Інвертор Deye, заземлення TT (tnс-s), виникає зміна полярності в розетці при відключенні мережевого нуля

Можете спробувати, але якщо зробите після лічільника - скоріш за все лічильник скаже "Вася, в тебе диф струми різні, я викликаю СБУ", тому що струм L має дорівнювати струму N, а у вас частина струму з N потече у ваш PE=)
Не вигадуйте дурниць, при системі TN-C-S потрібно робити повторне заземлення, краще це робити на вводі но можна і в щитку а якщо на спільному проводнику N-PE e комутаційні апарати то навіть порібно , лічільник тут ні до чого, ніякі діфіеренційні струми він не контролює, в мене нуль з землею об'єднані після лічильника і так працує вже багато років. Лічильник новий Actaris 6000 як що пам'ять не зраджує, більш того в проекті єлектропостпчаня що затверджений постачальником нуль зеднаний з землею (виконане повторне заземлення) в щитку.

Тільки от в TN-C та TN-C-S земля об'єднана з нулем
Ви знову плутаєте поняття, в TN-C-S вона не об'єднана з нулем а PEN провідник розщепленний на PE та N де PE повторно заземлюється.
В TN-C нема взагалі землі за визначенням, тому тут нема про що говорити.

TN-C-S вона не об'єднана з нулем а PEN провідник розщепленний на PE та N де PE повторно заземлюється.
мабуть це ви щось плутаете
він об'єднаний та розщеплюється на вводі де і робиться повторне заземлення

Вкладення

• system_tncs.png
    system_tncs.png
    41 Кб · Перегляди: 10
  • system_tnc.png
    system_tnc.png
    36,8 Кб · Перегляди: 10
мабуть це ви щось плутаете
він об'єднаний та розщеплюється на вводі де і робиться повторне заземлення
Ось ця точка - це точка розщеплення.
1730711605942.png
1730711692218.png
Лічильник новий Actaris 6000
У вас трьохфазний лічільник який навіть не порівнює нічого з нейтраллю, що ви порівнюєте то? В нього цієї момилки навіть немає)
І в загалі, чого гадати, хай автор перемичку кине і подивимося. Там 5 хвилин роботи=)

У вас трьохфазний лічільник який навіть не порівнює нічого з нейтраллю, що ви порівнюєте то? В нього цієї момилки навіть немає)
При чому у нього навіть на схемах намальоване заземлення зі сторони навантаження, коли у однофазного NIK навпаки є окремий індикатор про нерівність струмів=)
1730713912917.png
1730713949902.png

Ось ця точка - це точка розщеплення.
Ну так а я шо казав?
автор пише що в нього на вході виконане розщеплення і повторне заземлення
то система в нього TN-C-S поки нуль не розривати
А коли діф автомат розриває нуль на вході то виходить в щитку нуль окремо а земля окремо - перетворюється в ТТ і к цій ТТ підключений інвертор

При чому у нього навіть на схемах намальоване заземлення
у мене не така схема підключення, але так він не контролює діф струми, і чесно кажучи не знаю навіщо NIK це робить

Подивився модель лічильника, в мене: GAMA 100 Мод. G1Y.163

Вкладення

• manual_G1Y163.pdf
    2,4 Mб · Перегляди: 1
і чесно кажучи не знаю навіщо NIK це робить
Тому що однофазні мережі це окрема тема, наприклад в TN-C заземлювати що завгодно на PEN можна тільки в трьохфазній мережі, хоча здавалося б, однофазна мережа - це просто шматочок від трьохфазної але ні.

Ну так а я шо казав?
Тільки от в TN-C та TN-C-S земля об'єднана з нулем

Я просто не одразу зрозумів що ви мали на увазі PEN з трансформатора, просто він завжди об'єднаний, в будь яких системах(TN-*, TT, IT).
І коли в TN-C-S кажуть про землю - кажуть про землю після розщеплення(відгалуження) а вона там саме відгалужена а не об'єднана.

Подивився модель лічильника, в мене: GAMA 100 Мод. G1Y.163
незнайшов в інструкції нічого про фіксування нерівності струмів в колах фази та нуля, але може воно якось інакше може називатись

Вкладення

• manual_G1Y163.pdf
    2,4 Mб · Перегляди: 3
незнайшов в інструкції нічого про фіксування нерівності струмів в колах фази та нуля, але може воно якось інакше може називатись
41 сторінка, 21 пункт
Плюс 34 сторінка:
1730717565105.png

Дякую, виходить:

Варінт 1) підключати по цій схемі з реле та контактором ( чи це один пристрій? )
І в результаті об'єднання PE та N буде спрацьовувати тільки у випадках відключення N мережі
Screenshot_20241104_143103_Adobe Acrobat.jpg

І залишати заземлення таке яке воно є TT для всіх. Але я здогадуюсь що у декого із сусідів немає УЗО, і його встановлення буде потребувати колхозинг так як немає місця куди його ставити в маленький домашній щиток

2) намагатись зробити підключення заземлення до нейтралі до лічильників щоб заземлення стало TNC-S тоді все буде працювати коректно при обриві/відключенні нуля

3) залишити ТТ і зробити постійну перемичку між PE та N в будинку, і вважати що ці дії не призведуть до нарахування лічильником більше ніж фактично або менше, переплати або недоплати, ймовірно подальше виявлення цієї обставини, та отримання штрафу (цікаво скільки), якщо буде доведено про умисні шахрайскі дії, а не помилкове підключення інвертору (небудуть нічого доводити просто випишуть штраф)

4) Залишити як є , і не вимикати вручну діфом мережу. Неперегружати діф до автоспрацювання. При обриві / відключенні нуля може на металевому корпусі щось зловити - але це не точно так як він заземлений постійно, деякі прибори нубудуть працювати під час цього стану. Але через те що це ТТ у сусідів (у яких нема інвертору) під час обриву 0 все буде норм.

краще другий... потім перший, але є ризик що другий неможливо зробити.. можна перечекати на 4 намагаючись реалізувати другий.. якщо ні зробити перший

Останнє редагування:
Ну так а я шо казав?
автор пише що в нього на вході виконане розщеплення і повторне заземлення
то система в нього TN-C-S поки нуль не розривати
А коли діф автомат розриває нуль на вході то виходить в щитку нуль окремо а земля окремо - перетворюється в ТТ і к цій ТТ підключений інвертор
Виходить в мене не TNC-S а ТТ так як повторного заземлення N перед приладом обліку нема. Зроблене заземлення приходить одразу напряму до розеток 10 будинків.
Оглянув загальний щит (точніше їх 2 по 5 абонентів в кожному) там є заземлення тільки корпусу шкафів.
Приходить по 3 жили на перший шкаф де наших 5 абонентів та окремі 3 жили кабелю на другий шкаф де ще є 5 наших абонентів. Виникає питання у нас заземлення спільне на 10 будинків. Мабуть в кожному з двох наборів кабелю по дві фази і окремий PEN. Тобто на 10 будинків 2 різні PEN проводника але спільне заземлення. Чи можливо в такому випадку взагалі зробити спільне tnc-s ? Чи можливо з'єднаннати землю тільки з однією із цих двох різних нейтралей (PEN) ..

Останнє редагування:
Варінт 1) підключати по цій схемі з реле та контактором ( чи це один пристрій? )
І в результаті об'єднання PE та N буде спрацьовувати тільки у випадках відключення N мережі
Я думаю в вашому випадку так буде краше, раз лічильник такий розумний :oops:

реле та контактором
думаю реле буде достатньо

Чи можливо в такому випадку взагалі зробити спільне tnc-s ?
Чому спільне? у Вас що 1 лічильник

Подумки відокремте Ваш лічильник до нього підходить 2 провода фаза і PEN це ваш ввід - тут і робиться tnc-s, але мабуть воно таки у всіх буде , блін це доволі старанне рішення 1 заземлення на 10 будинків, хто це придумав?

Останнє редагування:
ш як що ви зробите tnc-s, це все одно не вирішить вашу проблему
бо при відключенні нуля все одно треба десь брати нуль для інвертора

і взагалі у Вас стоять УЗО то вам все одно що у Вас ТТ або tnc-s, а сусіди - в них самих повинна за це голова боліти

Назад
Угорі