Тінь від дерева.

Alexander Kh

Tier3
Реєстрування
21 Вер 2026
Дописи
4
Бали
1
Інвертор
EASUN 4.2K MPPT Solar Inverter 24V 220V
Добрий день. Маю дуже обмежену теріторію для встановлення панелей. Тому доводиться розглядати встановлення в місцях з частковим затіненням. Намалював схему із затіненням станом на 21.09 о 10:30 . Панелі будуть затінятися від кута та туї, що росте поруч. Після 13-ї години сонце вже повністю буде виходити навіть взимку. Влітку скоріше за все , дерево не заважатиме , оскільки сонце проходитиме вище. Я розумію , що великого ККД при такому затіненні не буде. Але більше за все турбуюсь за перегрів та вихід зі строю панелей. Підкажіть будь ласка , такий режим експлуатації може стати причиною пошкодження панелей? Планую брати longi HI MO X 645 вт 6 шт (кут нахилу приблизно до 20 градусів від горизонту). Хоча там значна доля маркетингу, але так розумію вони з найбільш пристосованих для роботи при частковому затіненні. Також питання чи допоможуть в такий ситуації оптимізатори? Дякую

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    33 Кб · Перегляди: 7
Теоретично, оптимізатори повинні б допомогти, адже саме для цього призначені...

такий режим експлуатації може стати причиною пошкодження панелей?
Може, якщо буде спекотно і буде часткова тінь - перегрів байпасних діодів, перегрів окремих комірок. В прохолодну погоду все повинно бути ок.
Оптимізатори на кожну панель? Не дуже зрозуміло як буде тінь ходити впродовж дня...
Вони ж не дешеві.
Може дерево зрізати "дешевше"?

Дерево росте у сусіда, спилити неможливо.

Багато дивився про оптимізатори, але якісь протиречиві відгуки. Я навіть не для більшої вироботки їх думаю застосувати , а для того, щоб струмом панелі не гріло.
Може ,як варіант, просто після 12-ї панелі вмикати (коли тінь піде), якщо окрім перегріва раніше не буде з них проку.

Рух тіні по годинам (приблизно) у вересні ось такий. Влітку тінь буде значно менша .

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    42,7 Кб · Перегляди: 5
• ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій»: Визначають чіткі відстані від межі суміжної ділянки до зелених насаджень:
• Високорослі дерева (стовбур понад 3 метри) — не менше 4–6 метрів від межі.
• Середньорослі дерева (до 3 метрів) — не менше 2–3 метрів.
• Кущі — не менше 1 метра.

як варіант, просто після 12-ї панелі вмикати
Взагалі варіант не варіант.
Судячи з малюнку взимку тінь цілий світловий день буде гуляти по полю.
В мене один стовп електромережі за 20 метрів розташований усю зиму ділить струм панелей на 2, або байпасом знижує напругу на 10/20/30 вольт, в залежності від часу, від туї яка так близько до панелей буде ще гірше - вона ж одразу пів поля затінює.

Останнє редагування:
Взагалі варіант не варіант.
Судячи з малюнку взимку тінь цілий світловий день буде гуляти по полю.
В мене один стовп електромережі за 20 метрів розташований усю зиму ділить струм панелей на 2, або байпасом знижує напругу на 10/20/30 вольт, в залежності від часу, від туї яка так близько до панелей буде ще гірше - вона ж одразу пів поля затінює.
Нажаль так , але за півроку нічого кращого не зміг тут придумати.

Взимку взагалі там краплі набігають , так розумію, тому від цього втрати будуть не такі великі. Окрім цього - більшість днів похмурі, тому вплив тіней може не буде значно впливати.

Щодо дерева, ніхто не буде із сусідом за нього битися, окрім цього у нас дуже щільно тут все розташовано , ділянки маленькі , у всіх все вздовж парканів понасаджено. Біля протилежної сторони взагалі суцільний ліс фруктових дерев в 3 поверхи.

Шкода , що так ефективність впаде, з іншого боку акумулятор та інвертор вже й так є. Тобто додаткові затрати будуть приблизно до 50000 грн. , якщо встановлена потужніть в 3,8 кВт видасть 3 мВт за рік , то буде поперше біля 13000 грн економії, за 4 роки якось окупиться (а ще й тарифи зростуть), а по-друге , що головне - якась енергонезалежність. Хочаб на освітлення та підтримку роботи котла вистачить на випадок тотального блекауту на тиждень.

Інформативно, візьму на замітку! Я планую встановити сонячні панелі на балконі, але ще збираю інформацію переваги та мінуси.

Які ще мінуси? Мінуси тільки в фінансах.

Назад
Угорі