Деформація комірки LiFepo4 / EVE 280Ah

sl7

Tier2
Реєстрування
4 Лип 2024
Дописи
50
Бали
18
Доброго дня.
Чи стикався хто з таким, чи може має досвід, чи може десь бачив, чув або читав ... бо я нічого не зміг нагуглити.
Є деформація декількох комірок, погнуті нижні кути, деякі трохи, деякі більше. Комірки нові на вигляд(і такими й заявлені), але при транспортуванні сталося те що сталося.
На даний момент тестер показує абсолютно ідентічні напругу 3.295 і 0.18-0.19 опір для всі комірок, як деформованих, так і цілих.

Суть питання: чи їм вже гаплик, чи буде з ними все нормально і можна робити збірку?

Вкладення

• IMG_0605.jpg
    IMG_0605.jpg
    457,8 Кб · Перегляди: 38
  • IMG_0604.jpg
    IMG_0604.jpg
    229,6 Кб · Перегляди: 36
  • IMG_0603.jpg
    IMG_0603.jpg
    608,1 Кб · Перегляди: 35
  • IMG_0602.jpg
    IMG_0602.jpg
    607,8 Кб · Перегляди: 35
Да неслабо ними гепнули, Якщо опір не змінився і такий же як і в цілих -це вже добре, значить є надія що нітрощі комірки не постраждали, але по факту нада тестить під повним навантаженням , бажано не в жилому приміщинні, і дивитися як ведуть себе контужені пацієнти порівняно з здоровими (нагрів, напруга, чи не змінився опір., чи не роздуває), тоді буде ясно чи буде з них толк чи ні.

Останнє редагування:
Я би відкривав диспут, на ліченому коні далеко не поїдеш.

значить є надія що нітрощі комірки не постраждали, але по факту нада тестить під повним навантаженням , бажано не в жилому приміщинні, і дивитися як ведуть себе контужені пацієнти порівняно з здоровими (нагрів, напруга, чи не змінився опір., чи не роздуває), тоді буде ясно чи буде з них толк чи ні.
Так і роблю. Довелось придбати тестер і зарядне.
Вже 6 комірок протестував, покищо всі показники ідентичні, що у цілих комірок, що у самих пошкоджених. Прям всі і прям дуже ідентичні, типу нічого і не було :D.
Заряджаю до 3,5в струмом 20А, потім розряджаю до 2,7в струмом 30А (це максимальні струм, що можуть видати пристрої). В таких умовах всі комірки видають 302 Аг. Деякі 301, ті що я не дочекався повного дозаряду, бо в кінці дуже малий струм, а часу обміль.
Переміряю опір, звіряю час... І заливаю назад 90Аг на зберігання, щоб не залишати розрядженими на покищо невизначений час.
Звісно температуру теж контролюю, як вбудованим контактним сенсором, так і тепловізором.

Вкладення

• IMG_0692.jpg
    3,7 Mб · Перегляди: 17
Так і роблю. Довелось придбати тестер і зарядне.
Вже 6 комірок протестував, покищо всі показники ідентичні, що у цілих комірок, що у самих пошкоджених. Прям всі і прям дуже ідентичні, типу нічого і не було :D.
Заряджаю до 3,5в струмом 20А, потім розряджаю до 2,7в струмом 30А (це максимальні струм, що можуть видати пристрої). В таких умовах всі комірки видають 302 Аг. Деякі 301, ті що я не дочекався повного дозаряду, бо в кінці дуже малий струм, а часу обміль.
Переміряю опір, звіряю час... І заливаю назад 90Аг на зберігання, щоб не залишати розрядженими на покищо невизначений час.
Звісно температуру теж контролюю, як вбудованим контактним сенсором, так і тепловізором.
Та прям все по феншую :) , щасти вам з піддослідними, надіюсь що все буде ок. Я бачив як розбирали літієві консерви SK , то судячи з будови там через один два типи листів покриті якоюсь речовиною, всередині листка щось схоже на фольгу , закоротить їх механічним способом крайні важко, хібащо пробить гвоздем або сокирою рубануть, я гадаю вони по будові мало відрізняються від ліфера, тіки матеріалами, тобто якщо її не коротнуло чи не обірвало після того як ними двинули об землю, і вона не втратила ємність і не змінила опір, і тепрература при заряд розряді такаж як у справних, то все буде ОК. А якщо внеї попливе внутнішній опір то це не добре, значить всередині щось обірвалось.
Корпус під зарядне на 3D принтері друкований? чи на алі брали з зарядним, хотів собі раніше таке зарядне придбати, але порахував ціну БП для нього і зарядне то вийде готовий зібраний лабораторний БП аналогічної потужності.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: sl7
Та прям все по феншую :) , щасти вам з піддослідними, надіюсь що все буде ок. Я бачив як розбирали літієві консерви SK , то судячи з будови там через один два типи листів покриті якоюсь речовиною, всередині листка щось схоже на фольгу , закоротить їх механічним способом крайні важко, хібащо пробить гвоздем або сокирою рубануть, я гадаю вони по будові мало відрізняються від ліфера, тіки матеріалами, тобто якщо її не коротнуло чи не обірвало після того як ними двинули об землю, і вона не втратила ємність і не змінила опір, і тепрература при заряд розряді такаж як у справних, то все буде ОК. А якщо внеї попливе внутнішній опір то це не добре, значить всередині щось обірвалось.
Корпус під зарядне на 3D принтері друкований? чи на алі брали з зарядним, хотів собі раніше таке зарядне придбати, але порахував ціну БП для нього і зарядне то вийде готовий зібраний лабораторний БП аналогічної потужності.
Корпуси надрукував, моделі готові є на відповідних ресурсах. БП в мене вже був в наявності, тому тут значно зекономив.

Теж думаю що по будові ліфер не відрізняється принципово. А судячи зі звуків коли його обертаєш туди-сюди, то там в середині є запас «пустоти», тобто цей «бутерброд» з намотки і рідкий електроліт плюхаються так дуже відчутно при обертанні.

саме тому їх рекомендують стискати, при цьому повітря виходить із зони пластин
доречі всі комірки вогнуті всередину, так бі мовити мають від'ємне пузо )). Лінійку прикладаю и десь 1-2мм зазор по центру. Не знаю, чи то так тому що нові чи що?

доречі всі комірки вогнуті всередину, так бі мовити мають від'ємне пузо )). Лінійку прикладаю и десь 1-2мм зазор по центру. Не знаю, чи то так тому що нові чи що?
нічого після пару соток чиклів потовстішають:D

саме тому їх рекомендують стискати, при цьому повітря виходить із зони пластин
Я так і не знайшов чи впливає положення на тривалість життя, чи можна боком ложить наприклад?

Я так і не знайшов чи впливає положення на тривалість життя, чи можна боком ложить наприклад?
Бачив вкитайських батереях стоять боком але попарно всерівно вони стягнуті чимось подивись огляди китайських батерей деякі блохери розбирають і покаують як воно в середині.

Бачив вкитайських батереях стоять боком але попарно всерівно вони стягнуті чимось подивись огляди китайських батерей деякі блохери розбирають і покаують як воно в середині.
Повірте китайці клали на то як воно лежить, і чим швидче воно здохне тим раніше ми в них купим нове, вони в цому зацікавлені як ніхто, я гадаю ви погодитесь з цим, приклад- у мене рідна зарядка до електровеліка лама була накрутяна на напругу 60в по 15в на кожен акб, а це дофіга (скрутив до 14,2в на кожен), і саме гірше те що зарядка відключається не по наврузі, а при падінні струму нище 0,5а(ніфіга так робить зарядці?), батареї після сотки циклів уже неможуть небрать в кінці заряду такий малий струм, і в ітозі зарядка прото не відключається від слова ніколи, пару годин перезаряду і акуми закіпають і розіграваються неслабо, вийшов з положення двома керамічними резисторами на 1 Ом включені послідовно. такщо китайцям я невірю.

Останнє редагування:
Я кажу про серйозні китайські фірми, не про підвал типу повмера.

Я кажу про серйозні китайські фірми, не про підвал типу повмера.
Да особливо Anern жене брак серйозними партіями:), саме якраз з цого ролика я пару місяців назад взнав що ці інвертора краще не те що боком а сосідньою вулецею краще обходить, і тут на форумі пару щасливих власників зустрічав, бідолаги взяли на свою голову.
Sergey
ще в пару місцях зустрів, що на ребро можна, а горизонтально ні.
В продажу є кейс для самостійної збірки Seplos там всі комірки складають плашмя, мені здається це краще чим на ребро
Питаю бо мало місця куда поставить акб, хотів поставить вертикально в вугол 16шт в одну лінію, а інвертор буде через стіну в коридорі, бо акб в коридор нізя він не отоплюється, там хоч і +5 взимку але стрьомно таки, а в літку +30 +33, хоча бачив що в нових партіях EVE 105 вказано температури заряда -10, а розряда -20.

Останнє редагування:
Да особливо Anern жене брак серйозними партіями:), саме якраз з цого ролика я пару місяців назад взнав що ці інвертора краще не те що боком а сосідньою вулецею краще обходить, і тут на форумі пару щасливих власників зустрічав, бідолаги взяли на свою голову.

В продажу є кейс для самостійної збірки Seplos там всі комірки складають плашмя, мені здається це краще чим на ребро
Питаю бо мало місця куда поставить акб, хотів поставить вертикально в вугол 16шт в одну лінію, а інвертор буде через стіну в коридорі, бо акб в коридор нізя він не отоплюється, там хоч і +5 взимку але стрьомно таки, а в літку +30 +33, хоча бачив що в нових партіях EVE 105 вказано температури заряда -10, а розряда -20.
За анерни тут деякі блохери топлять аж дим влить, є такий блохер "майстер Павло" свого часу також думав брати але шукав старі моделі зі зйомною мордою ненайшовши облишив це діло, та і корпус в них як желатиновий грає як в старої баби в грудях, в мому єсані видно що з доброго металу ну і притримуюсь такого, те що щойно вийшло треба брати бо потім "покращать".

За анерни тут деякі блохери топлять аж дим влить, є такий блохер "майстер Павло" свого часу також думав брати але шукав старі моделі зі зйомною мордою ненайшовши облишив це діло, та і корпус в них як желатиновий грає як в старої баби в грудях, в мому єсані видно що з доброго металу ну і притримуюсь такого, те що щойно вийшло треба брати бо потім "покращать".
Згоден, бачив ремонт анерна, то той ремонтник теж казав що текстоліт тонюсінький і грає як желе причом разом з корпусом!!!, там жесть корпуса тонча чим папіросна бумага. і плата не покрита лаком, в мастів і то все залаковано

Останнє редагування:
ще в пару місцях зустрів, що на ребро можна, а горизонтально ні.
опа, а чому горизонтально ні?
Зараз так багато заводських збірок і "конструкторів", де призматики саме лежать горизонтально.
Навіть ті ж самі Deye розраховані на підвішування на стіну і саме в цьому випадку там комірки будуть горизонтально.

опа, а чому горизонтально ні?
Зараз так багато заводських збірок і "конструкторів", де призматики саме лежать горизонтально.
Навіть ті ж самі Deye розраховані на підвішування на стіну і саме в цьому випадку там комірки будуть горизонтально.
мотивація - що в такому випадку електроліт може повністю не покрити одну пластину. Чи дійсно таке можливо - не уявляю. Було на сайті продавця.

мотивація - що в такому випадку електроліт може повністю не покрити одну пластину. Чи дійсно таке можливо - не уявляю. Було на сайті продавця.
Оце і мене мучить це питання,чи вливає незначно чи не впливає, в мене в електровеліку наприклад 4 акб AGM 48в, два лежать нормально а інчі два на боку, із за форми кейса, і нічо 10 років відпрацювали, при розряді до 11 в в усих однакова напруга, але коли я їх заряжаю то знімаю кейс і ложу його на бік, виходить що два що були нормально лягають на бік а ті що на боку стають нормально, можливо таке перемінне положення і сприяло нормальній роботі, а можливо і ні, біс його знає. У заводських збірках ліфер що в стійку там по два плашмя лежать, пойми кому вірить.

Останнє редагування:
Назад
Угорі