Налаштування LiFePO4 24V (8S): JK BMS, SoC, Bulk/Float та оптимальні напруги для довгого ресурсу батареї

Zinge

Tier1
Реєстрування
10 Кві 2024
Дописи
289
Бали
28
Сонячні панелі
Longi Solar 435M
Інвертор
SRNE HF2430S60-100
Привіт. Запитання від колеги: / які налаштування ставити на інвертор Easun та батарею з BMS JK-B2A8S20P (без комунікації)
Підкажіть по налаштуваннях LiFePO4 (24V):
  • Cell OVP — захист від перезаряду поставив 3.59V добре
  • Cell OVR — відновлення зарядки після відключення 3.40V
А от:
  • Cell UVP на скільки краще ставити?
  • SOC 100% на яку напругу налаштувати?
  • І яке floating charging краще виставити на інверторі, якщо bulk буде 28.0V?
Є два поля панелів в одному напрямі на даху, 3кВт на гібридному Easun та додатковий PoMr 60A на поле 2кВт.

Ось що каже чат GPT:
Рекомендовані налаштування JK BMS
(Для довгого ресурсу роботи)
Введіть наведені нижче значення у розділі Settings
(потрібен пароль, за замовчуванням 1234 або 123456 залежно від версії).
Назва параметра в JK BMS — Рекомендоване значення (довгий ресурс)
  • Cell OverVolt Protect — 3.55 V
  • Cell OverVolt Recovery — 3.40 V
  • Cell UnderVolt Protect — 2.85 V
  • Cell UnderVolt Recovery — 3.00 V
  • PowerOff Volts — 2.60 V
Параметри калібрування SoC для 24V (8S)
Введіть такі значення у налаштуваннях JK BMS:
  • 3.45 V (Пакет: 27.6 V)
    Коли всі комірки досягнуть цієї напруги, а струм заряджання зменшиться, BMS скине лічильник і покаже 100% SoC.
  • 3.05 V (Пакет: 24.4 V)
    Коли найслабша комірка впаде до цього значення, BMS скине лічильник і покаже 0% SoC (ще до того, як відключить живлення).
Як це працює на практиці?

⚠️ Важливе зауваження щодо зарядного пристрою / інвертора:

Сам BMS — це лише «поліцейський» — він має спрацьовувати тільки в аварійних ситуаціях. Щоб система працювала плавно, потрібно правильно налаштувати напруги на зарядному пристрої або інверторі.
Для наведених вище налаштувань BMS на інверторі 24V встановіть:
  • Bulk / Absorb Voltage (напруга заряджання):
    27.6 V до максимум 28.0 V
    (тобто 3.45–3.50 V на комірку)
  • Float Voltage (підтримуюча напруга):
    26.8 V
    (3.35 V на комірку — ідеальна нейтральна напруга для LiFePO4)
  • Cut-off Voltage (напруга відключення інвертора):
    24.0 V
    (3.00 V на комірку — інвертор вимкнеться раніше, ніж BMS розімкне захист)
Чи нормально що акумулятор не матиме ніколи 28.4В? Як тоді працюватиме балансування?

Я особисто у себе налаштував свою батарею так: 100% заряду для основного інвертора SRNE — це приблизно 27.6V max. (панелів 2.5кВт)
А другий контролер MPPT «вважає», що 100% — це вже 28.4V. Завдяки цьому батарея дуже рідко заряджається до справжніх 100% — десь раз на тиждень або два.
Тобто малий контролер час від часу дозволяє батареї повністю зарядитися до 28.4В. Малий контролер активний з ранку до 12:00 (далі заходить сонце), а після 12:00 включається на повну великий контролер і заряджає тільки до 27.6V. Тому напруга 28.4 V у мене з’являється дуже рідко і на короткий час.
Увечері батарея зазвичай уже трохи розряджена, тому справжні 100% майже не трапляються. Додатково в мене лише 600W сонячних панелей на малому полі, тому досягнення 28.4V ще менш імовірне часто.
Я для себе вирішив, що батарея приблизно 90% свого часу повинна працювати максимум при 95% заряду і мінімум розряджатися до 20%.
Іноді все ж трапляються справжні 100% — коли батарея ще з вечора була добре заряджена, споживання невелике й день сонячний.
Чи це добре для батареї — точно не знаю. А от що виставити колезі? В нього обидва поля працюють синхронно в одному напрямі. (поле 2кВт та поле 3кВт)

Останнє редагування:
Назад
Угорі