Налаштування основних параметрів LiFePO4 акумуляторів на BMS і на інверторі

Ahimsa

Tier2
Реєстрування
3 Вер 2024
Дописи
64
Бали
18
Інвертор
Jesudom TWIN VM4, PowMr 4.2
На форумі якось немає однієї теми, яка б була присвячена питанню налаштування основних параметрів на BMS і на інверторі, що стосуються батареї. І постійно то тут то там виникає питання, а які параметри виставити на BMS, а які параметри виставити на інверторі, а чому у мене не правильно працює, видає помилки по перезаряду, і таке інше.

Тож, панове,
Розуміючи що у кожного свій погляд на речі, віра в святий мануал виробника своєї АКБ, переконання, а також побажання і очікування від LiFePo4 пропоную розпочати ХОЛІВАР, і визначити які ж параметри мають бути виставлені на BMS і інверторі щоб вони не конфліктували.

Для уникнення неправильного світосприйняття, а також з метою спрощення адаптації інформації під свої батареї, пропоную або подавати всі параметри в перерахунку на 1 чарунку. Опціонально в дужках подавати перерахунок на збірки 4S/8S/16S.
Чудово якщо аргументація тих чи інших параметрів буде викладена зрозумілою мовою.

Тож почну з налаштувань, які я використовую для своєї збірки з 8S.

Основна ідея, щоб параметри BMS не конфліктували з параметрами інвертора, і при цьому зважаючи на графік заряду/розряду LiFePo4 я вирішив що моя батарея буде працювати в діапазоні напруг 3.0-3.48 В, тобто не допускатиму розряду нижче (Battery discharge stop = 3.0 В), і заряджання вище (Bulk charging voltage = 3.48 В) на чарунку при нормальній експлуатації батареї, а також підтримку заряду на рівні (Floating charge voltage = 3,35 В). За ці параметри відповідає інвертор.

Разом з тим, критичними значеннями перезаряду і перерозряду встановив відповідно (Cell OVP = 3,55 В) і (Cell UVP = 2,8 В), що і виставлено на BMS. Якщо батарея буде просаджена і довго не буде заряджатися, то BMS буде поступово її їсти, доти поки напруга на чарунці не знизиться до значення (Power off = 2,6 В), після чого вимкнеться вже сама BMS. А при заряджанні, старт балансування вибрано при досягненні (Start ballance voltage = 3.45 В), це обумовлено тим що доцільно проводити балансування коли чарунки близькі до повного заряду.
BMS and Inverter settings for LiFePo4 battery.png

пропоную розпочати ХОЛІВАР
перше - заміряти чи інвертор / бмс вірно визначають напруги.
На БМС ставити максимальні межі, щоб не падала в аварію.
А межами заряду рулити вже інвертором.

перше - заміряти чи інвертор / бмс вірно визначають напруги.
На БМС ставити максимальні межі, щоб не падала в аварію.
А межами заряду рулити вже інвертором.
Слушне зауваження!
На відміну від BMS, яка зазвичай вимірює більш-менш правильно, а до того ж має функціонал корегування вимірюваної напруги, простенький інвертор такого функціоналу не має і може "занижувати" чи "завищувати" показники, порівняно з реальними.

І для того щоб все працювало як належне, потрібно обов'язково переміряти напругу в той чи інший момент роботи інвертора, і внести відповідні "корегування" в налаштування. В моєму випадку, я додав 0,2В (до параметра що відповідає за напругу до якої зарядчати батарею, на своєму інверторі в результуючому параметрі 27,84+0.2 = 28.0 В), бо інвертор постійно занижував виміри.

Важливо переконатися що ваш інструмент вимірює точно, або принаймні так само як BMS, щоб не нашкодити своїми корегуваннями.

Останнє редагування:
Bulk 3.45-3.5, float 3.35-3.375
OVP 3.6-3.65

UVP 2.58-2.6
SOC 100%: 3.449(Bulk-0.001)
SOC 0%: 2.64

OVP 3.6-3.65

UVP 2.58-2.6
а як Start ballance voltage, - то вже не 3,45, - во он бже Bulk 3,45, то коли балансувати?
А ще десь "проскакувало" що роблять Bulk та Float однаковим, - то є таке?
Вєбачте якщо щось не те спитав, вчуся

а як Start ballance voltage, - то вже не 3,45, - во он бже Bulk 3,45, то коли балансувати?
Вєбачте якщо щось не те спитав, вчуся
В мене Balance 3.42, можна і 3.45 поставити без різниці, аби не більше ніж Bulk.
Не знаю в чому сенс. Взагалі Float має бути меншим. Тобто ми заряджаємо до Bulk, припиняємо зарядку, комірки починають втрачати
напругу (resting voltage) і ми їх тримаємо на цій напрузі. Як я розумію у випадку JKBMS ця настройка чисто потрібна щоб правильно рахувати SOC. Самими циклами і напругами заряда (Bulk, absorption, float ) керує інвертор.

Не знаю в чому сенс. Взагалі Float має бути меншим.
Сенс в тому що прості інвертори які мають прошивку заточену під кіслотні акуми погано працюють з Лиферами
Вони вважають що батарея почала розряджатися і наступного разу ії треба зарядити до Bulk як що напруга впала до Float - 4 В для 48 системи або Float - 2 В для 24 системи тобто коли виставити Float значно меньше Bulk вони в основному заряджають до Float і припиняють зарядку. тому і виставляють Float = Bulk щоб тримати батарею постійно зарядженою.
(Наприклад як що виставлено Bulk 55.2 Float 53.6 то треба розрядити до <49.6 щоб почалася зарядка до Bulk це в умовах періодичного відключення світла практично неможливо)

Сенс в тому що прості інвертори які мають прошивку заточену під кіслотні акуми погано працюють з Лиферами
Вони вважають що батарея почала розряджатися і наступного разу ії треба зарядити до Bulk як що напруга впала до Float - 4 В для 48 системи або Float - 2 В для 24 системи тобто коли виставити Float значно меньше Bulk вони в основному заряджають до Float і припиняють зарядку. тому і виставляють Float = Bulk щоб тримати батарею постійно зарядженою.
(Наприклад як що виставлено Bulk 55.2 Float 53.6 то треба розрядити до <49.6 щоб почалася зарядка до Bulk це в умовах періодичного відключення світла практично неможливо)
От. Вчора були прогонки системи знов, та й ще світла не було. Норм, три години 160 ват (поки що, почнемо з меншого) - без проблем.
Але не про це. Два питання, друге з яких як раз знов по "булкам/флоатам". Але перше - норма шо Ні разу не дійшло до 14 В заряду? Чи то комірки "поки що" не розкачані", чи вони "уссьо" (*алішка, перебиті qr, ну вже писав).
Друге - так воно "починає заряджати" - на "Флоат (мінус) якісь вольти?" Система 12 В / Єва 105
Ну бо от, до 13,9 воно зарядилось. Нарешті вимкнулось (нарешті бо перший день тестів воно 5 годин з перервою гоняло й не умолкало, заряджало) - ну й пише -1 А, стоїть. То до скольки В номо біде сосати ті 1А, до якогог значення, коли знов почне заряджати. Де воно в налаштуваннях інвертора, - я так розумію воно відштовхується від "флоат" налаштувань. Бо через три години знов відключення - й маємо вже підсівшу батарею ((
От тому питяннями флоатів та булків я й зараз турбуюсь.
Дякую

Вкладення

• Screenshot_2024-12-02-23-11-03-259_com.jktech.bms.jpg
    Screenshot_2024-12-02-23-11-03-259_com.jktech.bms.jpg
    421,6 Кб · Перегляди: 21
Останнє редагування:
...Ні разу не дійшло до 14 В заряду? .... до 13,9 воно зарядилось.
Можливо похибка вимірювання? Я так розумію ви виставили на інверторі bulk на рівні 3.5 В (14 В для 4S)? можливо інвертор наміряв своїм вольтметром 14В і відключив заряд?

я так розумію воно відштовхується від "флоат" налаштувань.
Я думаю що для 12 в системи це буде флоат - 1в, але це не точно треба перевіряти, тобто наприклад як що флоат 13.7 то до булк буде заряджати коли розрядить до 12.7

То до скольки В номо біде сосати ті 1А, до якогог значення, коли знов почне заряджати. Де воно в налаштуваннях інвертора, - я так розумію воно відштовхується від "флоат" налаштувань.
після досягнення встановленої напруги заряду до значення Bulk - інвертор включає цикл абсорбції заряду і підтримуючої напруги Float, нижче якої без навантаження напруга опускатися не повинна, а коли з'являється навантаження, і напруга просяде, як припустив @Dmitry на 1в (можливо інше значення) то за наявності живлення - інвертор буде намагатися знову заряджати батарею.
Наче така логіка.

Бо через три години знов відключення - й маємо вже підсівшу батарею ((
А стосовно цього - на верхах заряду акумулятора, ті перші вольти/проценти дуже швидко просідають до так званої LiFePo4-полиці розряду, при якій напруга майже не знижується, аж до самого "дна", тому не варто на це так сильно звертати увагу, і перейматися чи 95% чи 98% чи 100% на батареї, все одно при підключенні навантаження індикатор швидко опускається до 98-95%, а потім сповільнюється.

Останнє редагування:
і перейматися чи 95% чи 98% чи 100% на батареї, все одно при підключенні навантаження індикатор швидко опускається до 98-95%,
Там взагалі незрозуміла логіка, у мене як починається розряд інвертор показує відразу 40% і з цього значення починає знижувати, я логіку як він це вираховує так і не зрозумів, БМС нормально показуе

Можливо похибка вимірювання? Я так розумію ви виставили на інверторі bulk на рівні 3.5 В (14 В для 4S)? можливо інвертор наміряв своїм вольтметром 14В і відключив заряд?
Звіряв заміри, на диво точно міряє, десь до + ~ 0,1 В від БМС (а бмс міряє 1:1 точно)

Останнє редагування:
Я думаю що для 12 в системи це буде флоат - 1в, але це не точно треба перевіряти, тобто наприклад як що флоат 13.7 то до булк буде заряджати коли розрядить до 12.7
Дякую. Перевіримо.

Повертаючись до суті теми.
Які все ж таки налаштування BMS та Інвертора на вашу думку оптимальні?
OVP 3.6-3.65

UVP 2.58-2.6
мені здається вижимати з батареї останні вольти не варто, тож 2.6 В на чарунку - то занизький параметр. Яка безпечна напруга до якої можуть розряджатися LiFePo4?

Назад
Угорі