Чи можуть паралельно працювати два різних інвертора в одній СЕС

HiLLine

Tier3
Реєстрування
17 Гру 2024
Дописи
7
Бали
3
Сонячні панелі
TW 410W
Інвертор
Solinved 3.5kW 24v, PowMR 4.2kW 24v
Всім привіт. Стояв у мене інвертор Solinved 3.5 кВт і вирішив замінити його на PowMR 4.2 кВт, через більшу потужність, а головне через нижчій поріг напруги на MPPT, всі на 24В. Думав що робити з старим і прийшла ідея, але не впевнений про реальність. Питання ось в чому: чи можливо їх підʼєднати паралельно як на акуми і на вихід, для збільшення загальної потужності на виході з однією зборкою акумуляторів. Може вже хтось пробував чи є якісь думки? Чи все ж таки збирати кошти і робити дві СЕС або пероходити на 48В?

чи можливо їх підʼєднати паралельно як на акуми і на вихід, для збільшення загальної потужності на виході з однією зборкою акумуляторів
Як ви уявляєте собі синхронізацію перетворювачів на двох різних інверторах? Крім того, потужність перетворення залежить не тільки від потужності інвертора, а й від максимально дозволеного струму розрядки батареї.

або пероходити на 48В?
Як на мене - єдино вірний шлях.

Як ви уявляєте собі синхронізацію перетворювачів на двох різних інверторах? Крім того, потужність перетворення залежить не тільки від потужності інвертора, а й від максимально дозволеного струму розрядки батареї.

Як на мене - єдино вірний шлях.
Срум розрядки налаштувати окремо на кожному думав. Ну добре, а якщо окремі акуми, але паралельно підʼєднати вихід 220 без синхронізації?

• Like
Реакції: kikv
Ну добре, а якщо окремі акуми, але паралельно підʼєднати вихід 220 без синхронізації?
А як можна скласти змінний струм без синхронізації? Тільки якщо випустити чарівний білий дим з інверторів. Можна зробити навпаки - з одного акума на різних розділених споживачів, не об'єднуючи виходи інверторів. Але зараяджати батарею все одно треба буде одним інвертором.

А як можна скласти змінний струм без синхронізації? Тільки якщо випустити чарівний білий дим з інверторів. Можна зробити навпаки - з одного акума на різних розділених споживачів, не об'єднуючи виходи інверторів. Але зараяджати батарею все одно треба буде одним інвертором.
Зрозумів, дякую)

Якщо є можливість розділити споживачів, то можна включити два інвертора на одну батарею. А виходи з кожного на свого споживача.
Я в себе планую так спробувати. Другий інвертор буде живити тільки насос скважини, циркуляційний насос і трохи лампочок в підвалі. А бонусом буде другий стрінг панелей, який я планую додати.
Там буде нюанс по струмам зарядки-розрядки, який треба відстежити на випадок коли обидва інвертори наваляться одночасно. Щоб БМСка не відвалилася по перевантаженню по струму.

Але зараяджати батарею все одно треба буде одним інвертором.
Чим зарядка двома інверторами відрізняєтся від зарядки інвертор + сонячний контроллер заряду(контролери)?
Такі схеми широко використовуються.

Чим зарядка двома інверторами відрізняєтся від зарядки інвертор + сонячний контроллер заряду(контролери)?
Такі схеми широко використовуються.
Та нічим. І той і той мають проблеми при підході до 100%. Знову ж, якщо немає поділу на master та slave.

Та нічим. І той і той мають проблеми при підході до 100%. Знову ж, якщо немає поділу на master та slave.
Які саме проблеми? Розкрийте деталі. Мене цікавить зарядка саме від сонця. Від мережі планую заряджати одним інвертором.

Які саме проблеми? Розкрийте деталі.
Не всі зарядні пристрої здатні приймати зворотній струм. Він виводить їх з ладу. Поки акум приймає заряд, все працює на одній напрузі, яку задає сам акумулятор. Як тільки почнуть відключатись BMS при наборі 100% ємності, вилізуть перетоки з зарядного з більшою напругою до зарядного з меншою. В залежності від схемотехніки, якщо не пощастить, можна очікувати чарівний білий дим.

Як прийнятний вихід (не перевіряв, чесно кажу) - встановити напругу відключення одного з зарядних нижче 100%. На 0,4...0,5 В. Тоді до 100% буде доводити тільки другий.

Ну інвертор як раз такий пристрій, який здатен приймати зворотній струм. Як я собі це бачу. Головне виставити на обох інверторах напругу 100% заряду нижчу напруги відключення БМС. І ніяких інверторних БМС з контролем по SOC. Тільки контроль по напрузі!
Наприклад у мене обидва інвертора вже нормально працювало з моєю батареєю. Якщо я тепер просто підключу їх до батареї одночасно, то вони ніяк не будуть конфліктувати. Просто один припинить заряд трохи раніше, другий трохи пізніше.

Любопытная тема. Чисто академически заинтересовала.
Хм. А если как-то так? 111.png

Заряжается каждая из отдельных станций, как знает.
Разряжается сначала вторая, потом переходит на "внешнюю сеть". А внешней сетью для неё есть первая.
Каждый из инверторов спокойно работает себе со своими устройствами (панелями-батареями), как знает и умеет, на что мощи хватает. По АС у них всё в порядке с их точки зрения - у каждого однозначно и без рисков всяких деструктивных перемыканий и переполюсовок есть конкретный вход, конкретный выход. Работают они с ними так же штатно. По идее, первый не в курсе, что у него на выходе потребитель - не холодильник, а другой инвертор.
А второй не в курсе, что городская сеть у него фуфловая, и что на самом деле это СЭС.
При этом они могут быть вообще разные по инвертору, по батарее и по панелям. Какие угодно. Можно маневрировать алгоритмом, ставя вперёд более ёмкую и мощную, или менее.

Извините за некоторую дилетантскую наивность - я только внедряюсь в тему, и нахожусь на стадии запойного чтения этого замечательного форума и впитывания инфы.

Останнє редагування:
Любопытная тема. Чисто академически заинтересовала.
Хм. А если как-то так?
Дуже багато недоліків. Найголовніший - потужності інверторів так не просумуються. Тоді навіщо городити їх два.
А всі інші недоліки цієї схеми навіть ліньки перераховувати.

Благодарю.
Ну да, только запас кВт*ч суммируется. Что можно устроить подешевле.

Заряжается каждая из отдельных станций, как знает.
Разряжается сначала вторая, потом переходит на "внешнюю сеть". А внешней сетью для неё есть первая.
Каждый из инверторов спокойно работает себе со своими устройствами , как знает. По АС у них всё в порядке с из точки зрения - есть конкретный вход, конкретный выход. Работают они с ними так же штатно. По идее, первый не в курсе, что у него на выходе потребитель - не холодильник, а другой инвертор.
А второй не в курсе, что городская сеть у него фуфловая, и что на самом деле это СЭС.
При этом они могут быть вообще разные по инвертору, по батарее и по панелям. Какие угодно. Можно маневрировать алгоритмом, ставя вперёд более ёмкую и мощную, или менее.

Извините за некоторую дилетантскую наивность - я только внедряюсь в тему, и нахожусь на стадии запойного чтения этого замечательного форума.
А який в цьому сенс? Якщо поставити першим від мережі слабший інвертор, то другий буде його використовувати як мережу, а при навантаженні під максимум буде вирубати перший по перегрузу. Якщо навпаки - то яка рентабельність? На виході менше навантаження можна підʼєднати. Варіант таких двух СЕС тільки кожну підʼєднати на споживання.

)) Пытался мысленно решить вопрос, с которого тема началась. Вот есть станция начального уровня, и стало в ней тесно. Нельзя ли не менять оборудование, а расширить?
Уже понял, что масштабируемость - это, вобщем-то больное место.

Просто я поміняв інвертор, а старий залишився, от і думаю що краще з ним вигадати. Але судячи з всього я буду по троху збирати систему на 48В, в щитку є можливість розключити все окремо, але хочу підключити все на СЕС, щоб запучкати пралку, сушку, посудомийку, духовку, і все що прям тягне. Цей інвертор продам просто і все)

• Like
Отож.
Получается, с масштабированием в этом деле плохо, только замена на следующий уровень.

Самий надійний варіант я б сказав. Колхозить то можна, але не у всіх випадках це рентабельніше, а іноді і небезпечно. Вже переглянув всі можливі варіанти в моїй ситуації. У мене, я вважаю, система 24В і 4.2кВт вийшла на свій максимум, але її мені вже мало. Хоча в блекаути навчились без певних речей жити, але хочеться повну незалежність. Тому рішення прийнято)

• Like
Назад
Угорі