Огляд інвертора Deye SUN 5K-SG01/03LP1 EU WiFi

BORI

Tier3
Регистрация
2 Май 2021
Сообщения
19
Баллы
3
Солнечные панели
Trina
Инвертор
Deye SUN 5K
На зиму подниму трекер на 60 градусов от горизонта,сейчас стоит на 40 градусов.Тень очень хорошо показывает.20210929_120105.jpg20210929_120105.jpg
 

BORI

Tier3
Регистрация
2 Май 2021
Сообщения
19
Баллы
3
Солнечные панели
Trina
Инвертор
Deye SUN 5K
Это 60 градусов---тени нет.20210929_120111.jpg20210929_120111.jpg
 

BORI

Tier3
Регистрация
2 Май 2021
Сообщения
19
Баллы
3
Солнечные панели
Trina
Инвертор
Deye SUN 5K
Не могу найти в настройках мониторинг температуры инвертора,помогите,где его найти.
 

MikroUser

Tier3
Регистрация
12 Авг 2021
Сообщения
14
Баллы
3
Солнечные панели
Sharp
Инвертор
Deye SUN 5K
Підключіть інвертор до інтернету, так буде простіше бачити всю статистику, там же і температура є.
 

Вложения

  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    74 KB · Просмотры: 9
  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    130,4 KB · Просмотры: 9
  • Like
Реакции: BORI

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
Якраз після перегляду вашого відео придбали такий інвертор.
Ще не підключили наразі.

Електрик питає про різницю фаз частот при переході з мережі на батареї під час вимкнення світла,
наскільки я розумію його - частота йде по синусу та поки усе працювало від мережі була якась фаза того синусу, а при переході на батареї інвертор може видати іншу фазу синусу, що може поламати техніку.

Тому питання - чи реально зробити так, щоб воно працювало як упс - щоб навіть лампочка не моргнула коли мережа пропала і при цьому ніяка техніка не ламалась?
(я так розумію це подвійна конвертація, 220-48-220, тоді увесь синус лише від інвертору, перехід на батареї просто вимкне першу конвертацію)
І чи такий режим не вб'є швидко акумулятори?

(звісно питання про ніч/вечір, коли сонця нема)
 

Dalet

Tier0
Регистрация
13 Янв 2019
Сообщения
1.486
Баллы
113
Тому питання - чи реально зробити так, щоб воно працювало як упс - щоб навіть лампочка не моргнула коли мережа пропала і при цьому ніяка техніка не ламалась?
вже щось зламалось?

... це називається "горе от ума".

ставте і все буде працювати і нічого не погорить, бо йому нема чого горіти там, а електрик нехай вип'є кави та займеться своїми прямими обов'зками і не вумнічає
 

MikroUser

Tier3
Регистрация
12 Авг 2021
Сообщения
14
Баллы
3
Солнечные панели
Sharp
Инвертор
Deye SUN 5K
Нікого не слухайте, ваш електрик походу вирішив "блєснуть умом", але невдало.
В нашому випадку головне щоб синус був чистий, а інвертори з цією задачею справляються на ура. Перемикання швидке, і зовсім не помітне.

В мене інвертори deye залишають тільки приємні враження, поставив і забув, працюють тихо і ефективно, зайвих кіловатів з мережі не жеруть, підмішування сонце+мережа працює як часи, витягують максимум від панелей, навіть коли нема сонця.

І світла державного не жеруть, з аксіомою рік тому в осінні місяці в мене було споживання 500-600квт, зараз 350-400.

А акумулятори швидко ушатає тільки інтенсивне навантаження, типу бойлер, чайник, насос.. Якщо хочете щоб акумулятори служили довго, старайтесь не мучити їх.
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
Дякую,
Маю ще питання.

В інструкції пише про Smart Load, але не зрозуміло як ним користуватися.

От я хочу туди підключити котел для нагріву води (2й котел що в послідовно з основним йде), і який котел купляти?

Скільки там вольтаж буде на виході?
Як це підключати?
 

MikroUser

Tier3
Регистрация
12 Авг 2021
Сообщения
14
Баллы
3
Солнечные панели
Sharp
Инвертор
Deye SUN 5K
На виході буде 220в, але там багато нюансів. SmartLoad працює якщо ви не продаєте ел.енергію, т.е. зелений тариф не підключений, тому що в такому разі вся потужність буде йти в мережу.

В іншому випадку на smart load буде скидатись та потужність, яка вами не використовується,. т.е. світить сонце, є генерація на 5 квт, а ваш будинок споживає тільки 2, тоді інвертор подасть 220 на smart load і там буде доступно 3 квт., і підозрюю що, якщо навантаження буде більше - воно або відключить вихід або буде туди підмішувати з мережі.

Щодо підключення котла, на мою думку - воно того не варте, тому що енергоефективність електрокотла не дуже велика, і щоб з нього був толк потрібно розрахувати котел під квадратуру будинку, т.е. якщо твердопаливний або газовий котел у вас на 15кВт, то електричний потрібно брати приблизно тої самої потужності. Але я сумніваюсь що у вас буде 15квт зайвої генерації, щоб скидати то на smart load.

Краще всього туди повісити бойлер, буде більше толку
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
На виході буде 220в, але там багато нюансів. SmartLoad працює якщо ви не продаєте ел.енергію, т.е. зелений тариф не підключений, тому що в такому разі вся потужність буде йти в мережу.

В іншому випадку на smart load буде скидатись та потужність, яка вами не використовується,. т.е. світить сонце, є генерація на 5 квт, а ваш будинок споживає тільки 2, тоді інвертор подасть 220 на smart load і там буде доступно 3 квт., і підозрюю що, якщо навантаження буде більше - воно або відключить вихід або буде туди підмішувати з мережі.

Щодо підключення котла, на мою думку - воно того не варте, тому що енергоефективність електрокотла не дуже велика, і щоб з нього був толк потрібно розрахувати котел під квадратуру будинку, т.е. якщо твердопаливний або газовий котел у вас на 15кВт, то електричний потрібно брати приблизно тої самої потужності. Але я сумніваюсь що у вас буде 15квт зайвої генерації, щоб скидати то на smart load.

Краще всього туди повісити бойлер, буде більше толку
дякую, зеленого тарифу нема та не передбачається.

Зараз хату гріє котел на 4кВт (зимою), в міжсезоння вистачає навіть 2кВт, він гріє бак з водою, з якого вже береться тепло для підігріва підлоги (нею йде опалення).
Тепла вода також береться з того ж баку, тому його треба гріти і влітку.
Ідея щоб бак грівся 2гим послідовним котлом як смарт лоад коли є зайва зелена електрика (основний котел гріє до +60, а зеленим можна гріти до +80, тоді основний не буде вмикатися поки вода горяча).

Тобто там 220 змінного струму? тоді можна звичайний котел поставити, супер.
 
Последнее редактирование:

Dalet

Tier0
Регистрация
13 Янв 2019
Сообщения
1.486
Баллы
113
Тобто там 220 змінного струму? тоді можна звичайний котел поставити, супер.
так звичайний.

окремо треба розуміти що ємність та тип акумулятора, оскільки він задіяний в цьому, трема мати відповідно, інакше нормально працювати не буде
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
так звичайний.

окремо треба розуміти що ємність та тип акумулятора, оскільки він задіяний в цьому, трема мати відповідно, інакше нормально працювати не буде
Зараз маю 4 ось таких - Jarret 250A 12V GEL, в плані докупити ще 4. Вистачить?

 

Dalet

Tier0
Регистрация
13 Янв 2019
Сообщения
1.486
Баллы
113
Зараз маю 4 ось таких - Jarret 250A 12V GEL, в плані докупити ще 4. Вистачить?

я не рекомендую займатися таким з свинцем. Свинець не полюбляэ любі цикли. Свинець це бекап рішення, не системи автономії і компенсації споживання. Для такого тільки АКБ на основі Літія
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
я не рекомендую займатися таким з свинцем. Свинець не полюбляэ любі цикли. Свинець це бекап рішення, не системи автономії і компенсації споживання. Для такого тільки АКБ на основі Літія
Дякую,
А якщо поставити в налаштуваннях 100% 100%?
Щоб не скидати з акумуляторів туди, а лише зайве сонце:
акумулятори повні, споживання 1кВт, сонце дає 4кВт, от 3кВт скинути туди поки вони є.

Чи так не вийде?
 

Dalet

Tier0
Регистрация
13 Янв 2019
Сообщения
1.486
Баллы
113
Дякую,
А якщо поставити в налаштуваннях 100% 100%?
Щоб не скидати з акумуляторів туди, а лише зайве сонце:
акумулятори повні, споживання 1кВт, сонце дає 4кВт, от 3кВт скинути туди поки вони є.

Чи так не вийде?
не вийде.
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
Перечитавши документацію та пояснення розробників розумію так:

1) Поки є мережа батареї не будуть розряжатися якщо явно не вказати в system work mode години розряду (тобто усюди поставити галочки заряду батареї від мережі).
2) Поки є мережа то зарядка батарей та Load завжди беруть скільки треба, якщо не вистачає сонця воно бере з мережі.
3) Smart Load відкривається якщо сонце більше Х та батарея більше У
4) якщо споживання Smart Load + Load вище за виробітку панелей то воно візьме з мережі, якщо вона є, якщо нема - з батарей, поки не У

Тобто,
а) поки є мережа Smart Load не має чіпати батареї взагалі.
б) якщо за Smart Load поставити потужність К меншу за Х то з мережі буде братися лише коли Load > Х-К, тобто рідко
в) якщо якось програмно дістати виробіток панелей та споживання Load на ардуінку то нею ж можна динамічно регулювати потужність споживання Smart Load для оптимізації (вмикати / вимикати ТЕНи в масиві)

Підкажіть де у моїх роздумах є помилки.
 

Dalet

Tier0
Регистрация
13 Янв 2019
Сообщения
1.486
Баллы
113
Перечитавши документацію та пояснення розробників розумію так:

1) Поки є мережа батареї не будуть розряжатися якщо явно не вказати в system work mode години розряду (тобто усюди поставити галочки заряду батареї від мережі).
2) Поки є мережа то зарядка батарей та Load завжди беруть скільки треба, якщо не вистачає сонця воно бере з мережі.
3) Smart Load відкривається якщо сонце більше Х та батарея більше У
4) якщо споживання Smart Load + Load вище за виробітку панелей то воно візьме з мережі, якщо вона є, якщо нема - з батарей, поки не У

Тобто,
а) поки є мережа Smart Load не має чіпати батареї взагалі.
б) якщо за Smart Load поставити потужність К меншу за Х то з мережі буде братися лише коли Load > Х-К, тобто рідко
в) якщо якось програмно дістати виробіток панелей та споживання Load на ардуінку то нею ж можна динамічно регулювати потужність споживання Smart Load для оптимізації (вмикати / вимикати ТЕНи в масиві)

Підкажіть де у моїх роздумах є помилки.
підключайте і перевіряйте, бо є речі які в мануалі просто не прописані бо мануал тоненький. Воно покаже.....
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
підключайте і перевіряйте, бо є речі які в мануалі просто не прописані бо мануал тоненький. Воно покаже.....
Буду пробувати.

До речі, ось тут дещо більший мануал ніж той, що йшов з приладом (як мінімум є таблиця вольтажів заряду)
 

Kitsune

Tier3
Регистрация
10 Ноя 2021
Сообщения
8
Баллы
3
Инвертор
Deye SUN 5K
Знову я з результати тестів.

Наразі тестую просто в режимі резерва, сонячні панелі ще не привезли.

Фізично: 4 гелеві батареї послідовно, на кожну йде гілка балансира.
IMG_20211126_105310.jpg


Налаштування батарей №1:
Screenshot_20211126-170657.jpg


Очікування - заряджати буде 54В.
Реальність:
Screenshot_20211126-170716.jpg


Після включення налаштувань по часу - галочка зверху та галочки зліва
Screenshot_20211127-000250.jpg


Стало так:
Screenshot_20211127-000316.jpg


Балансир підверджує результати:
Screenshot_20211127-000749.jpg


Цікаво чому так, та чи нормально буде гелевим з таким струмом майже напостійно (воно тримає напругу на рівні 52).

Що думаєте?
 

MikroUser

Tier3
Регистрация
12 Авг 2021
Сообщения
14
Баллы
3
Солнечные панели
Sharp
Инвертор
Deye SUN 5K
Я б рекомендував знайти даташит до акумуляторів і глянути які напруги і струм зарядки рекомендує виробник, і налаштувати інвертор саме так.
Для моїх акумів DP-12100 ось така картина.
т.е. 13.5 вольт нормальна напруга зарядженого акумулятора, і інвертор має підтримувати цю напругу, т.е. 54в.

А далі починається саме цікаве, якщо акумулятори трохи поюзані, то вони можуть не мати в зарядженому стані 13.5 вольт, а мають менше, відповідно інвертор буде їх постійно заряжати і тримати 13.5, т.е. жерти з мережі зайві кіловати на підтримку заряду акб.
А те що під час зарядки показує більший вольтаж - це норма.

Вам потрібно зарядити повністю акб, і зняти з них навантаження. Щоб побули без навантаження день-два. Потім заміряйте напругу на акумуляторах, якщо там у спокійному стані 13 вольт, то і інвертор підлаштуйте +- так само, щоб не брали зайвого з мережі і не перезаряжали акуми, т.е. якщо у вас заряжений акум має 13в, то на інверторі виставити 52-52,5 вольт.
 

Вложения

  • voltage.jpg
    voltage.jpg
    118,7 KB · Просмотры: 9
Сверху