Як понизити напругу холостого ходу сонячних панелей

miro_xa

Tier3
Реєстрування
21 Кві 2025
Дописи
25
Бали
3
Сонячні панелі
Luxen585
Інвертор
Anern SCI02-PA-6200
Доброго всім здоров'я. Маю невеличку проблемку хотів послухати суспільство може хтось підкаже як бути
Маю поле 9 шт лонгі 640 вт і інвертор з мак вхідною напругою 500в , коли рахував мабуть трохи прорахувався, літом все було добре в зимою біда , це поле виходить в аварію по перевищенню, можна від'єднати одну панель в літом назад це я розумію, але хотілося би почути інші думки по цьому питанню, коли вранці включити на це поле нагрузку електрокотел , то воно працює цілий день все добре без помилок, але не завжди є можливість контролювати. Якщо я підключу паралельно полю наприклад лампи розжарювання набравши послідовно 3 шт по 220в 100вт , на вашу думку це понизить напругу холостого ходу панелей,чи ні . може хтось вже наступав на ці граблі, дякую.

Доброго всім здоров'я. Маю невеличку проблемку хотів послухати суспільство може хтось підкаже як бути
Маю поле 9 шт лонгі 640 вт і інвертор з мак вхідною напругою 500в , коли рахував мабуть трохи прорахувався, літом все було добре в зимою біда , це поле виходить в аварію по перевищенню, можна від'єднати одну панель в літом назад це я розумію, але хотілося би почути інші думки по цьому питанню, коли вранці включити на це поле нагрузку електрокотел , то воно працює цілий день все добре без помилок, але не завжди є можливість контролювати. Якщо я підключу паралельно полю наприклад лампи розжарювання набравши послідовно 3 шт по 220в 100вт , на вашу думку це понизить напругу холостого ходу панелей,чи ні . може хтось вже наступав на ці граблі, дякую.
Ваш варіант відклюити панель на зиму абсолютно правильний і технічно грамотний.

Є інший варіант – переключити поле у декілька кілька стрингів, наприклад, можна перерозподілити панелі і зробити 3 стринги по 3 панелі паралельно. ДУмаю напруга холостого ходу ваших панелей десь 45В, тоді напруга холостого ходу буде усього 3×Voc ≈ 135 В, але потрібно перевірити, яке значення робочої напруги інвертор підтримує, воно буде нижче і можливо таке значення MPPT діапазону буде недостатьно (часто воно починається з 120–150 В).

Останнє редагування:
Якщо я підключу паралельно полю наприклад лампи розжарювання набравши послідовно 3 шт по 220в 100вт , на вашу думку це понизить напругу холостого ходу панелей,чи ні . може хтось вже наступав на ці граблі, дякую.
На мою думку три лампочки не врятують, коли з'являється споживач – на панелях виникає струм, при цьому напруга не змінюється майже ніях, а щоб хоч якось її просадити - вам потрібно буде повісити щось що суттєво навантажить панелі щоб вивести їх в точку оптимуму де напруга нижча, ідеально - якщо близько до робочого струму, це явно вже десять-п'ятнадцять ампер. Тому моя думка - лампочки не врятують.

Останнє редагування:
коли вранці включити на це поле нагрузку електрокотел , то воно працює цілий день все добре без помилок
а оце можна пояснити тим, що коли зранку вже висить навантаження, то панелі переходять в оптимальну точку роботи, тим самим напруга вже не холостого ходу, а робоча, а вона нижча, тому і не вибиває помилку.

зробити 2 поля по 4 і 5 панелей або від'єднати від гріха подалі

Дійсно лампочок може бути замало. Там якийсь ТЕН потрібен. Але він буде жерти і коли не треба. Теоретично можна зробити схему, яка буде вмикати той ТЕН тільки коли напруга вище 490В і підтримувати на цьому рівні поки МППТ не просадить напругу нижче.

зробити 2 поля по 4 і 5 панелей або від'єднати від гріха подалі
Та ну, це можна робити коли є два окремих входи, або коли робоча напруга приблизно однакова.

А коли на один вхід ви з’єднуєте стрінги паралельно, у них має бути однакова робоча напруга, бо напруга у паралельному колі завжди вирівнюється. А в цій ситуації всі панелі однакові, тому очевидно що коли з’єднати їх паралельно, система «примусово вирівняє» напругу і стрінг з 5 панелей спробує “задушити” напругу до рівня 4 панелей (≈160 В).
Це призведе до перетоку струму між стрінгами, втрат енергії і потенційно перегріву панелей або діодів.
я б так не робив.

От така-ж сама думка муляє і мене. Хоча в мене ситуація простіша. В мене низьковольтний інвертор з діапазоном МППТ 50-140В, а пенелі, якщо три послідовно, взимку видають 150-153В холостого. Думаю зробити схему на компараторі з гістерезисом 1-2В, з рівнем включення 135В і потужному польовому транзисторі. Цю схему нагрузити на якійсь ТЕН на ~1кВт-2кВт. Нехай обігріває гараж, в якому це все встановлено.
Забув дбавити що в мене 18 панелей, по 6 на схід, південь і захід. Зараз з'єднані по 2 послідовно і всі запаралелені.

Останнє редагування:
Дякую за відгуки , спробую з лампочками може візьму більшої потужності, не можу вловити той момент коли появляється перевищення по напрузі, так на робочому коли під навантаженням , то 487В +-, коли яскраве сонечко. А ще гарна думка з реле напруги, можна поставити на сонячному вході , і тільки буде 490 в хай включає котел. У мене 6 полів але гнався за потужністю і от ще 620 лонгі не вирубає , а ці начебто не вилика різниця ,але такий результат. Може комусь на майбутнє буде наука.

Та ну, це можна робити коли є два окремих входи, або коли робоча напруга приблизно однакова.

А коли на один вхід ви з’єднуєте стрінги паралельно, у них має бути однакова робоча напруга, бо напруга у паралельному колі завжди вирівнюється. А в цій ситуації всі панелі однакові, тому очевидно що коли з’єднати їх паралельно, система «примусово вирівняє» напругу і стрінг з 5 панелей спробує “задушити” напругу до рівня 4 панелей (≈160 В).
Це призведе до перетоку струму між стрінгами, втрат енергії і потенційно перегріву панелей або діодів.
я б так не робив.
я не про об'єднання, а розділення і вставляння у різні PV входи :)

Маю ще таку думку, в мене 3 поля панелей трошки нищих по напрузі може їх перемішати перепідключити, в поле з 620 поставити 4 панелі 640 і 5 панелей 620, можливо вони трошки присядуть і не будуть вибивати, сьогодні сонечко порадувало все порахувати не вдалося, але те що спожито майже 130 кВт.

Гарна думка, тіки шо це за реле повинно бути шо включає , а не виключає по перевищенню. Це треба до нього ще контактор.

Різниці немає чи воно вмикає чи вимикає , головне щоб працювало на бар'єр по вольтажу як реле напруги, може є готові в Китаї , тільки думаю що на такий вольтаж врядчи, прийдеться колхозити самому, в це маленьке реле по вай фаю , чи контрольному кабелю буде керувати магнітним пускателем електрокотла, чи можна поставити реле на сімісторах.
А ще думка, зараз доїде ватметр ТА1100 зберу схему для вампіра ,читав на форумі,є таке підключення, може він буде в автоматичному режимі виживати все з панелей і не буде перенапруги, що скажете, хтось має вампіра, він швидко реагує на зміну напруги на панелях?

Подивився pdf на якісь Лонгі 640Вт. В них вказано напругу МППТ 44.36В, напругу холостого ходу 53.7В і температурний коефіцієнт 0.2% на градус.
53.7*9=483,3В Це при +25градусах. А при -25градусах буде на 10% більше 483.3*1,1=531,6В
Ось і вся математика.
Тепер про Вампіри. Вампір не гарантує на 100% захисту від такої ситуації. Ні підключений до інвертора напряму, ні через ватметр. Причина в тому, що він отримує дані з інтервалом 1секунда. Частіше інвертори і ватметри не можуть видавати. А напруга може скаканути в будь-який момент, бо алгоритм роботи МППТ в інверторі невідомий. Багато разів спостерігав таку картину на своїх інверторах: налетіла хмарка, або навпаки сонце вийшло з під неї, різко ввімкнувся або вимкнувся насос і т.д. І інвертор в цей час скидує сонячну потужність і починає швидко шукати точку МППТ знову. Напруга в цей час короткочасно підскакує до напруги холостого ходу.
Потрібен зовнішній пристрій, який буде обмежувати напругу без участі інвертора. Звичайні реле та контактори там не можна ставити по DC, бо буде дуга і можна навіть спалити хату. Треба ставити вимикач на потужному транзисторі. Різні порогові схеми ON/OFF будуть пагано працювати, бо можуть давати автоколивання, навіть с гістерезисом. Тут потрібен потужний аналог стабілітрона на 490В. В принципі там схема не така і складна. Але спочатку дійсно треба з'ясувати за допомогою лампочок яка потужність потрібна щоб просадити панелі до такої напруги при мінус 20-25градусах.

І ще. Ви пишите що у Вас багато стрінгів. Як вони підключені зараз? У Вас декілька інверторів?

Подивився pdf на якісь Лонгі 640Вт. В них вказано напругу МППТ 44.36В, напругу холостого ходу 53.7В і температурний коефіцієнт 0.2% на градус.
53.7*9=483,3В Це при +25градусах. А при -25градусах буде на 10% більше 483.3*1,1=531,6В
Ось і вся математика.
Тепер про Вампіри. Вампір не гарантує на 100% захисту від такої ситуації. Ні підключений до інвертора напряму, ні через ватметр. Причина в тому, що він отримує дані з інтервалом 1секунда. Частіше інвертори і ватметри не можуть видавати. А напруга може скаканути в будь-який момент, бо алгоритм роботи МППТ в інверторі невідомий. Багато разів спостерігав таку картину на своїх інверторах: налетіла хмарка, або навпаки сонце вийшло з під неї, різко ввімкнувся або вимкнувся насос і т.д. І інвертор в цей час скидує сонячну потужність і починає швидко шукати точку МППТ знову. Напруга в цей час короткочасно підскакує до напруги холостого ходу.
Потрібен зовнішній пристрій, який буде обмежувати напругу без участі інвертора. Звичайні реле та контактори там не можна ставити по DC, бо буде дуга і можна навіть спалити хату. Треба ставити вимикач на потужному транзисторі. Різні порогові схеми ON/OFF будуть пагано працювати, бо можуть давати автоколивання, навіть с гістерезисом. Тут потрібен потужний аналог стабілітрона на 490В. В принципі там схема не така і складна. Але спочатку дійсно треба з'ясувати за допомогою лампочок яка потужність потрібна щоб просадити панелі до такої напруги при мінус 20-25градусах.

І ще. Ви пишите що у Вас багато стрінгів. Як вони підключені зараз? У Вас декілька інверторів?
Так ,у мене 6 інверторів по 6,2 кВт по два паралельно на кожну фразу, працюють в 3 фазному режимі. Реле треба таке як реле напруги на АКБ тільки на 490 в, виставити пороги 460 викл 490 вкл і все це реле буде управляти обмоткою котушки магнітного пускателя електрокотла, там малі токи і напруга 220 в, Сьогодні сонечко але мороз менший -8, в 9,30 було 493 вольта на цих панелях, ввімкнув електрокотла по 3 кВт на кожну фразу просіло до 480, і нічого не вибило, помилок немає, хотілось щоб забирати всю сонячну енергію за допомогою вампіра в не так як я зараз на глазок, сонце є добавив не має вимикаю тени, через вай фай автомати.

Робив цю станцію щоб опалювати будинок, в прошлому році осінь була золота, майже увесь сизон опалював сонцем, у цьому році все навпаки , три місяці сонця майже не було , зараз тільки появляється.

То якщо є бажання то можно звичайний подільник напруги спаяти на резисторах та використовувати то реле контроля заряду. Там ще прийдеться відв'язати силову частину (саме реле) від електронної частини, щоб воно напряму комутувало навантаження. Воно ж до 60В - витримать повинно і пряме підключення живлення до батареї але краще все-таки окремий блок до нього на 12-24 В
Тільки от
Швидкість зростання напруги на полі може бути в рази більшою ніж швидкість спрацювання того реле і воно теж працює як NO

Останнє редагування:
Нажаль опалення від сонця в наших кліматичних умовах то негарантований сервіс.
Так, а стрінгів зараз скільки? Теж 6шт?

Так , 6 стрінгів. Буду пробувати щось робити .Під нагрузкою все працює як треба.

Назад
Угорі