Щодо варіацій з акумуляторами LiFePo.

яка різниця які там кабелі
Є різниця, не до чого тут шина. Якщо один 0.5 , а інший 2 метра то буде різниця. В мене на шині. Тільки один 25 см інший біля метра ще й тимчасово на 10мм2 висить замість 25 , Так от хоч і ємність більша а ток рівний між ними +/-
Якщо б нема різниці то під'єднуйте 100А кабелем 16мм2 і радійте (а де це 0.3 вольта дівається (?))

В контексті вище написаного - так, катастрофа, бо нема електрики так довго щоб вирівняти ємність.
І ще - виходе що мала батарея циклюється глибше і більше деградує від струмових навантажень

Так, але з вашої термінології підозрюю що Ви маєте відношення до електрики, а ми тут трохи дилетанти, все хочемо перестрахуватись. А тут ще маса інформації що не можна і мільйон причин чому. І ШІ підспівує в ту ж дудку... зараз користуватись мозком не модно. На жаль...
Дякую за відповідь, просто і дохідливо.

Про шини і кабелі тема цікава, але вічна . Тут можна вічно вираховувати. І так дійсно впливає, але якщо відкинути тонкі провідники і надмірну довжину то не така вже і критична. Дійсно треба зробити і протестувати, хоча думаю що все буде нормально в певних межах.
Щодо електрики, думаю що якщо навантаження зняти то первинне вирівнювання відбудеться навіть без зарядного струму, просто одна батарея підзарядить другу. Чи будуть втрати так, будуть, але незначні.

А електрики дійсно мало...

Перетоку струму буде мінімум (перевіряв( - занадто мала різниця напруг на плато.
Я вчора увімкнув li-nmc і заряд від мережі, бо по прогнозу сніг і похмуро.. Три рази інвертор намагався зарядити до уставки 27,6. Наразі ось встиг (відключення 1.5/4,5) Цікавий ефект був на етапі заряду - заряд закінчився (бо вимкнули по графіку) десь на 27,2-27,4 вольта і іде струм з nmc в lifepo4 , бо в них було десь 80% SOC. Аж поки не вирівнялась на 26.7 вольта

Є різниця, не до чого тут шина. Якщо один 0.5 , а інший 2 метра то буде різниця. В мене на шині. Тільки один 25 см інший біля метра ще й тимчасово на 10мм2 висить замість 25 , Так от хоч і ємність більша а ток рівний між ними +/-
Якщо б нема різниці то під'єднуйте 100А кабелем 16мм2 і радійте (а де це 0.3 вольта дівається (?))
Довжини кабелів надто короткі, шоб створити погоду. А так треба брати номінал, 100А - від 25 мм, 150 від 35 і буде все ок.

Зробіть заміри. Я робив. Є різниця. Навіть не на клемах а протикав ізоляцію і заміряв на кабелі. Так, звісно там десятки, до сотні мілівольт.

А чого одразу брєд? Звісно не критично коли в вас однакова ємність. А от коли один (менший) має по факту 85% а більший 60% (для прикладу) на це треба звертати увагу.
Ви ж знаєте як виглядає крива заряду лифепо4, ті десятки мілівольт то може бути достатньо для даної ситуації.

Ух. читаю топик стартера... складывается впечатление что происходит попытка изобрести велосипед заново.

Процессы заряда/разряда целиком и полностью зависят от конструкции ячейки (внутреннее сопротивление, толщина проводников, площадь соприкосновения с электролитом и т.д.) Отсюда следует вывод что разные по конструкции ячейки гарантированно заряжаются/разряжаются по разному.

Из за несовершенства техпроцесса изготовления одинаковые ячейки немного да отличаются. Завод изготовитель хотя бы может их отсортировать и сгруппировать для батареи. За счет объема продукции.

Поэтому инженеры везде и говорят что вместе могут работать батареи одной марки, и желательно из одной партии. Это что бы ячейки были одинаковые, что бы они себя одинаково вели. И даже в этом случае со временем ячейки расходятся состоянием.

Часть проблем решается хорошей БМС и балансиром. Часть проблем решается коммуникацией между батареями и инвертором. И лучше всего когда это всё работает вместе как единый организм. Тут и индивидуальный замер напряжения на ячейке по независимым проводам, и управление зарядом/разрядом посредством команд инвертору от БМС.

Люди объединяющие разные батареи сознательно идут на риск и берут ответственность за проблемы. А проблемы у всех индивидуальные потому что сборки у всех разные.

А в остальном люди здесь за любой DIY. Все любят учится на чужих ошибках.

Так что дерзайте в своих експериментах.

Поэтому инженеры везде и говорят что вместе могут работать батареи одной марки, и желательно из одной партии. Это что бы ячейки были одинаковые, что бы они себя одинаково вели. И даже в этом случае со временем ячейки расходятся состоянием.

Так что дерзайте в своих експериментах.
Ви описуєте ідеальний варіант. То не наш шлях... зараз на жаль не той час, і не ті можливості...
Так що будемо дерзати.

1770369965031.png

Це не реклама.
Просто знайшов дуже круті (на мій погляд) з'єднувачі для товстих провідників. Вчора отримав. Як то буває, взяв в руки і розумієш - гарна річ. Я планую такими врізати другий акумулятор, не хочу різати основну жилу. Може ще комусь знадобиться.
Кому треба, шукайте "З`єднувач кабельний (павукоподібний) для кабелю 25-50 мм.кв. з двома гвинтами - арт. BM5262 " або просто "BM5262".

Це все добре, але для батарей треба окремі запобіжники...

Це все добре, але для батарей треба окремі запобіжники...
Читав що це не зовсім правильно, але у мене на обох батареях стоять заводські автомати, на них і надія. + в самому інверторі плавкий запобіжник на низьковольтному вході. Не хочу плодити додаткові точки з'єднань...

Запитаю в цій темі, сподіваюсь топікстартер не проти. Дайте пораду в наступній ситуації.

Є 24в система, інвертор Anenji 4.2 і 4 "заводські" lifepo4 батареї, дві однакові 12в 300аг і одна 24в 300аг. Всі 4 мають 200А бмс, але без Bluetooth, тобто считувати дані по окремих комірках неможливо (принаймні, без вскриття батарей). 12в батареї з'єднані послідовно; зверху стоїть пасивний балансир.

Питання: як це все краще підключити? Чи варто робити параллельне підключення батареї 300аг 24в до збірки 2х12в 300аг з'єднаних послідовно? Чи краще залишити їх окремо і переключати вручну?

Дякую за аргументовані поради.

А чого одразу брєд? Звісно не критично коли в вас однакова ємність. А от коли один (менший) має по факту 85% а більший 60% (для прикладу) на це треба звертати увагу.
Ви ж знаєте як виглядає крива заряду лифепо4, ті десятки мілівольт то може бути достатньо для даної ситуації.
Ви хоч розумієте що пишете? Які 40 і 60% якщо напруга однакова. Той SOC китайці для лохов придумали, він не показує обєктивної картини. Напруга однакова значить ємності однаково заповнюються, різна, значить якийсь час після відключення зарядного буде переток з однієї батареї в іншу, аж допоки напруги не зрівняються.

Ви хоч розумієте що пишете? Які 40 і 60% якщо напруга однакова. Той SOC китайці для лохов придумали, він не показує обєктивної картини. Напруга однакова значить ємності однаково заповнюються, різна, значить якийсь час після відключення зарядного буде переток з однієї батареї в іншу, аж допоки напруги не зрівняються.
Я не тільки розумію, я ще й наявно бачу цю різницю. Ви не тойго...не цьойго...
якщо "не в темі" то краще б "помовчали".
Ще й розряд є.
І який струм буде того "перетоку" (?)
Риторичне питання, бо "ніякий" він буде тим більш що наразі батареї працюють, а не стоять в кутку і чекають поки "перетече"

Вкладення

• IMG_20260207_071025~2.jpg
    IMG_20260207_071025~2.jpg
    1,1 Mб · Перегляди: 6
  • IMG_20260207_130805~2.jpg
    IMG_20260207_130805~2.jpg
    1,4 Mб · Перегляди: 6
Останнє редагування:
Всім, доброго, сонячного дня.
На вихідних підключив свій другий акумулятор. Отримав збірку 48х100+48х300=48х400
Орієнтовно 20кВт.
По залізу - 48х300 заводський (новий), 48х100 заводський (понад 400 циклів, майже 2 роки в експлуатації).
Для підключення використовував з'єднувачі-краби (вище показував). З'єднання виходить простим, швидким і надійним, нічого не гріється.
По схемі - основна батарея 48х300 підключена напряму до інвертора провідниками товщиною 35мм2 і довжиною 3м, на ці ж провідники біля інвертора (десь 40-50см) підключив другу батарею 48х100 за допомогою 35мм2 довжиною 0,5 м. Основні провідники не розрізав, тільки зачистив і накинув краба.
Розподіл навантаження - виставив заряд 50А, по батареям вийшло майже ідеально, на більшій(віддаленій) батареї вийшло 35А, а на меншій 15А. Менша зарядилась швидше, струм на ній впав до 1-2А ,а весь залишок (48-49А) пішов на віддалену. По завершенню заряду струм впав до нуля на обох пристроях.
Все вийшло краще ніж очікував, я задоволений.

Всім дякую за поради.

Всім, доброго, сонячного дня.
На вихідних підключив свій другий акумулятор. Отримав збірку 48х100+48х300=48х400
Орієнтовно 20кВт.
По залізу - 48х300 заводський (новий), 48х100 заводський (понад 400 циклів, майже 2 роки в експлуатації).
Для підключення використовував з'єднувачі-краби (вище показував). З'єднання виходить простим, швидким і надійним, нічого не гріється.
По схемі - основна батарея 48х300 підключена напряму до інвертора провідниками товщиною 35мм2 і довжиною 3м, на ці ж провідники біля інвертора (десь 40-50см) підключив другу батарею 48х100 за допомогою 35мм2 довжиною 0,5 м. Основні провідники не розрізав, тільки зачистив і накинув краба.
Розподіл навантаження - виставив заряд 50А, по батареям вийшло майже ідеально, на більшій(віддаленій) батареї вийшло 35А, а на меншій 15А. Менша зарядилась швидше, струм на ній впав до 1-2А ,а весь залишок (48-49А) пішов на віддалену. По завершенню заряду струм впав до нуля на обох пристроях.
Все вийшло краще ніж очікував, я задоволений.

Всім дякую за поради.
Міцного Вам здоров'я козацького! У Вас батареї різних виробників, чи ні? Питаю, тому що планую до своєї Dyness powerbrick 280ah докупити Pylontech US5000, оскільки Dyness не витримує пікові струми і через це інвертор йде у захист і знеструмлює моє помешкання після того, як ДТЕК вимикає. Планую використовувати Pylontech US5000 як буфер для високого струму.

Pylontech US5000 як буфер для високого струму
Такий собі буфер... Може як підтримку основної? Як ви їх з'єднаєте так і буде працювати.
Якщо вище почитати то можна зрозуміти що менша батарея може давати струм (недовго) на рівні більшої якщо під'єднана невірно.

Назад
Угорі