Без BMS і CAN напряму до Інвертора - Батарея 16s 314 Ah

Я десь бачив що 10-15% загальні втрати на батареї але там не було сказано як це балансувалось. гадаю що частина з цих 10 відсотків - втрати на
Це при пасивних балансирах. Особливо затратно на тих додаткових з високим струмом від майстрів. Там все витрачаэться на тепло, так як тыльки розряд, а не переливання.
Активні балансири, в яких встановлюється напруга початку роботы пратично не віднімають ємність.

Круто чё. Не ясно только куда делся закон Ома, :) и что мешало этот эксперимент провести самому Кроулу, при наличии ячеек?
А диплом можно сжечь, и звание самого умного человека на земле написать на лбу

третя комірка зарядилась, в неї зайшло 84.7А*год зараз і загалом 141.1А*год. розряджена вона була на 139А*год, втрати 1.5% знову
залишилась остання комірка і сьогодні до кінця дня відпишу що по ній

Вкладення

• photo_2025-01-22_10-57-15.jpg
    photo_2025-01-22_10-57-15.jpg
    112,4 Кб · Перегляди: 1
Активні балансири, в яких встановлюється напруга початку роботы пратично не віднімають ємність.
2-5% це вже суттєво чи ні? (якщо ми маємо 16 комірок то в любий момент часу 15 з них мають нищу напругу ніж 1 (хай буде номер Х) і саме заряд с тоґю перетікає в одну з 15) В наступний момент може трапитись так, що з однієї з 15 буде вливати заряд до Х - тоді ВСІ втрати будуть марними
тобто я гадаю що балансувати потрібно в період паузи заряду на напругах біля 3.4 В. Після баласування можна знову ввімкнути зарядку на малому струмі і в цей спосіб зменшити втрати на балансування

Останнє редагування:
в цей спосіб зменшити втрати на балансування
Ви вважаєте, що на акумуляторі ємністю 14-16кВт/год будуть суттєво помітні "втрати" на балансування всередині самого ж акумулятора? Це ж треба експериментальну лабораторію відкривати! А в користувачів просто комфорт та незалежність більше в приорітеті, ніж якісь міфічні втрати...

2-5% це вже суттєво чи ні? (
Де ви набрали такі відсотки?
Балансування відбувається вже під верх зхаряду і при адекватних комірках це займає не більше години. Балансир спочатку бере з однієї комірки та потім вітдає другій. Тобто 30 реальних хвилин на розряд. Щи при балансуванні 2-мя ампераму буде 1а/г. Хай ще втрати на перетворювання 5%. сумарно буде 1,05а/г. Це навіть для батарей 100а/г не більше 1%. А для батарей 280-314а/г зовсім ні про що.

ну і остання комірка - прийшлось ставити двічі на зарядку через помилку по порту вимірювання напруги. Тому заряджено в неї було спочатку 12.9А*год і потім 129А*год. загалом заряджено 198.3А*год. розряджено 196А*год, втрати 1.2%
Обидва експерименти завершено. Як показали вони - навіть виставляючи низьку напругу зарядки, навіть в системі 4s при розбалансі комірок - одна з них може вилетіти вгору по напрузі. коли таке станеться - невідомо, але все ж статись може і це може мати погані наслідки
Для систем ж 16s - така ситуація може статись навіть швидше, оскільки різниця між комірками може бути ще більш виражена і легше буде розігнати комірку
Щодо самабалансування - як показали розряджання-заряджання - змін ніяких не відбулось, кожна комірка сприймала однаковий струм в послідовній системі, тобто не було ніякого самобалансування. Тому в збірці варто мати балансир
Ну і останнє - працючи без бмс - немає жодного захисту від перерозряду комірки нижче 2.5В.

Тому висновок - бмс з балансиром одноначно потрібні і корисні
А якщо переживаєте про втрати на мосфетах в бмс і 100% впевнені що не будуть у вас надмірні струми протікати - то можна організувати відімкнення батареї через контактор, який би керувався самою бмс, але і тут - ніхто не застрахований від якихось непередбачуваних обставин, тому все ж радив би щоб працювала батарея через бмс

Вкладення

• photo_2025-01-22_16-41-26.jpg
    photo_2025-01-22_16-41-26.jpg
    140,5 Кб · Перегляди: 1
  • photo_2025-01-22_16-46-00.jpg
    photo_2025-01-22_16-46-00.jpg
    113,1 Кб · Перегляди: 1
це втрати без жодного балансування. чи можна провести ще один тест - розрядити збірку на 1 А*год увімкнути балансир та зарядити знову до той напруги що ви завжди робите?

Я гадаю що втрати мають бути біля 20 відсотків тобто 1.2 А*год на заряд

Втрати від активного балансування в настільки малі, що на них немає сенсу звертати уваги.

Ваші вигадані 20% втрат на тепло- це повний абсурд.
тобто ви навіть не хочете знати який відсоток є насправді. Я кажу про 20 відсотків втрат тому що на єтапі заряду із першої комірки в другу ми качаємо 2А а потім навпаки із другої в першу робимо те саме - тобто ми маємо майже ВСІ ВТРАТИ МАРНИМИ а не 1 відсоток

Саме тому балансувати потрібно на етапі відпочинку батареї (без струму) та після моменту падіння напруги спробую на картинці пояснити
1 - дельта напруг комірок на зарядці (20 мВ) синя крива - найбільша напруга, жовта - найменьша:)
2 - час вимкнення зарядки 7:06
3 - напруга ПІСЛЯ відпочинку (тут дельта складає тільки 3-4 мВ) :cool:
4 - момент старта балансування (десь 7:22)

тобто після зарядки та відпочинку не менше ніж 15 хв можна включати балансир

Вкладення

• Снимок экрана 2025-01-23 в 17.09.14.png
    Снимок экрана 2025-01-23 в 17.09.14.png
    25,4 Кб · Перегляди: 3
Останнє редагування:
В збірці з однієї комірки струм тече в іншу. Умовно кажучи загалом в збірці скільки було заряду стільки і залишилось. Є невеликі втрати на нагрів проводів та бмс під час перетікання.
Припустимо, що збірка заряджається з потужністю 720 ват.
Уявіть втрати на тепло 72 ват, або 140 ват .
Нічого дивного не помічаєте?
Що таке 140 ват тепла сподіваюсь не треба розжовувати.

Останнє редагування:
це втрати без жодного балансування. чи можна провести ще один тест - розрядити збірку на 1 А*год увімкнути балансир та зарядити знову до той напруги що ви завжди робите?
наразі подібний тест провести не вдасться, бо на вихідних дана бмс буде змонтовано в акумулятор під замовлення. хіба вийде аж коли нова бмс прийде, яку замовив на заміну цієї (а це десь через місяць буде певно)
Я гадаю що втрати мають бути біля 20 відсотків тобто 1.2 А*год на заряд
щось ви забагато на втрати прописуєте. в гіршому випадку на самому балансуванні може бути до 5% втрат. тобто при балансуванні 2А за годину буде 0.1А*год, або максимум 0.36 ват втрат, що не співмірне з іншими втратами

наразі подібний тест провести не вдасться, бо на вихідних дана бмс буде змонтовано в акумулятор під замовлення. хіба вийде аж коли нова бмс прийде, яку замовив на заміну цієї (а це десь через місяць буде певно)

щось ви забагато на втрати прописуєте. в гіршому випадку на самому балансуванні може бути до 5% втрат. тобто при балансуванні 2А за годину буде 0.1А*год, або максимум 0.36 ват втрат, що не співмірне з іншими втратами
1.2Ah = 1Ah + 0.2Ah де 1 ампер год є втрачений заряд а 0.2А год - втрати і це є 20%
саме на фазі заряду є підвищення напруги і є марні втрати, бо тут я бачив на бмс такі ланцюжки 1-3-4-1-3-5-4-1-3-4-1-3-12-1-3-5 (це є індекси комірок з максимальною напругою) - тобто комірки 1 і 3 постійно перекачують заряд в інші і це дісно так і повинно працювати
Але з іншого боку комірки з макс розрядом (або мін SOC) беруть весь балансувальний струм на себе і там також є ланцюжки
як 8-6-8-7-8-11-7-6-12-8-... так це працює під час заряду і це суперово доки немає комірок які є в обох ланцюжках і саме в цих комірках ми получаємо втрати ККД та ресурсу комірок. Як на мене тут потрібно: не балансувати зовсім-потім скинути заряд-дати відпочити-потім балансувати-потім увімкнути заряд з малим струмом (на рівні струму балансира) але вимкненим балансиром - потім дочекатися напруги 3.5 або ту що ви вважаєте необхідною і повторювати цикл доки батарею не буде збалансовано

В цьому разі ми не будемо мати постійно одну й ту саму комірку в ланцюжках макс і мін воьтажу і не буде зайвих втрат на заряд-розряд однієї комірки

Останнє редагування:
Оця дроч на графіку більше забирає ресурс комірок ніж балансування на всьому діапазоні напруг
можливо. я намагаюсь позбутися цього але це потребує часу, потім можу написати налаштування інвертора коли буде в нормі

Вкладення

• Снимок экрана 2025-01-23 в 18.38.49.png
    Снимок экрана 2025-01-23 в 18.38.49.png
    52,6 Кб · Перегляди: 6
Вимкніть дроч (пилу) , увімкніть балансування з 2,6 В на комірку . І буде ок.
І більше не розказуйте казок, що АКТИВНЕ балансування з'їдає багато енергії, якщо не можете довести куди саме зникає витрачена енергія

Останнє редагування:
1.2Ah = 1Ah + 0.2Ah де 1 ампер год є втрачений заряд а 0.2А год - втрати і це є 20%
Це мабуть втрати на балансування від переливаїмої ємності. Що для втрат від загальної ємності батареї ні про що, бо навіть при 100а/г батареї ті 0,2а/г лише 0,2% від загальної ємності. При 280-314а/г навіть не смішно.

Останнє редагування:
Це мабуть втрати на балансування від переливаїмої ємності. Що для втрат від загальної ємності батареї ні про що, бо навіть при 100а/г батареї ті 0,2а/г лише 0,2% від загальної ємності. При 280-314а/г навіть не смішно.
навіть не так. тих 0.2 - це втрати з однієї комірки, а не з усієї батареї, оскільки при балансування заряд береться з одної комірки і закачується в іншу. саме тому це мізерні втрати, бо по факту від загальної єсності це буде 0.2/16=0.0125

налаштування інвертора на вчора-сьогодні
[17] - 54.4 V
[18] - 54.3 V

перший стрибок не звертайте увагу - це на попередніх налаштуваннях (+0.4В від вказаних вище)
Як видно потужність не перевищує 1.5 кВт і за 7 хвилин зарядки впадає майже навпіл.
На протязі заряду напруга комірок не перевищивала 3.38 В (see table)
Час заряду складає 7 годин (з 8 годин нічного тарифу)

Вкладення

• Снимок экрана 2025-01-24 в 11.33.39.png
    Снимок экрана 2025-01-24 в 11.33.39.png
    51,2 Кб · Перегляди: 7
  • Снимок экрана 2025-01-24 в 11.39.14.png
    Снимок экрана 2025-01-24 в 11.39.14.png
    51,2 Кб · Перегляди: 7
  • Снимок экрана 2025-01-24 в 11.53.49.png
    Снимок экрана 2025-01-24 в 11.53.49.png
    76,9 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
Ось і пройшов перший повний місяць моєї збірки, я добився нереального балансу законом ОМА.
ККД зарядки досягнув рекордного 92.2%, до того був 91%.

Я настільки оптимізував весь процес шо за рівно до 100% моя батарея заряджається за 20 хвилин до кінця зарядного вікна о 6:40.
mg.JPG

По циклах - система працює ідеально вже 34 день, за той час було прокачано приблизно 18 циклів, оскільки на добу я їм десь 52% SOC.
Ідеальний баланс до 0.001 вольт по комірках без жодних розбіжностей.
ng.JPG

На добу батареї заряджаються приблизно на 9.6 кВт*год, а розряджаються на 8.2 кВт*год, відповідно сумарне ККД заряд - розряд - заряд 85%
ttz.JPG

Ціна електроенергії виходить 2.55 грн за кВт*год.
Звичайна ціна світла за місяць 300 кВт приблизно = 1200 грн, то у мене 760 грн, або 440 грн економії або 10$ на місяць.

Окупність акумулятора (1500$) лише на нічному тарифі (якщо не буде змін) без сонячних панелей виходить 13 років. = 1500$/$120
Якшо піднімуть тарифи, то швидкість окупності прискориться в рази.

Останнє редагування:
Ось і пройшов перший повний місяць моєї збірки, я добився нереального балансу законом ОМА.
ККД зарядки досягнув рекордного 92.2%, до того був 91%.

Я настільки оптимізував весь процес шо за рівно до 100% моя батарея заряджається за 20 хвилин до кінця зарядного вікна о 6:40.
Переглянути вкладення 6742

По циклах - система працює ідеально вже 34 день, за той час було прокачано приблизно 18 циклів, оскільки на добу я їм десь 52% SOC.
Ідеальний баланс до 0.001 вольт по комірках без жодних розбіжностей.
Переглянути вкладення 6744

На добу батареї заряджаються приблизно на 9.6 кВт*год, а розряджаються на 8.2 кВт*год, відповідно сумарне ККД заряд - розряд - заряд 85%
Переглянути вкладення 6743

Ціна електроенергії виходить 2.55 грн за кВт*год.
Звичайна ціна світла за місяць 300 кВт приблизно = 1200 грн, то у мене 760 грн, або 440 грн економії або 10$ на місяць.

Окупність акумулятора (1500$) лише на нічному тарифі (якщо не буде змін) без сонячних панелей виходить 13 років. = 1500$/$120
Якшо піднімуть тарифи, то швидкість окупності прискориться в рази.
Тільки довели що ніякого балансу не відбувається взагалі, і знову…:) Ви їх просто не заряджаєте до тих напруг де починається розбаланс, але це не значить що вони збалансовані:)

Ви їх просто не заряджаєте до тих напруг де починається розбаланс,
Там і заряджати не треба. Достатньо навантажити струмом 40-50 ампер і вони розбіжуться до різниці 0,04-0,06 вольт.

Назад
Угорі