Kalan2024
Tier0
- Реєстрування
- 11 Сер 2024
- Дописи
- 767
- Бали
- 63
- Інвертор
- Luxpower SNA5000 ,Phantom UPS-0512
реальний випадок сусід напроти моєї сестри під час грози отримав пряме попадання в антену, кабель був витягнутий з телевізора , але не був витягнутий з розетки блок живлення підсилювача тої антени, і ви не повірите але по отим тонюсіньким проводочкам блискавка випалила все в хаті що було увімкнено в розетку, телевізор холодильник всі вимикачі і лампочки і лічильник, Короче міняв він всю проводку в хаті.Грозозащита воздушных линий на вводе в дом не спасала ни телевизоры ни телефоны. Но спасала дом от пожара. Были такие коробочки с тонкой слюдяной изоляцией на масивный контакт заземления. Как мне посоветовал dalet не заганяйся сходи в церковь.
Другий випадок уже мій сусід через дві хати , блискавка вдарила десь коло двору зі сторони городу , лінія заходить з другої сторони з сторони вулиці, у всих на вулиці вибили автомати вхідні, у мене тож, очевидно врятували варістори в переносках, тоді грозозахисту на вводі в мене ще не було, у нього ж вилитіли в пямому сенсі слова пробки з щитка , і порозривало лампочки і навіть були дірочки в патронах світильників, але постраждала тіки одна частина споживачів яка іншла від хати на двір, а інша частина де проводка ішла від щитка в хату все лишилося цілим, тобто імпульс по проводу на дворі між хатою і повіткою пішов в середну де зустрівся з пробками і майже затух але пішов далі в мережу,
Висновок при непрямому попаданні ЕМІ (електро магн. імпульс) може підти не тіки по стовпах до лічильника, а й по вашій внутрішній проводці яка іде наприклад між хатою і гаражем або до сонячних панелей, по будь якому не екранованому повітряному кабелі біля якого вдарила блискавка, так що блок варісторів нада ставить не тіки на вводі а фактично перед кожним дорогим споживачем в кожній окремій будівлі, бо незнаєш з якої сторони може прилетіти.
Розкулупав таки картрідж від грохозахисту для панелей, він розборний, але все саме цікаве залите білою епоксідкою чи чимось схожим, тепер зрозуміло як спрацьовує ідикатор (ота зелена штучка яку видно з віконця зверху друге фото) що варістору капут. при сильному нагріві переплавляється гачечок і пружина відтягує в сторону зелений важіль, і в віконці не буде зеленого індикатора, це означає що варістор відпрацював по серйозному і його нада замінить.
Вкладення
Останнє редагування: