Тінь від дерева.

Alexander Kh

Tier3
Реєстрування
21 Вер 2026
Дописи
3
Бали
1
Інвертор
EASUN 4.2K MPPT Solar Inverter 24V 220V
Добрий день. Маю дуже обмежену теріторію для встановлення панелей. Тому доводиться розглядати встановлення в місцях з частковим затіненням. Намалював схему із затіненням станом на 21.09 о 10:30 . Панелі будуть затінятися від кута та туї, що росте поруч. Після 13-ї години сонце вже повністю буде виходити навіть взимку. Влітку скоріше за все , дерево не заважатиме , оскільки сонце проходитиме вище. Я розумію , що великого ККД при такому затіненні не буде. Але більше за все турбуюсь за перегрів та вихід зі строю панелей. Підкажіть будь ласка , такий режим експлуатації може стати причиною пошкодження панелей? Планую брати longi HI MO X 645 вт 6 шт (кут нахилу приблизно до 20 градусів від горизонту). Хоча там значна доля маркетингу, але так розумію вони з найбільш пристосованих для роботи при частковому затіненні. Також питання чи допоможуть в такий ситуації оптимізатори? Дякую

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    33 Кб · Перегляди: 4
Теоретично, оптимізатори повинні б допомогти, адже саме для цього призначені...

такий режим експлуатації може стати причиною пошкодження панелей?
Може, якщо буде спекотно і буде часткова тінь - перегрів байпасних діодів, перегрів окремих комірок. В прохолодну погоду все повинно бути ок.
Оптимізатори на кожну панель? Не дуже зрозуміло як буде тінь ходити впродовж дня...
Вони ж не дешеві.
Може дерево зрізати "дешевше"?

Дерево росте у сусіда, спилити неможливо.

Багато дивився про оптимізатори, але якісь протиречиві відгуки. Я навіть не для більшої вироботки їх думаю застосувати , а для того, щоб струмом панелі не гріло.
Може ,як варіант, просто після 12-ї панелі вмикати (коли тінь піде), якщо окрім перегріва раніше не буде з них проку.

Рух тіні по годинам (приблизно) у вересні ось такий. Влітку тінь буде значно менша .

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    42,7 Кб · Перегляди: 1
Назад
Угорі