Заземлення сонячних панелей

Грозозащита воздушных линий на вводе в дом не спасала ни телевизоры ни телефоны. Но спасала дом от пожара. Были такие коробочки с тонкой слюдяной изоляцией на масивный контакт заземления. Как мне посоветовал dalet не заганяйся сходи в церковь.
реальний випадок сусід напроти моєї сестри під час грози отримав пряме попадання в антену, кабель був витягнутий з телевізора , але не був витягнутий з розетки блок живлення підсилювача тої антени, і ви не повірите але по отим тонюсіньким проводочкам блискавка випалила все в хаті що було увімкнено в розетку, телевізор холодильник всі вимикачі і лампочки і лічильник, Короче міняв він всю проводку в хаті.
Другий випадок уже мій сусід через дві хати , блискавка вдарила десь коло двору зі сторони городу , лінія заходить з другої сторони з сторони вулиці, у всих на вулиці вибили автомати вхідні, у мене тож, очевидно врятували варістори в переносках, тоді грозозахисту на вводі в мене ще не було, у нього ж вилитіли в пямому сенсі слова пробки з щитка , і порозривало лампочки і навіть були дірочки в патронах світильників, але постраждала тіки одна частина споживачів яка іншла від хати на двір, а інша частина де проводка ішла від щитка в хату все лишилося цілим, тобто імпульс по проводу на дворі між хатою і повіткою пішов в середну де зустрівся з пробками і майже затух але пішов далі в мережу,
Висновок при непрямому попаданні ЕМІ (електро магн. імпульс) може підти не тіки по стовпах до лічильника, а й по вашій внутрішній проводці яка іде наприклад між хатою і гаражем або до сонячних панелей, по будь якому не екранованому повітряному кабелі біля якого вдарила блискавка, так що блок варісторів нада ставить не тіки на вводі а фактично перед кожним дорогим споживачем в кожній окремій будівлі, бо незнаєш з якої сторони може прилетіти.

Розкулупав таки картрідж від грохозахисту для панелей, він розборний, але все саме цікаве залите білою епоксідкою чи чимось схожим, тепер зрозуміло як спрацьовує ідикатор (ота зелена штучка яку видно з віконця зверху друге фото) що варістору капут. при сильному нагріві переплавляється гачечок і пружина відтягує в сторону зелений важіль, і в віконці не буде зеленого індикатора, це означає що варістор відпрацював по серйозному і його нада замінить.

Вкладення

• IMG_20250410_211401.jpg
    IMG_20250410_211401.jpg
    3,6 Mб · Перегляди: 13
  • IMG_20250410_211902.jpg
    IMG_20250410_211902.jpg
    3,5 Mб · Перегляди: 13
Останнє редагування:
реальний випадок сусід напроти моєї сестри під час грози отримав пряме попадання в антену, кабель був витягнутий з телевізора , але не був витягнутий з розетки блок живлення підсилювача тої антени, і ви не повірите але по отим тонюсіньким проводочкам блискавка випалила все в хаті що було увімкнено в розетку, телевізор холодильник всі вимикачі і лампочки і лічильник, Короче міняв він всю проводку в хаті.
Другий вирадок уже мій сусід через дві хати , блискавка вдарила десь коло двору зі сторони городу , лінія заходить з другої сторони з сторони вулиці, у всих на вулиці вибили автомати вхідні, у мене тож, очевидно врятували варістори в переносках, тоді грозозахисту на вводі в мене ще не було, у нього ж вилитіли в пямому сенсі слова пробки з щитка , і порозривало лампочки і навіть були дірочки в патронах світильників, але постраждала тіки одна частина споживачів яка іншла від хати на двір, а інша частина де проводка ішла від щитка в хату все лишилося цілим, тобто імпульс по проводу на дворі між хатою і повіткою пішов в середну де зустрівся з пробками і майже затух але пішов далі в мережу,
Висновок при непрямому попаданні ЕМІ (електро магн. імпульс) може підти не тіки по стовпах до лічильника, а й по вашій внутрішній проводці яка іде наприклад між хатою і гаражем або до сонячних панелей, по будь якому не екранованому повітряному кабелі біля якого вдарила блискавка, так що блок варісторів нада ставить не тіки на вводі а фактично перед кожним дорогим споживачем в кожній окремій будівлі, бо незнаєш з якої сторони може прилетіти.

Розкулупав таки картрідж від грохозахисту для панелей, він розборний, але все саме цікаве залите білою епоксідкою чи чимось схожим, тепер зрозуміло як спрацьовує ідикатор (ота зелена штучка яку видно у віконця) що варістору капут. при сильному нагріві переплавляється гачечок і пружина відтягує в сторону зелений важіль, і в віконці не буде зеленого індикатора, це означає що варістор відпрацював по серйозному і його нада замінить.
Благодарю убедительно, хотя и ситуативно. Варистор веедь не переключатель. А по сути саморегулируемое сопротивление. И какую силу тока он способен пропустить через себя и не умереть? Вопрос.

Благодарю убедительно, хотя и ситуативно. Варистор веедь не переключатель. А по сути саморегулируемое сопротивление. И какую силу тока он способен пропустить через себя и не умереть? Вопрос.
у варісторів це вимірюється в джоулях, чим більший варістор тим більший імпульс може витримати не вибухнувши, в переносках стоять 14К471 , 14-це розмір діамерт, 471-це напруга варістора, але там запутано з напругами, ось таблиця. на ввод я собі поставиви 20К471. спрацьовує коли бє вертикальна блискавка на відстані 300-400м, вибиває ПЗВ із за того що варістори починають землити фази, тому варістори не горать бо стоять після ПЗВ. За одну дуже сильну грозу разів 5 вибивало як мінімум.

Вкладення

• FNR.pdf
    84,2 Кб · Перегляди: 6
Останнє редагування:
але загалом - схеми підключення як я й описував - спочатку автомат, потім пзіп
тільки там описано про підключення на вхід по 220В а не для сонячних панелей, вашим споживачам по 220В(холодильник лампочки телевізор...) глибоко побарабану буде коли ПЗІП закоротить, а от інвертору неможна коротить жоден вхід чи вихід, прочитайте інструкцію. По принципу дії варістор якби зрізає зайве, але коли на нього попаде більше чим зможе розсіяти то тоді зазвичай у варістора два варіанта , перегорає в обрив, або залипає на КЗ, я стикався з обома варіантами.

Останнє редагування:
Ось цікава кваліфікаційна робота бакалавра, тут і про заземлення і ПЗІП і про запобіжники.
Розрахунок системи електропостачання приватного будинку з використанням сонячних панелей. Karpenko_bak_rob.pdf
А ось тут підтверджуються слова з тої роботи що спочатку краще запобіжник а не автомат а потім ПЗІП навіть в мережі 220В на 14хв

Вкладення

• Karpenko_bak_rob.pdf
    3,1 Mб · Перегляди: 6
Останнє редагування:
Ось цікава кваліфікаційна робота бакалавра, тут і про заземлення і ПЗІП і про запобіжники.
Розрахунок системи електропостачання приватного будинку з використанням сонячних панелей.
тут розглядається варіант зі звичайним вимикачем, а не автоматичним, тому в такому варіанті однозначно потрібно ставити запобіжники перед пзіп
А ось тут підтверджуються слова з тої роботи що спочатку краще запобіжник а не автомат а потім ПЗІП навіть в мережі 220В на 14хв
тут говориться, що для захисту від кз в пзіп варто ставити між пзіп і вхідним автоматом додатково запобіжники, а не що запобіжники без вхідного автомату

тут говориться, що для захисту від кз в пзіп варто ставити між пзіп і вхідним автоматом додатково запобіжники, а не що запобіжники без вхідного автомату
ні якраз там рекомендується запобіжник-ПЗІП-автомат , а не автомат-запобіжник-ПЗІП, який сенс зразу після автомата ставить запобіжники якщо автоммат всеодно згорить від блискавки? автомат якраз повинен стояти після ПЗІП щоб він його захистив .Тим більше в запобіжників в рази більша розривна здатність в порівнянні з автоматом

ні якраз там рекомендується запобіжник-ПЗІП-автомат , а не автомат-запобіжник-ПЗІП, який сенс зразу після автомата ставить запобіжники якщо автоммат всеодно згорить від блискавки? автомат якраз повинен стояти після ПЗІП щоб він його захистив .Тим більше в запобіжників в рази більша розривна здатність в порівнянні з автоматом
на 13-14 хвилинах там описується схема з додатковим автоматом або запобіжниками між вхідним автоматом і пзіп, який має захистити в разі кз на пзіп
про що й кажеться на словах "адже захист вже спрацював, а автомат вибив, а ви про це і здогадуватись не будете, тому що електропостачання вашого будинку не припинялось" - тобто вхідний автомат далі працює, а вибиває лише отой проміжний
а потім говориться про пораду встановлення пзіп одразу за вхідним автоматом (тобто без будь-яких проміжних ланок між ними)

далі переконувати чи сперечатись в мене бажання нема, тому кожен може робити, як вважає за потрібне

Фірмовий щиток LSP в зборі для захисту інвертора , аж тут я зрозумів як увімкнено, першими ідуть запобіжник в паралель з автоматом і до виходу запобіжника підключений ПЗІП, а не до автомата, і коли ПЗІП закоротить запобіжники згорать, але автомат не вибє, плюс в такому виконанні що не закоротить вхід мппт, але дійсно є небезпека при повторній блискавці спалить інвертор бо ПЗІП відрізаний, я так вмикати не буду однозначно, бо коли в нас ідуть грози то бє не раз і не два а значно більше, краще хай відріже з кінцями.
Помилився там автомат увімкнений після запобіжника.

Вкладення

• Знімок екрана 2025-04-11 134827.jpg
    Знімок екрана 2025-04-11 134827.jpg
    42,5 Кб · Перегляди: 10
Останнє редагування:
А чому не закоротить? Виходить що в такому виконані вхід МППТ закоротить на землю, як що контур один і той самий то .....
Я тож спочатку не вїхав, там підключено не так як я вважав. запобіжник і автомат включені входами паралельно а ПЗІП включений тіки через запобіжник . Якщо ПЗІП замкне то згорать запобіжники і ПЗІП випаде з ланцюга, а панелі і далі будуть підключені через автомат до мппт входу, мінус такого підключення в разі спрацювання немає захисту від повторного удару, як у видпадку з послідовним підключенням запобіжника і автомату, де якраз при спрацюванні замкне вхід МППТ на землю, тепер даже незнаю як краще включить.

Я тож спочатку не вїхав, там підключено не так як я вважав
Наскільки я бачу то вхід з панелей IN під'єднано до запобіжника а другий кінець запобіжника приєднано дл ПЗИП і до входу Автомата
тож як що запобіжник згорить він відключить вхід (панелі від ПЗІП), а все інше залишиться під'єднаним в.т.ч і вхід МППТ

Наскільки я бачу то вхід з панелей IN під'єднано до запобіжника а другий кінець запобіжника приєднано дл ПЗИП і до входу Автомата
тож як що запобіжник згорить він відключить вхід (панелі від ПЗІП), а все інше залишиться під'єднаним в.т.ч і вхід МППТ
А я вважав що кругом підключено по іншому, запобіжник послідовно з автоматом а між ними ПЗІП, так при спрацюванні ПЗІП горать запобіжники і повністю відрізається вхід від панелей і повторний удар блискавки не страшний, але тоді лишається питання закоротяного входу мппт + з - і на землю щей.
І ще один нюанс , при довжині сонячного кабелю більше 10м оказується треба ставить ПЗІП з двох кінців коло панелей і коло інвертора. У мене буде 18м
Порившись найшов два варіанти підключення , хоча є ще і третій тіки для нього нада 4-х полюсний автомат якого в мене немає.
на 1 і 2 два варіанти підключення , а на 3 взагалі одне спільне заземлення що мене трохи збиває напевно це для мережевих інверторів.

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    68,5 Кб · Перегляди: 7
  • 2.jpg
    2.jpg
    63,7 Кб · Перегляди: 7
  • 3.jpg
    3.jpg
    100,7 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
И вчём суть 4 полюсного.
там підключені по два автомати послідовно щоб дугу краще розривало, як в фірменному щитку LSP, кожен полюс проходить через два автомати послідоано, виходить що розєднує не в 2-х точках а в 4-х одночасно. Дехто тут так адаптував АС автомати для кіл DC, бо в момент монтажу небуло в продажу .

там підключені по два автомати послідовно щоб дугу краще розривало, як в фірменному щитку LSP, кожен полюс проходить через два автомати послідоано, виходить що розєднує не в 2-х точках а в 4-х одночасно. Дехто тут так адаптував АС автомати для кіл DC, бо в момент монтажу небуло в продажу .
H8a560ae0b2f743009cc35f9b1d3647edE.png_720x720q50.jpgScreenshot_20250404-233227_Vivaldi.jpgsolar-pv-arc-fault-circuit-interruption-afci-combiner-box-bhsz-161-600v1000v-382846.jpg
Я так понял что китайские щиты выглядят так.

Назад
Угорі