Вертикальна збірка акумуляторів LiFePO4

Turovtsev

Tier3
Реєстрування
27 Чер 2024
Дописи
3
Бали
3
Добрий день, панство. Не можу знайти відповідь на своє питання чи можна збирати комірки вертикально - тобто в стовпчик класти одна на одну?

В мене EVE 280, 16 комірок. Як ви розумієте доволі важка в велика система виходить)

Читав датащіт виробника - там ні слова про це немає. Що цікаво, взагалі немає рекомендацій по розташуванню комірок.

Логічно розумію, що у фірмових рішеннях акумуляторних сбірок на 48 вольт, напевно, воно зібрано вертикально. Бо у всі ці апарати воно б інакше не влізло, але сумніви лишаються.

Підкажіть, будь ласка, хто має досвід чи просто має трохи більше знань ніж я)

IMG_20240903_194242_090.jpg
Ось про таку компоновку я питаю, щоб наочно було знайшов картинку

Десь на теренах інету зустрічав інфу, що EVE рекомендує встановлювати свої призматики лише вертикально. Мабуть, щоб коректно спрацьовував клапан. Але по факту, виробники ставлять призматики в своїх батареях і горизонтально.

Десь на теренах інету зустрічав інфу, що EVE рекомендує встановлювати свої призматики лише вертикально. Мабуть, щоб коректно спрацьовував клапан. Але по факту, виробники ставлять призматики в своїх батареях і горизонтально.
Я теж таку інфу десь зустрічав, але без посилання на джерело. А в EVE datasheet а ні слова про положення не знайшов.

Коротше, зібрав вже, будемо дивитись на практиці)

Я теж таку інфу десь зустрічав, але без посилання на джерело. А в EVE datasheet а ні слова про положення не знайшов.

Коротше, зібрав вже, будемо дивитись на практиці)
я теж планую в подальшому експлуатувати в горизонтальному положенні. Так само не бачив ніде застережень.

В одному телегам каналі хлопці знайшли на англомовному сайті інструкцію по збірці, і в якій є така картинка і пояснення чому не бажано так розміщувати комірки:
1726520160180.png

Переклад гугла:
"Визначившись зі способом підключення батареї, потрібно розмістити батарею відповідно до вимог. Слід зазначити, що існують певні вимоги до розміщення батарей. Оскільки рівень рідкого електроліту в батареї змінюється залежно від способу розміщення, горизонтальні батареї вкрай не рекомендуються. Цей спосіб розміщення може пошкодити акумулятор і знизити продуктивність акумулятора. Ми повинні використовувати вертикальне розміщення або розміщення на короткій стороні. Ці два методи розміщення дозволяють електроліту повністю контактувати з позитивним і негативним електродами батареї, таким чином максимізуючи продуктивність батареї."

В одному телегам каналі хлопці знайшли на англомовному сайті інструкцію по збірці, і в якій є така картинка і пояснення чому не бажано так розміщувати комірки:
дякую, логіка звичайно є. Я планую по "короткій стороні". Але бачив багато корпусів, де встановлюють саме горизонтально. І їх роблять вже в промислових масштабах.

Ми повинні використовувати вертикальне розміщення або розміщення на короткій стороні.
В якому б положенні ми не розмістили акумулятор, електроліт все одно не покриє повністю робочі поверхні катода і анода, тому що він не заповнює батарею повністю.

Тому єдине логічне пояснення, яке я можу запропонувати, це рівномірне і симетричне покриття їх поверхнi. Відповідно до цього, оптимальними будуть саме вертикальне і «плоске» положення, в той же час положення на боці не дозволить електроліту рівномірно покривати поверхні електродів. Або катод, або анод буде страждати від дефіциту електроліту.
Однак у фізиці існує таке явище, як капілярний ефект. І на мою думку, це буде вирішальним аргументом у цьому питанні. Так як анод і катод виконані у вигляді щільної обмотки, то електроліт обов'язково заповнить всі можливі порожнечі в цій структурі. Тому немає ні найменшого сенсу враховувати спрямованість елемента в корпусі.

Останнє редагування:
Доповню свій пост вище скріном з інструкції для вертикальної батареї Deye, в якій, судячи з її розбирання на ютубі, теж горизонтально розташовані акумулятори.

Вкладення

• Deye manual 6k.jpg
    6,1 Mб · Перегляди: 30
  • Deye 6k orientation.jpg
    6 Mб · Перегляди: 23
Моя релігія теж не довіряє позі пузо до пуза. Тому знайшов собі корпус, де комірки стоятимуть на ребрі.

Вкладення

• IMG_2984.jpeg
    IMG_2984.jpeg
    1,8 Mб · Перегляди: 2
промислово роблять бо їм завжди вигідно шоб батареї менше прослужили ніж 8000 циклів. А так 2000 видадуть і нові куплять
Так само з вольтажами зарядки, розрядки ітд ітп.

промислово роблять бо їм завжди вигідно шоб батареї менше прослужили ніж 8000 циклів. А так 2000 видадуть і нові куплять
Так само з вольтажами зарядки, розрядки ітд ітп.
Моя інша, заводська АКБ (Sunket ess) так само на ребро складає. Тому не всі)

Потрібна допомога по збірці EVE 105 4 шт. 12В 105А АКБ. Новий, користувався кілька разів, вчора по бмс мав 64% ємність, вольтаж комірок був однаковий. Лишив працювавти на ньому холодильник, АКБ віддав десь 400Ват і виключився в захист. Одна з комірок мала 2.66 вольти, інші три 3.1. Комірки розміщені боком як по інструкції вище.

П.С. БМС смарт з балансуванням.

Останнє редагування:
1. Перевівти вольтметром показники сівшої комірки , якщо показники збігаються то зарядить акб і відбалансувати комірки при 3,6В поки струм заряду не впаде до 1 А, повторити розряд, якщо картина павториться з розрядом тої самої комірки то співчуваю у вас одна комірка на заміну, у неї ємність напевно на 30% Аг менча за решту, відповідно ємність всеї батареї рівна ємності самої слабої комірки.
2 виложіть скрін з показниками опору комірок з БМС . якщо сівша вибивається моміж інчих значить вона проблемна, або проблеми з контаком перемичок.

Останнє редагування:
1. Перевівти вольтметром показники сівшої комірки , якщо показники збігаються то зарядить акб і відбалансувати комірки при 3,6В поки струм заряду не впаде до 1 А, повторити розряд, якщо картина павториться з розрядом тої самої комірки то співчуваю у вас одна комірка на заміну, у неї ємність напевно на 30% Аг менча за решту, відповідно ємність всеї батареї рівна ємності самої слабої комірки.
2 виложіть скрін з показниками опору комірок з БМС . якщо сівша вибивається моміж інчих значить вона проблемна, або проблеми з контаком перемичок.

Добрий день, дякую, заряджав 10амперами, Балансування ON. Найслабша комірки відставала, насильніша йшла вперед. Наприклад 3,38в проти 3,51в. Коли комірка дойшла до 3,65в зарядка виключилась, інші три комірки при цьому не дойшли навіть до 3,47в. Після відключення зарядки просідають вольтажі десь до 3,3в 3,4в і можна ще підзаряджати по 5-10 хвилин. Зарядка в мене тупа , просто 10А дає і все.

Останнє редагування:
Найслабша комірки відставала, насильніша йшла вперед
При зарядці все навпаки чим більша напруга тим комірка слабша. бр має меншу ємкість і відповідно швидше заряджається

При зарядці все навпаки чим більша напруга тим комірка слабша. бр має меншу ємкість і відповідно швидше заряджається
Просто та найслабша просіла до 2,66в а інші мали більше 3в, так і при зарядці вона має найменший вольтаж. Може вони всі однакові, просто страшно розбалансовані. Бмс вроді JIKONG через додаток XiaoXiangElectriс.
Комірки були на ребро, поставив стоячи шоб впевнитись на 100%, то без змін, думаю в на ребро ок

Останнє редагування:
Назад
Угорі