Сприводу інвертора
Да уж, інвертор - головна заноза для мене.
Із потужних пристроїв в мене лише зерноподріблювач, але ним я можу скористатися й раз на рік. А далі лише морозильник і ноутбук; ну ще блендер до 5хв праці. Я хвилююсь, що потужний інвертор може в повітря витрачати понад кіловата енергії — половина від того, що я витрачаю вдень, а при моїй системі в 5кВт АКБ — це на один день. Тому хочу порадитись з вами за гібридні інвертори:
Потужність інвертора - це не лише те, скільки ви з нього можете взяти, а ще й те - скільки на нього можна навішати панелей. Бо не впевнений що десь знайдеться інвертор на 3-4квт, до якого можна 8-12квт панелей підключити
1. Якщо я поставлю двухтарифний лічильник й буду заряджати акб вночі від мережі, а вдень користуватись акб+сонце — це взагалі якось окупаю вкладення?
З вашим споживанням - окупності дуже важко досягти в такому випадку, або це буде 10-15 років (це маю на увазі без панелей)
Щодо того щоб економити - то да, це буде помагати
2. При налаштуванні споживання "акб+сонце", чи можливо, щоб сам інвертор працював від мережі? І чи це взагалі впливає хоча б на щось?
якщо ви про те, щоб тих 50Вт які споживає інвертор на себе брались з мережі, а лише сонце і акумулятор - на споживачів - то ні.
3. Якщо перший рік я буду витрачати не більше 3кВт в день, чи потрібно купувати потужний інвертор і високовольтні аккумулятори?
як написав вище - інвертор підбирається не лише по споживанню. Крім того, якщо на початок взяти слабенький інвертор - то потім масштабувати систему не вийде без заміни інвертора. Тому інвертор треба зразу брати під те, яка буде в кінцевому рахунку система
Щодо батарей - 48В це ще низковольтна. Але краще брати саме її, бо це і менші струми будуть при однаковому навантаженні, а от щодо ємності - це вже від власних потреб і можливостей треба відштовхуватись
4. Чи можливо до звичайного інвертора підключити одночасно акб і сонячні панелі через контроллер? — в теорії контроллер повинен перетворювати напругу по налаштуванні (24 В). Чи з простим інвертором можливо лише таке підключення:
соняні панелі --> контроллер --> акб --> звичайний інвертор --> розетка в хату
контролер працює лише коли є акумулятор, без нього нічого не вийде. тому так, лише по тій схемі що знизу
5. Це лише перші 1-2 роки. Поступово хочу розширювати СЕС, тому в майбутньому можливо буду докупати акб 24В, а потім з'єднувати їх в ланцюг на 48В — чи гарна така стратегія? Чи краще одразу купувати на 48В?
послідовно зєднувати акумулятори залізофосфатні заводські - не вийде. та і сенсу в цьому нема, бо в кінцевому рахунку буде по вживаній батареї визначатись загальна ємність
Тому якщо плануєте потім розширюватись - то одразу обирайте 48В (щоб потім паралельно можна було доставляти батареї такі ж) і купуйте інвертор з запасом під розширення панелей