Увеличение мощности устаревшей СЭС.

Юрий

Tier3
Реєстрування
28 Січ 2019
Дописи
20
Бали
3
Доброго времени суток уважаемые коллеги. Прошу вашего совета.

У меня довольно старая станция с морально устаревшими панелями С&T Solar СT60260-P (260 Вт). Инвертор Fronius Eco 27. На настоящий момент компоновка 5 стрингов по 18 панелей общей мощностью 31,2 кВт. Есть большое желание увеличить общую мощность и логично добавить 6й стринг на 18 панелей с доведением общей мощности по солнцу до 37,44 кВт, но, к сожалению, данный вид панелей уже снят с производства.

Какие существуют пути решения с учетом того что на данном инверторе один MPPT, а комбинировать разного типа панели на стринге категорически не советуют? Заранее благодарен за совет!

У меня довольно старая станция с морально устаревшими панелями С&T Solar СT60260-P (260 Вт). Инвертор Fronius Eco 27. На настоящий момент компоновка 5 стрингов по 18 панелей общей мощностью 31,2 кВт. Есть большое желание увеличить общую мощность и логично добавить 6й стринг на 18 панелей с доведением общей мощности по солнцу до 37,44 кВт, но, к сожалению, данный вид панелей уже снят с производства.
Добрий день, 6-й стрінг з 18 панелей таких як у вас установлені не зовсім є правильним рішенням так як ваші панелі мають деградацію. При великому бажанні збільшити потужність можете заміряти напругу холостого ходу та напругу під нагрузкою і підібрати інші панелі під параметри вашого скринінгу.

Добрий день, 6-й стрінг з 18 панелей таких як у вас установлені не зовсім є правильним рішенням так як ваші панелі мають деградацію. При великому бажанні збільшити потужність можете заміряти напругу холостого ходу та напругу під нагрузкою і підібрати інші панелі під параметри вашого скринінгу.
Конечно. Если бы я добавлял новые панели - я менял бы по 4 в каждом стринге на новые. Вопрос в том, что их нет в продаже.
Другие панели на 260 Вт, к сожалению, я навряд ли найду ((((

Доброго времени суток уважаемые коллеги. Прошу вашего совета.

Какие существуют пути решения с учетом того что на данном инверторе один MPPT, а комбинировать разного типа панели на стринге категорически не советуют? Заранее благодарен за совет!
ІМХО набирайте 6 стринг щоб на виході була робоча напруга така як у існуючих стрінгів, якщо там буде різниця у десяток вольт то не дуже зважайте на це. і буде все прекрасно працювати. Ну і щоб загальний ампераж не перевищив допуск інвертора.

:) цікаво, у 2025 році панелі на 800 вт також будуть застарілими.

ІМХО набирайте 6 стринг щоб на виході була робоча напруга така як у існуючих стрінгів, якщо там буде різниця у десяток вольт то не дуже зважайте на це. і буде все прекрасно працювати. Ну і щоб загальний ампераж не перевищив допуск інвертора.

:) цікаво, у 2025 році панелі на 800 вт також будуть застарілими.
Теоретически должно работать. Такие решения видели на практике?

Конечно. Если бы я добавлял новые панели - я менял бы по 4 в каждом стринге на новые. Вопрос в том, что их нет в продаже.
Другие панели на 260 Вт, к сожалению, я навряд ли найду ((((

Нельзя в каскаде поменять по 4-ре панели на новые, выйдет так что новые панели начнут "греть старые" своим бОльшим током.

я собі добавляв так. на МРРТ був 1 стрінг з 24 poli 280 watt Ja Solar + добавив ще стрінг 22 х 375 ватт Тріна солар. все працює нормально. конектори не гріються. виробіток задовільняє (такий як і розраховував).

У мене зроблено 2 стрінги на одному МРРТ контроллеру з різних панелей. не добавляти панелі до існуючих стрінгів а набирати новий стрінг по напрузі максимально наближені до ваших стрінгів (не по даташит) а по реальному заміру напруги.

Нельзя в каскаде поменять по 4-ре панели на новые, выйдет так что новые панели начнут "греть старые" своим бОльшим током.
Не зовсім так, струму в колі будуть задавати старі панелі а нові працюватимуть по вищій напрузі ніж напруга під нагрузкою (дивись криву даташит відносно напруги та струму) струм буде такий який був перед тим в колі.
Мінусом такого рішення є те що ми втрачаємо частина потужності панелі через зменшення струму, тобто якщо нові панелі на 12 Ампер максимальний робочий струм а в Старих 8 то ми втратимо тридцять відсотків потужності нових панелей.

Останнє редагування:
Не зовсім так, струму в колі будуть задавати старі панелі а нові працюватимуть по вищій напрузі ніж напруга під нагрузкою (дивись криву даташит відносно напруги та струму) струм буде такий який був перед тим в колі.

Эти 4-ре панели тоже повлияют на значение тока в стринге и поднимут в какой-то пропорции . Получится что-то среднее, старые панели и новые панели суммарно дадут неоптимальную ВАХ всего стринга , и инвертор выбирая точку съема мощности не будет оптимально работать ни со старыми, ни с новыми панелями.

Эти 4-ре панели тоже повлияют на значение тока в стринге и поднимут в какой-то пропорции .
Так невеличке підняття можливе.
Получится что-то среднее,
Добавивши 4 нові панелі в цей стрінг ми будемо мати струм наближений до струму старих панелей і напругу 18×Uстарих + 4×U нових ( напруга нових панелей буде трохи більше за максимальну робочу).
и инвертор выбирая точку съема мощности не будет оптимально работать ни со старыми, ни с новыми панелями.
Інвертор вибираючи точку оптимальної ВАХ орієнтуються по струму коли струм перестає зростати інвертор вибирає даний режим як оптимальну точку МРРТ в даному випадку струм зупиниться на відмітці старих панелей.
(Для прикладу якщо струм нових панели 12А старих 8А ми втратимо тридцять відсотків генерації нових панелей)

Підібравши стрінг з нових панелей які будуть максимально відповідати напрузі старих стрінгів доб'ємося того що втрати не перевищуватимуть 10% в ідеальному випадку можуть бути 2-3% від потужності нових панелей.

Инвертор Fronius Eco 27.
Я считал, что за 10 лет, если одна из 500 Вт панелей будет работать на 1/3, то потери составят 500+$.
Есть смысл махнуть инвертор на новый и нормально развернуть стринги.

Я считал, что за 10 лет, если одна из 500 Вт панелей будет работать на 1/3, то потери составят 500+$.
Есть смысл махнуть инвертор на новый и нормально развернуть стринги.
По документам фрониус... Менять несанкционированно опасаюсь, а официально - перепишут тариф по текущему году))) Сталкивался с таким нюансом..

По документам фрониус... Менять несанкционированно опасаюсь, а официально - перепишут тариф по текущему году))) Сталкивался с таким нюансом..
А расскажите пожалуйста, про нюанс.

Можно еще продать свои панели и купить новых побольше.

Назад
Угорі