dSolar - real-time моніторинг сонячної станці на обладнанні Deye, Sunsynk, Epever, Victron

root@debian:/var/log# ls
alternatives.log apparmor btmp dpkg.log faillog journal private runit
alternatives.log.1 apt btmp.1 dpkg.log.1 installer lastlog README wtmp
root@debian:/var/log# lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0bda:c822 Realtek Semiconductor Corp. Bluetooth Radio
Bus 001 Device 002: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 Serial (UART) IC
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
root@debian:/var/log#

В попытке найти адрес шнурка)
Не нахожу messages в /var/log
Физически шнурок вставлен - Bus 001 Device 002
Куда дальше копать?
Погугліть, який системний логер рекомендують використовувати для вашого дистрибутиву і встановіть його.
Можливо це syslog

Едуард, може порадите щось. Я вже раніше писав. Так і не зміг запустити.

Deye 6k-sg03lp1-eu. Не можу залогінти її до dsolar, також намагався до solar-assistant. Спробував вже 4ри кабеля з різними чіпсетами в том числі і з ftdi. Ситуація завжди одна і та сама. Передача їде ТХ блимає, прийому не має. Таке враження що інвертор не розуміє що від нього хочуть дані. Включаю в лівий верхній порт. ModBus виставляв той самий що і в інверторі. З контактами теж спробував всі можливі комбінації. Ту що на малюнкі, але в адаптері однако контакти 1-8, 2-7 замкуті. Тільки 1,2, тільки 7,8. Контакт GND те ж пробував використовувати і не використовувати. В режимі відладки принаймні в dsolar показує, що запити на інвертор їдуть (да і індікатор передачі блимає), а відповіді не має. Може бути порт згорівшим? Є якісь налагоджувальні програми, щоб перевірити зв’язок з інвертором.

В логах пише, що вийшов тайм-аут очікування.

Вкладення

• photo_5330387175973446777_x.jpg
    photo_5330387175973446777_x.jpg
    61,4 Кб · Перегляди: 1
Едуард, може порадите щось. Я вже раніше писав. Так і не зміг запустити.

Deye 6k-sg03lp1-eu. Не можу залогінти її до dsolar, також намагався до solar-assistant. Спробував вже 4ри кабеля з різними чіпсетами в том числі і з ftdi. Ситуація завжди одна і та сама. Передача їде ТХ блимає, прийому не має. Таке враження що інвертор не розуміє що від нього хочуть дані. Включаю в лівий верхній порт. ModBus виставляв той самий що і в інверторі. З контактами теж спробував всі можливі комбінації. Ту що на малюнкі, але в адаптері однако контакти 1-8, 2-7 замкуті. Тільки 1,2, тільки 7,8. Контакт GND те ж пробував використовувати і не використовувати. В режимі відладки принаймні в dsolar показує, що запити на інвертор їдуть (да і індікатор передачі блимає), а відповіді не має. Може бути порт згорівшим? Є якісь налагоджувальні програми, щоб перевірити зв’язок з інвертором.

В логах пише, що вийшов тайм-аут очікування.
не щастить з кабелем - підключайтесь через wifi до логера.
Ось інструкція по налаштуванню
Інструкція справедлива і для dSolar, не тільки для dSolarLite

Погугліть, який системний логер рекомендують використовувати для вашого дистрибутиву і встановіть його.
Можливо це syslog
Нашёл)

root@debian:/home/oleg# dmesg | grep tty
[ 0.060518] printk: console [tty0] enabled
[ 0.563440] 00:01: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4, base_baud = 115200) is a 16550A
[ 0.979393] dw-apb-uart.4: ttyS1 at MMIO 0x4017004000 (irq = 16, base_baud = 6250000) is a 16550A
[ 1.781799] systemd[1]: Created slice system-getty.slice - Slice /system/getty.
[ 2.210725] usb 1-3: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0

Теперь как правильно его прописать в MODBUS Adresess?
/dev/ttyUSB0
ttyUSB0

Вкладення

• tty1.jpg
    tty1.jpg
    36 Кб · Перегляди: 2
  • tty2.jpg
    tty2.jpg
    53,6 Кб · Перегляди: 2
И не могу побороть порядок числа в мощностях. По факту 620W, а на иконке 62W. Тоже с пиками и потреблением.
1732291292045.png

dSolard існує тільки для лінукс і распбері.
Під якою ос буде запускатись віртуальна машина, значення не має.

Напевно я буду писати дурні питання, але в немає ніяких навиків з *nix. Я створив віртуальну машину з linuxmint-20.3-mate-64bit.iso
Чому з нею - бо це перше що знайшов. Далі, розпакував dSolarLite , запустив. Нічого не спрацювало, крім того що він на мене наругався.

Яку операційну систему треба поставити, щоб на ній успішно запустити dSolarLite наприклад?
Код:
[/QUOTE]
[/QUOTE]
[QUOTE]
[QUOTE]
alentin@valentin-VirtualBox:~/dSolarLite$ ./dSolarLite
Error in startup script: couldn't load file "/tmp/tcl_EasQ9b": libnsl.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
    while executing
"load $library BLT"
    (lambda term "{version prefix defdir dir} {

set suffix [info sharedli..." line 28)
    invoked from within
"apply {{version prefix defdir dir} {

set suffix [info sharedlibextension]
    regsub {\.} $version {} version_no_dots

# Determine whether to..."
    ("package ifneeded BLT 2.4" script)
    invoked from within
"# Compiled -- no source code available
error "called a copy of a compiled script""
    (procedure "Main:Init" line 1)
    invoked from within
    invoked from within
"tbcload::bceval {
TclPro ByteCode 2 0 1.7 8.6
7 0 71 17 0 0 68 0 4 7 7 -1 -1
71
4`E<!(H&s!/HW<!7E`<!/#Gpv9k2-&0#>6#4,o9v68#>!.9N<!8fAs!>eUNw<k60%/HW<!..."
    (file "/home/valentin/dSolarLite/dSolarLite/app/mainmain.tcl" line 4)
    invoked from within
"source -encoding utf-8 /home/valentin/dSolarLite/dSolarLite/app/mainmain.tcl"
    ("uplevel" body line 1)
    invoked from within
    invoked from within
"tbcload::bceval {
TclPro ByteCode 2 0 1.7 8.6
8 0 98 16 0 0 32 0 8 8 8 -1 -1
98
w0E<!5v!!!.!!!!+f+pv<)X<!*E`<!2`8s!/`r<!8^w!!2T!!!#**!!2/YQ#K)X<!IkOaB..."
    (file "/home/valentin/dSolarLite/dSolarLite/app/main.tcl" line 4)
valentin@valentin-VirtualBox:~/dSolarLite$

Напевно я буду писати дурні питання, але в немає ніяких навиків з *nix. Я створив віртуальну машину з linuxmint-20.3-mate-64bit.iso
Чому з нею - бо це перше що знайшов. Далі, розпакував dSolarLite , запустив. Нічого не спрацювало, крім того що він на мене наругався.

Яку операційну систему треба поставити, щоб на ній успішно запустити dSolarLite наприклад?
На сайте с программой Эдуард рекомендует Debian. Устанавливаете отдельно сервер, а на мобильном или компьютере клиент. В принципе многие ответы есть на сайте, если внимательно читать.

вам не потрібен dSolarLite на віртуалці.
Ставте сервер dSolard
і як уже сказав @professori - ставите кліенти dSolar на пристрої з яких будете моніторити

На віртуальній машині встановив ОС debian.
на віртуальній машині виконав:
  1. $ mkdir dSolar
    $ mkdir dSolar/server
    $ cd dSolar/server

Download dSolard server for Raspberry or
    Download dSolard server for Linux x86_64
    $ unzip dSolard.zip or dSolardlin.zip
  2. The application is ready to run. start server in console mode:
    $ ./dSolard
Щось запускається.

Для чого вказані шаги для сервіс моде? Це треба робити чи ні?
For run in service mode:
  1. Follow up the procedures described for installation in command-line mode
  2. Edit the etc/dsolard file to replace all paths starting with /home/doro with your path (eg: /home/me) according to which directory dSolard is located in.
  3. Run the following commands in sequence:
    $ sudo cp etc/dsolard /etc/init.d
    $ sudo ln -s /etc/init.d/dsolard /etc/rc3.d/S99dsolard
    $ sudo ln -s /etc/init.d/dsolard /etc/rc5.d/S99dsolard
    $ sudo ln -s /etc/init.d/dsolard /etc/rc0.d/K01dsolard
    $ sudo ln -s /etc/init.d/dsolard /etc/rc6.d/K01dsolard
  4. It may be necessary to add your user to the dialout group if device files /dev/ttyUSB* are not accessible:
    $ usermod -a -G dialout me
  5. Service is ready to run. start server in service mode:
    $ sudo /etc/init.d/dsolard start
  6. If you need to stop the server, please execute the command:
    $ sudo /etc/init.d/dsolard stop

На ПК скачав dSolar під віндовс. Який IP треба вказувати? На відео прикладі настройки, вводиться IP 192.168.1.57 Звідки він береться?
Далі, коли все введено. автор відео нажимає "зберегти", і вискакую вікно "успішно". В мене такого вікна немає. Нічого ен відбувається, і всі данні не зберігаються.

Форум перечитав двічі. Сайт теж. Але не збагну. Інвертор підключений через wifi. Все в одній мережі. Solarman працює, інвертор бачить.
А чи треба десь прописувати серійний номер логер інвертора (модуля wifi), чи ще щось?

Для чого вказані шаги для сервіс моде?
Для автозапуску сервера піля перезавантаження
На ПК скачав dSolar під віндовс. Який IP треба вказувати?
при підключенні сервера до інвертора через wifi - ip логера

Далі, коли все введено. автор відео нажимає "зберегти", і вискакую вікно "успішно". В мене такого вікна немає. Нічого ен відбувається, і всі данні не зберігаються.
для dsolar в configure треба вказати ip сервера dsolard
А чи треба десь прописувати серійний номер логер інвертора (модуля wifi), чи ще щось?
треба. логера в налаштуваннях обладнання

гляньте відео по інсталяції dSolarLite. вище давав посилання

для dsolar в configure треба вказати ip сервера dsolard

гляньте відео по інсталяції dSolarLite. вище давав посилання
Як знайти IP адрес сервера dsolard? Коли працює сервер, дивився що він пише. Там тільки порт 7778 та 7777 проскакує, але про IP нічого немає. Може це IP адреса віртуальної машини? В роутері, де список IP всього що під'єднано, ніяких зайвих адрес які моглиб належати серверу немає.

Відео дивися вже не раз. Після запуска dSolarLite, ви одразу переходите на вкладку equipent. Я також роблю так само. (тільки не Lite, а просто клієнт). І все що я там вводю не збірігається. Давлю кнопку Save (дискету), питає так чи ні. Кажу так. І все, нічого не відбувается. Вікно як у вас "успішно" не з'являється. В меню клієнта, над equipment є ще configure. В відео ви туда взагалі не заходите.

> Може це IP адреса віртуальної машини?
так

> Може це IP адреса віртуальної машини?
так
Тоді остається не зрозумілим, а як dSolard (сервер під debian) знає про інвертор? Сам сервер якось налаштовується? Бо я його тільки розпакував та запустив.

Все одно, після заповнення всіх полів в dSolar під віндовс, на вкладці equipent, вона не збірігається. Після запиту зберегти чи ні, не пише succes як на відео. А якщо після цього закрити вкладку, вона реально не зберігається.

IP:
wifi логгер інвертора 195.168.50.65
роутер 195.168.50.1
ПК фізичний 195.168.50.89
ip віртуальної машини 195.168.56.1

Отут може бути конфлікт? Що адреса віртуальної не бачиться з роутера?

1) Тільки потужність grid не відповідає дійсності?
2) Всі інші параметри на панелі приладів дійсні?
3) на графіку "Power Use" та сама ситуація з потужністю grid?
1. Пока вижу grid и load (панелей до весны не будет).
2. Пока да)
3. Не ориентируюсь где он. Где нажать чтобы глянуть?
1732355101101.png

Тоді остається не зрозумілим, а як dSolard (сервер під debian) знає про інвертор? Сам сервер якось налаштовується? Бо я його тільки розпакував та запустив.

Все одно, після заповнення всіх полів в dSolar під віндовс, на вкладці equipent, вона не збірігається. Після запиту зберегти чи ні, не пише succes як на відео. А якщо після цього закрити вкладку, вона реально не зберігається.

IP:
wifi логгер інвертора 195.168.50.65
роутер 195.168.50.1
ПК фізичний 195.168.50.89
ip віртуальної машини 195.168.56.1

Отут може бути конфлікт? Що адреса віртуальної не бачиться з роутера?
Там есть режим для конфигурации.
The equipment configuration is allowed only when the dSolard server is running in configuration mode:
$ ./dSolard configure
Вероятно вам начать с него.
Клиент видит инвертор либо по IP логгера и его s/n, либо через шнурок.

Останнє редагування:
Дякую! Основна проблема була в IP адресі сервера на віртуальній машині. потрібно біло, в настройках машини віртуальну мережеву карту, поставити в режим brige, тоді віртуальна машина отримає IP як треба. 192.168.50.ххх. (роутер 192.168.50.1)

Після цього, запустити сервер в режимі конфігурації $ ./dSolard configure
І коли він в цьому режими, налаштувати клієнт як у відео! тепер все успішно збереглось! Як орінтир, що клієтн побачив сервер - на екрані появиться дача та час, все інше не буде відображатись. Тепер, після того як буде все заповнено як у відео, та збережене, треба вимкнути сервер, за запустити заново $ ./dSolard .

І тепер пішли данні!

Дякую за допомогу! Як пройде ейфорія, та будуть питання напишу.

Назад
Угорі