Щодо варіацій з акумуляторами LiFePo.

яка різниця які там кабелі
Є різниця, не до чого тут шина. Якщо один 0.5 , а інший 2 метра то буде різниця. В мене на шині. Тільки один 25 см інший біля метра ще й тимчасово на 10мм2 висить замість 25 , Так от хоч і ємність більша а ток рівний між ними +/-
Якщо б нема різниці то під'єднуйте 100А кабелем 16мм2 і радійте (а де це 0.3 вольта дівається (?))

В контексті вище написаного - так, катастрофа, бо нема електрики так довго щоб вирівняти ємність.
І ще - виходе що мала батарея циклюється глибше і більше деградує від струмових навантажень

Так, але з вашої термінології підозрюю що Ви маєте відношення до електрики, а ми тут трохи дилетанти, все хочемо перестрахуватись. А тут ще маса інформації що не можна і мільйон причин чому. І ШІ підспівує в ту ж дудку... зараз користуватись мозком не модно. На жаль...
Дякую за відповідь, просто і дохідливо.

Про шини і кабелі тема цікава, але вічна . Тут можна вічно вираховувати. І так дійсно впливає, але якщо відкинути тонкі провідники і надмірну довжину то не така вже і критична. Дійсно треба зробити і протестувати, хоча думаю що все буде нормально в певних межах.
Щодо електрики, думаю що якщо навантаження зняти то первинне вирівнювання відбудеться навіть без зарядного струму, просто одна батарея підзарядить другу. Чи будуть втрати так, будуть, але незначні.

А електрики дійсно мало...

Перетоку струму буде мінімум (перевіряв( - занадто мала різниця напруг на плато.
Я вчора увімкнув li-nmc і заряд від мережі, бо по прогнозу сніг і похмуро.. Три рази інвертор намагався зарядити до уставки 27,6. Наразі ось встиг (відключення 1.5/4,5) Цікавий ефект був на етапі заряду - заряд закінчився (бо вимкнули по графіку) десь на 27,2-27,4 вольта і іде струм з nmc в lifepo4 , бо в них було десь 80% SOC. Аж поки не вирівнялась на 26.7 вольта

Є різниця, не до чого тут шина. Якщо один 0.5 , а інший 2 метра то буде різниця. В мене на шині. Тільки один 25 см інший біля метра ще й тимчасово на 10мм2 висить замість 25 , Так от хоч і ємність більша а ток рівний між ними +/-
Якщо б нема різниці то під'єднуйте 100А кабелем 16мм2 і радійте (а де це 0.3 вольта дівається (?))
Довжини кабелів надто короткі, шоб створити погоду. А так треба брати номінал, 100А - від 25 мм, 150 від 35 і буде все ок.

Зробіть заміри. Я робив. Є різниця. Навіть не на клемах а протикав ізоляцію і заміряв на кабелі. Так, звісно там десятки, до сотні мілівольт.

А чого одразу брєд? Звісно не критично коли в вас однакова ємність. А от коли один (менший) має по факту 85% а більший 60% (для прикладу) на це треба звертати увагу.
Ви ж знаєте як виглядає крива заряду лифепо4, ті десятки мілівольт то може бути достатньо для даної ситуації.

Ух. читаю топик стартера... складывается впечатление что происходит попытка изобрести велосипед заново.

Процессы заряда/разряда целиком и полностью зависят от конструкции ячейки (внутреннее сопротивление, толщина проводников, площадь соприкосновения с электролитом и т.д.) Отсюда следует вывод что разные по конструкции ячейки гарантированно заряжаются/разряжаются по разному.

Из за несовершенства техпроцесса изготовления одинаковые ячейки немного да отличаются. Завод изготовитель хотя бы может их отсортировать и сгруппировать для батареи. За счет объема продукции.

Поэтому инженеры везде и говорят что вместе могут работать батареи одной марки, и желательно из одной партии. Это что бы ячейки были одинаковые, что бы они себя одинаково вели. И даже в этом случае со временем ячейки расходятся состоянием.

Часть проблем решается хорошей БМС и балансиром. Часть проблем решается коммуникацией между батареями и инвертором. И лучше всего когда это всё работает вместе как единый организм. Тут и индивидуальный замер напряжения на ячейке по независимым проводам, и управление зарядом/разрядом посредством команд инвертору от БМС.

Люди объединяющие разные батареи сознательно идут на риск и берут ответственность за проблемы. А проблемы у всех индивидуальные потому что сборки у всех разные.

А в остальном люди здесь за любой DIY. Все любят учится на чужих ошибках.

Так что дерзайте в своих експериментах.

Поэтому инженеры везде и говорят что вместе могут работать батареи одной марки, и желательно из одной партии. Это что бы ячейки были одинаковые, что бы они себя одинаково вели. И даже в этом случае со временем ячейки расходятся состоянием.

Так что дерзайте в своих експериментах.
Ви описуєте ідеальний варіант. То не наш шлях... зараз на жаль не той час, і не ті можливості...
Так що будемо дерзати.

1770369965031.png

Це не реклама.
Просто знайшов дуже круті (на мій погляд) з'єднувачі для товстих провідників. Вчора отримав. Як то буває, взяв в руки і розумієш - гарна річ. Я планую такими врізати другий акумулятор, не хочу різати основну жилу. Може ще комусь знадобиться.
Кому треба, шукайте "З`єднувач кабельний (павукоподібний) для кабелю 25-50 мм.кв. з двома гвинтами - арт. BM5262 " або просто "BM5262".

Це все добре, але для батарей треба окремі запобіжники...

Це все добре, але для батарей треба окремі запобіжники...
Читав що це не зовсім правильно, але у мене на обох батареях стоять заводські автомати, на них і надія. + в самому інверторі плавкий запобіжник на низьковольтному вході. Не хочу плодити додаткові точки з'єднань...

Запитаю в цій темі, сподіваюсь топікстартер не проти. Дайте пораду в наступній ситуації.

Є 24в система, інвертор Anenji 4.2 і 4 "заводські" lifepo4 батареї, дві однакові 12в 300аг і одна 24в 300аг. Всі 4 мають 200А бмс, але без Bluetooth, тобто считувати дані по окремих комірках неможливо (принаймні, без вскриття батарей). 12в батареї з'єднані послідовно; зверху стоїть пасивний балансир.

Питання: як це все краще підключити? Чи варто робити параллельне підключення батареї 300аг 24в до збірки 2х12в 300аг з'єднаних послідовно? Чи краще залишити їх окремо і переключати вручну?

Дякую за аргументовані поради.

А чого одразу брєд? Звісно не критично коли в вас однакова ємність. А от коли один (менший) має по факту 85% а більший 60% (для прикладу) на це треба звертати увагу.
Ви ж знаєте як виглядає крива заряду лифепо4, ті десятки мілівольт то може бути достатньо для даної ситуації.
Ви хоч розумієте що пишете? Які 40 і 60% якщо напруга однакова. Той SOC китайці для лохов придумали, він не показує обєктивної картини. Напруга однакова значить ємності однаково заповнюються, різна, значить якийсь час після відключення зарядного буде переток з однієї батареї в іншу, аж допоки напруги не зрівняються.

Ви хоч розумієте що пишете? Які 40 і 60% якщо напруга однакова. Той SOC китайці для лохов придумали, він не показує обєктивної картини. Напруга однакова значить ємності однаково заповнюються, різна, значить якийсь час після відключення зарядного буде переток з однієї батареї в іншу, аж допоки напруги не зрівняються.
Я не тільки розумію, я ще й наявно бачу цю різницю. Ви не тойго...не цьойго...
якщо "не в темі" то краще б "помовчали".
Ще й розряд є.
І який струм буде того "перетоку" (?)
Риторичне питання, бо "ніякий" він буде тим більш що наразі батареї працюють, а не стоять в кутку і чекають поки "перетече"

Вкладення

• IMG_20260207_071025~2.jpg
    IMG_20260207_071025~2.jpg
    1,1 Mб · Перегляди: 2
  • IMG_20260207_130805~2.jpg
    IMG_20260207_130805~2.jpg
    1,4 Mб · Перегляди: 2
Останнє редагування:
Назад
Угорі