Параметри заряду LiFePo

Вирішив і я подивитись що в мене коїться саме на комірках під час заряду. Додав потрібні сенсори на графік. І те, що я бачу, мені якось не дуже подобається.1000007747.jpg
Перший графік то батарея з комірок Eve 280 v3 з терміналами-грибками, купленими на NKON. Там навіть балансир не вмикається. А другий графік то батарея з таких самих комірок, але зі шпильками М8. Куплені з рук. Видно що тут розбіг суттєвий. Балансир БМС потім струмом 2А близько двох годин до ладу все приводить. При цьому дельта напруг в піці сягає 0.17В. А напруга пари комірок встигає піднятися десь до 3.62В. Наче все і в межах припустимого, але не подобається. Сьогодні спробую зменшити Bulk до 3.5В.

й. Балансир БМС потім струмом 2А близько двох годин до ладу все приводить.
а яка БМС? скільки циклів? я би крутнув ще пару раз, але маштаб балансування я би збільшив. Там такий суттєвий провал. Його не мало б бути

а яка БМС? скільки циклів? я би крутнув ще пару раз, але маштаб балансування я би збільшив. Там такий суттєвий провал. Його не мало б бути
БМС JK B2A8S20P, в роботі ця батарея з кінця березня. Балансування стоїть від 3.4В. Скільки точно циклів не скажу, я нещодавно скидав обидві БМС щоб SOC правильно показувало. Думаю десь 150-200. Мене теж той провал трохи непокоїв, але я знайшов для нього пояснення. Воно таке - комірка 7 має найменшу ємність і заряджається найшвидше піднімаючи свою напругу. Балансир починає її розряджати і підтягувати за її рахунок інші комірки. В певний час виходить перерегулювання і напруга тут просідає навіть нижче інших комірок. Потім ті інші комірки підтягують цю сьому. Можливо це перерегулювання якось пов'язано з співвідношеням напруг Bulk/Float. Ну типа ніхто цю комірку вже і не розряджає, вона "відпочиває" і на ній просто падає напруга...

Останнє редагування:
це перерегулювання
це в мене вже не перший раз таке саме. Ставив початок балансування вище (3 45-3.47) то трохи менше проявляється. Але стабільно та комірка потім нижче по напрузі.(Дельта 5)
Менше балк нічого не допоможе. Періодичний флоат на 28+ на декілька годин вирівнює краще. Як на мене то Не принципово взагалі. Там менше 2-3А/г розбаланс.

В мене все просто, заряджаю до 54.4 протягом 8 годин, розряджаю до 50.8 протягом 16 годин, батарея видає 82% SOC шодня по нічному :)
Алгоритми не потрібні

Менше балк нічого не допоможе.
Я думаю, що викид вгору стане менший. Він мене більше непокоїть. Подивимось...
А викид вниз - це схоже дійсно штатна робота "слабкої" комірки. Провал починається саме в той момент, коли загальний струм заряду падає до нуля і залишаються тільки балансири. Ось тут на графіку ще додано прив'язку струма.

Вкладення

• bms22.JPG
    bms22.JPG
    85,3 Кб · Перегляди: 5
справді, інвертор виконує функції бмс. Але якшо є переживання тоді можна поставити.
Нічого він не виконує. Просто залежить від розбігу партії комірок. Вище в мене наочний приклад. Якщо розбіг невеликий, то одна батарея вже працює більше року і балансир навіть не вмикається. А на другій батареї розбіг є і балалсир кожен день малює фігури вищого пілотажу :)

Нічого він не виконує. Просто залежить від розбігу партії комірок. Вище в мене наочний приклад. Якщо розбіг невеликий, то одна батарея вже працює більше року і балансир навіть не вмикається. А на другій батареї розбіг є і балалсир кожен день малює фігури вищого пілотажу :)
це легко лікується, знайти дохлу комірку, замінити її і все. Вона всерівно буде лише тягнути всю батарею на дно

я таких графіків маю вже 40+ штук. і графік виглядає саме так.
і рекомендація виробника саме зупинити заряд коли струм впаде до ... там в кожного своя цифра.
у вас інший графік?

чому дані з 1 комірки не можна поширювати на акумулятор?

ви розповідаєте що всі теоретики, для більшості відео там правда, теоретики, але ваші висновки теж суто теоретичні.
Де практика? З вашого боку
Ток падает не резко, а постепенно(в течение минуты, например). На графике не видно за какой промежуток. Масштаб мешает восприятию.

Не понял вопроса про одну ячейку. а, понял. отвечаю: потому, что нет одинаковых ячеек (по вн.сопротивлению) хотя бы это. Также - какой обвес? балансиры да/нет? итд.

Как это нет практики, а что я пишу. Свой практический опыт. Вы не уловили момента, что эти "теоретики" показывают на одной банке. В рабочей же установке 8s / 16s что-то не нахожу информации (я про ютуб в частности).
Я отмечу, что эти теоретики таки разбираются в вопросе-т.е. порожняк не гонят. Но делать выводы по видео где человек проводит опыты на одной банке или! заряжает от обычного блока питания - нельзя. Кто-нибудь смотрел видео "виарт дайдер" про химию лития?

Підкажіть які напруги, на вашу думку, тоді виставляти в ціх двох пунктах, виходячі з напруги однієї комірки.
Вы не указали какая у вас система. (ск вольт). И какой тип АКБ.

Пожалуй, мне надо записать видео, сегодня попробую "словить" момент окончания заряда.

це легко лікується, знайти дохлу комірку, замінити її і все. Вона всерівно буде лише тягнути всю батарею на дно
Вона не дохла, вона просто має на малий відсоток меншу ємність. Причому в межах паспортних 280Аh. І саме для цього і існують балансири.

БМС JK B2A8S20P, в роботі ця батарея з кінця березня. Балансування стоїть від 3.4В. Скільки точно циклів не скажу, я нещодавно скидав обидві БМС щоб SOC правильно показувало. Думаю десь 150-200. Мене теж той провал трохи непокоїв, але я знайшов для нього пояснення. Воно таке - комірка 7 має найменшу ємність і заряджається найшвидше піднімаючи свою напругу. Балансир починає її розряджати і підтягувати за її рахунок інші комірки. В певний час виходить перерегулювання і напруга тут просідає навіть нижче інших комірок. Потім ті інші комірки підтягують цю сьому. Можливо це перерегулювання якось пов'язано з співвідношеням напруг Bulk/Float. Ну типа ніхто цю комірку вже і не розряджає, вона "відпочиває" і на ній просто падає напруга...
Хочется дать совет поставить 3.500 баланс но нужно смотреть в паре с током зарядки и напряжениями на остальных ячейках. Т.к. это все взаимосвязано. А шпильки да, внесли свою лепту. Если есть миллиомметр то гляньте что покажут "шпильки" на ячейках теперь.

При окончании заряда у меня 6-я догоняется (т.е. на всех 3.500 а на 6-й 3.480 но она быстро догоняется)

Пожалуйста, не советуйте пользователям такое)

В мене все просто, заряджаю до 54.4 протягом 8 годин, розряджаю до 50.8 протягом 16 годин, батарея видає 82% SOC шодня по нічному :)
Алгоритми не потрібні
я зрозумів, який приклад вам навести. У вас фактично акумулятор для ноутбука. Тільки трохи більший. По перше, там елементи мають вбудований захист, ну і по друге, завжди хтось йде у розбаланс, з часом.

і залишаються тільки балансири.
в мене таке було на невірній прошивці PB. І я вважаю що це саме глюк балансира БМС і він балансує не ту комірку не туди куди треба. Після оновлення глюк щез. А у вашому випадку із оновленням гірше. Але через БМС можна поспостерігати

Не успел засечь как 6-я догоняется и ток заряда постепенно снижается.
Заснял окончание заряда. Как заряд завершился 0А, то на пару милливольт снизилось напряжение. Т.к. балансиры у меня активные (они потребляют 100мА)
При этом на инверторе выставлен ток заряда 30А. Т.е. я не менял на 10А потом или ещё как.
График сделать не могу. В моей BMS такого нет вроде.
Переглянути вкладення video_2026-01-04_18-43-32.mp4

Вы не указали какая у вас система. (ск вольт). И какой тип АКБ.
Я имел ввиду независимо от системы и напряжений, напряжение в данных пунктах, приведенное к одной ячейке. У меня система 48В. Стоит "лифер" Shoto 15S. Т.е. 3,2*15=48В.

Пасивні балансири витрачають енергію в тепло
Т.к. балансиры у меня активные (они потребляют 100мА)

Переглянути вкладення 9827
Я спеціально записав відос з вимкненим балансиром і з великим струмом заряджання
після роботи активного балансира з практично нульовими витратами на тепло
З ВИМКНЕНИМ балансиром
Нічого дивного не помічаєте?

Взагалі ціль балансування не в тому щоб завершити заряджання з точністю до мілівольта , а в тому щоб вирівняти SOC комірок до одного рівня. І в цьому процесі напруга на кожній комірці - це лише один з показників.
Наскільки буде відрізнятися SOC однієї комірки від SOC іншої, якщо напруга на першій буде 3,5 а на другій 3,55 ?
Який сенс палити енергію в тепло?

Останнє редагування:
Назад
Угорі