з генерацією, потрібно тільки підходити дивитися на екран інвертора... Чи можливо є якісь інші варіанти? (якось не зручно тримати постійно увімкнений додатково пк )

Вирішив трохи попрацювати в цьому напрямку. Мені імпонують бюджетні "бомжмайнери", трохи балувася такими в 2018році, тому вирішив дослідити як зараз з цим справи. Домашній майнінг дійсно майже помер, але невеличку нішу я все ж таки знайшов. Це майнінг XMR на процесорах. Для майнінга "вище розетки" там теж потрібне досить дороге обладнання типу процесорів Ryzen і т.д. яке ніколи не окупиться. Але ж в нас своя "бескоштовна" розетка і своя бухгалтерія - зібрати майнер з непотрібу і продати надлишкову енергію за якісь гроші. Спочатку я зібрав систему на материнській платі Supermicro X9 та процесорах E5-2650V2. Все це продається на вторинному ринку за невеликі гроші. В сумі бюджет склав біля 100-120$. Але профіт там досить скромний. Cпоживання біля 280Вт. Тобто за сутки влітку можна спалити зайвих 6.7кВтч енергії задіюючи акумулятор. Заробіток при цьому складе біля 8грн. Тобто можемо продати кіловатгодину за 1.2грн. Тому врешті ту систему розібрав і продав. А зібрав нову приблизно за ті ж гроші на більш новому серверному обладананні: Материнська плата Supermicro X10DRU-i+ 1000грн, процессори E5-2630V4 2*120грн=240грн, серверна RAM DDR4 4Gx4 420грн*4=1680грн, серверний блок живлення 1030грн, охолодження 230грн*2=460грн. Разом 4410грн. Ну і плюс 300-400грн на пересилку Новою Поштою. Інший дріб'язок був свій. Тобто собівартість приблизно та ж сама. Вийшло це через дуже низьку ціну материнки з OLX. Вона не цікава геймерам, бо не влазить в стандартні корпуси і в неї пропрієтарні слоти PCIe. Щоб підключити наприклад відеокарту потрібен райзер, який коштує дорожче материнки. Так от в цій конфігурації споживання склало 183Вт (4.4кВтгодини за добу), а заробіток за добу 10.2грн. Тобто маємо 2.3грн за кілоВатгодину!
Далі автоматизація. Потрібно щоб майнер вмикався саме коли є зайва енергія. Цим керує Сонячний Вампір, він знає коли є зайва енергія :) В мене Вампіри та інвертори інтегровані в Home Assistant. Спочатку хотів зробити покрокове керування. Майнер можна налаштувати на певну кількість ядер і він тоді відповідно буде споживати від 70 до 183Вт. Але процес переналаштування досить повільний (до хвилин), а енергія змінюється значно швидше. Тому обрав такий алгоритм. Майнер завжди вмикається на повну, коли Вампір видає керуючий сигнал на бойлер >20% довше 15хвилин(майнер працює паралельно з бойлером). А вимикання різне. В звичайному режимі майнер вимикається коли керуючий сигнал стає <20% протягом 15хвилин. А в літньому режимі майнер вимикається коли SOC батареї просяде нижче 40%. Коли сонячні дні, він в мене тижнями може не вимикатись.
Як саме вмикається-вимикається майнер. На серверних материнках є така чудова штука як IPMI. HA подає туди по локальній мережі команди ON/OFF і сервер вмикається-вимикається як від кнопки.

Вкладення

• Screenshot_20260708_165101_Home Assistant.jpg
    Screenshot_20260708_165101_Home Assistant.jpg
    169,5 Кб · Перегляди: 1
  • 20260708_100308.jpg
    20260708_100308.jpg
    5 Mб · Перегляди: 2
  • 20260705_114442.jpg
    20260705_114442.jpg
    4,1 Mб · Перегляди: 1
Назад
Угорі