Як моніторити ємність заряду акумулятора Lifepo4 віддалено BMS JK-B2A8S20P?

Народ, а хтось бачив у продажу готовий кабель для JK BMS Inverter, котрий на платі інвертора в RJ11 (ака RS232) вставляється, а з іншого боку щоб стандартний DB9 (RS232) папа з гвинтами був?

Можна звісно самому зробити, але вільного кабелю RS232, котрий можна порізати та RJ11 обтиснути, нажаль немає. А купляти і різати... розумніше готовий купити.

Але коли заліз на Ali... кабелів RS232-RJ11 дочерта, тільки китайськи генії з JK чогось у своєму роз'ємі на BMS pin RX та TX місцями поміняли... і всі ті кабелі що на Ali не підходять. Вот така дурня :(

Так може хтось бачив кабель?

Та просто обожмите по нужному готовый и всё.

От таку штуку узяв, щоб з БМС зробити дистанційний моніторинг.

Забавна штукенція. Мала, але спритна. Має веб-інтерфейс як звичайний роутер та просто кипу налаштувань...
Спробую як буде час замутити зв'язок...
В мене є маленький ПК HP ProDesk 600 G4 Mini, котрий постійно тримаю увімкнутим. Поставлю на нього тимвьюер та прогу щоб IP у віртуальний СОМ порт перетворювати. І буде в мене ланцюг...

БМС - (RS232) - WaveShare - (WiFi) - HP ProDesk 600 - (Team Viewer) - Inet - (Team Viewer) - Міський ПК

Побачу, чи вийде...

Знаю, що якось можна зробити доступ до WiFi з інету використовуючи можливості роутеру. Але николи не робив такого... Буду розбиратися. Якщо вийде, викину з ланцюга HP ProDesk 600 з тимвьюерами. Це буде зовсім добре.

От таку штуку узяв, щоб з БМС зробити дистанційний моніторинг.

Забавна штукенція. Мала, але спритна. Має веб-інтерфейс як звичайний роутер та просто кипу налаштувань...
Спробую як буде час замутити зв'язок...
В мене є маленький ПК HP ProDesk 600 G4 Mini, котрий постійно тримаю увімкнутим. Поставлю на нього тимвьюер та прогу щоб IP у віртуальний СОМ порт перетворювати. І буде в мене ланцюг...

БМС - (RS232) - WaveShare - (WiFi) - HP ProDesk 600 - (Team Viewer) - Inet - (Team Viewer) - Міський ПК

Побачу, чи вийде...

Знаю, що якось можна зробити доступ до WiFi з інету використовуючи можливості роутеру. Але николи не робив такого... Буду розбиратися. Якщо вийде, викину з ланцюга HP ProDesk 600 з тимвьюерами. Це буде зовсім добре.

30 баксов у вас и 600 грн. у меня - разница в 2 раза не в вашу пользу. Какой был смысл переплачивать?

Останнє редагування:
30 юаксов у вас и 600 грн. у меня - разница в 2 раза не в вашу пользу. Какой был смысл переплачивать?
Ну... причини в мене ймовірно суб'єктивні.

1. В мене вже є декілька девайсів від WaveShare, подобається як зроблено, добротно, без звичних для китайців елементів здешевлення. Добрі корпуси, добрі роз'єми, добра схемотехника (гальванічні розвязки та ін.), подобається як працюють.
2. Девайс універсальний. Окрім RS232-WiFi вин ще вміє RS485-WiFi та RS232/485 - cable Ethernet.
3. Змінна WiFi антена на 3 dbi. Буде замало, запросто можна 5 або 7 dbi прикрутити.
4. Подвійне живлення. Можна проводами на клемну колодку. А можна штекером DC 5.5 підключати.
5. Наявність Веб-інтерфейсу в якому просто кипа налаштувань. Прошивку можна оновлювати.
6. Сподобався металевий корпус. Надійно відчувається.
7. Вартість... я міг собі її дозволити без напрягу, от і все.

Але згоден, що при критерії "рішення задачі за мінімальну вартість" можна знайти значно менш коштовне рішення. Наприклад ваш варіант.

"JK BMS Inverter"... це назва модельного ряду БМСсок у котрих є порти та підтримка фірмових протоколів для цифрового зв'язку з поширеними інверторами (Deye, Victron, Growatt та ін.). Тому вони і додали слово "Invertor" у назву БМСки. Звичайні JK BMS, котрі без "Invertor" у назві, такого функціоналу не мають.

А саме інвертор в мене Deye 6K.

Та просто обожмите по нужному готовый и всё.

Я з цією JK BMS вже не знаю, сміятися чи плакати... безперервно якась дивна херня трапляється... Зробив як ви написали, сам обтиснув кабель...

Прикол в тому, що ці дебільні китайці на RS232 поставили нестандартний роз'єм, це RJ11 але у конфігурації 6P6C. Справа в тому, що за стандартом RJ11 має або 2 або 4 лінії, тобто штекер можна придбати (у радіо магазинах, ринках, фірмах тощо) лише 6Р2С або 6Р4С. На ALI продають RJ11 6P6C, але чекати 2-3 тижні...

На перший погляд це не є проблемою. Тому що є роз'єм RJ12, котрий має саме 6 ліній (6Р6С) і за формою повністю відтворює RJ11, тобто штекер RJ12 без проблем влазить у гніздо RJ11. Я це знав ще з часів кабельного телефону. Це підтверджує кипа статей в інеті.
Тому достав із заначки кульок з RJ12 і зробив собі кабель для RS232 на JK BMS Inverter. Кабель та роз'єми на фото...

Зробив і повний надії поїхав до АКБ, підключати... Ага... два рази! ;№;%%;№;%:% (вибачте, дуже хочется лаятись матом!). Тому що цей штекер RJ12 на кабелі, провалюється у роз'єм RJ11 на JK BMS як фекалії в ополонку! Він замалий, не фіксується у гнізді, не озброєним оком видно, що зверху, знизу та справа-ліва між штекером та гніздом буде по міліметру-півтора відстані.

Перша думка - в мене маразм, я сплутав, на JK не RJ11 а щось інше. Відкрив мануал... Фото з мануалу нижче, китайці пишуть що все ж RJ11. Якого біса він більше, ніж повинен бути... відповіді немає.

От зараз сиджу, ні чорта не розумію. Що у той китайський RJ11 втикати?

Вкладення

• RJ12-RS.jpg
    RJ12-RS.jpg
    159 Кб · Перегляди: 25
  • RS JK.jpg
    RS JK.jpg
    235,1 Кб · Перегляди: 25
Я з цією JK BMS вже не знаю, сміятися чи плакати... безперервно якась дивна херня трапляється... Зробив як ви написали, сам обтиснув кабель...

Прикол в тому, що ці дебільні китайці на RS232 поставили нестандартний роз'єм, це RJ11 але у конфігурації 6P6C. Справа в тому, що за стандартом RJ11 має або 2 або 4 лінії, тобто штекер можна придбати (у радіо магазинах, ринках, фірмах тощо) лише 6Р2С або 6Р4С. На ALI продають RJ11 6P6C, але чекати 2-3 тижні...

На перший погляд це не є проблемою. Тому що є роз'єм RJ12, котрий має саме 6 ліній (6Р6С) і за формою повністю відтворює RJ11, тобто штекер RJ12 без проблем влазить у гніздо RJ11. Я це знав ще з часів кабельного телефону. Це підтверджує кипа статей в інеті.
Тому достав із заначки кульок з RJ12 і зробив собі кабель для RS232 на JK BMS Inverter. Кабель та роз'єми на фото...

Зробив і повний надії поїхав до АКБ, підключати... Ага... два рази! ;№;%%;№;%:% (вибачте, дуже хочется лаятись матом!). Тому що цей штекер RJ12 на кабелі, провалюється у роз'єм RJ11 на JK BMS як фекалії в ополонку! Він замалий, не фіксується у гнізді, не озброєним оком видно, що зверху, знизу та справа-ліва між штекером та гніздом буде по міліметру-півтора відстані.

Перша думка - в мене маразм, я сплутав, на JK не RJ11 а щось інше. Відкрив мануал... Фото з мануалу нижче, китайці пишуть що все ж RJ11. Якого біса він більше, ніж повинен бути... відповіді немає.

От зараз сиджу, ні чорта не розумію. Що у той китайський RJ11 втикати?

У меня тоже в инструкции было написано RJ11, но он по факту оказался мелковат, а вот RJ12 пришёлся в самый раз.
А зачем вам для СОМ аж 6 линий? Там ведь всего-навсего нужны Rx, Tх и GND.

Можно психануть, отпаять тот штатный китайский разъем и впаять туда нужный :)

Вообще фишка линейки коннекторов RJ в том, что меньший коннектор должен прекрасно держаться в бОльшем гнезде благодаря своей центрированной защёлке. Странно, что у вас с этим выползла проблема.

Т
А RJ45 туда, случайно, не поместится? :)

Та ні, форма зовсім інша. RJ45 ширший.
Я тут нагуглив, що RJXX буває звичайним маленьким таким "кубиком" як у мене. А буває подовженим. Спробую знайти подовжений. Може за фіксується якось у гнізді.

А загалом всі роз'єми RJ (11,12,25) у поперечному розрізі є прямокутником. На фото же гнізда добре видно, що у того прямокутника справа та зліва якісь "вушка" передбачені. Що то за роз'єм... невідомо.

не исключено, что это какая то китайская отбраковка с какого то завода. забрали бесплатно и впаяли в инверторы. не пропадать же добру зазря. ))
/me предположил...

Може комусь потрібно буде. Знайшов на олх. Ціна 1700 грн.
JK BMS Monitor - модуль віддаленого контролю за Jikong BMS (Компонент-перехідник JK1.0).

Передавання даних:
1. Контроль за допомогою WEB сторінки з локальної мережі. Є можливість захисту сторінок паролем.
2. Зчитування за допомогою POST/GET запитів у JSON форматі.
3. За допомогою хмарного сервіса Blynk у своєму телефоні. На безкоштовному тарифі підтримується 2 пристрої з 5 показниками на кожному (можна вибирати). Підтримуються спливаючі сповіщення на телефоні, наприклад, при низькому заряді акумулятора (налаштовується).
4. Протокол MQTT для передачі даних у будь який сервіс розумного будинку. З HA налаштування в один клік.
5. Протокол для моніторингу SNMP. Зручно для провайдерів та операторів зв'язку.

Дозволяє контролювати всі показники які доступні з порту GPS - це те, що може виводитись до зовнішнього дисплею JK BMS (з додатку на телефоні через Bluetooth доступно більше параметрів).

В цьому моніторі додано можливість рахувати енергію, яка пішла на заряд батареї та на її розряд окремо. Також є можливість керувати зовнішнім реле для автоматизації заряду батареї за розкладом чи її охолодження. Цього функціоналу немає в стандартному ПЗ JK BMS. Функціонал доступний в останній версії прошивки.

Головна перевага цього модуля - це стабільність роботи в порівнянні з додатками, які
під'єднуються до BMS по блютус. Також цей модуль не потребує додаткового живлення та розрахований на широкий діапазон напруги живлення 10В-100В. Це дозволяє стабільно працювати з батареями від 4 до 20 комірок, бо живлення від порту GPS становить повну напругу батареї.

Контроль можливий на web сторінці монітору в локальній мережі, передавання даних до MQTT серверу розумного будинку або зовнішнього моніторингу, також у сервіс Blynk (5 параметрів на безкоштовному тарифі або всі на платному). Є підтримка протоколу SNMP.

Керування двома перемикачами Заряд/Розряд з WEB, Blynk та MQTT.
Режим MQTT Discovery - автоматичне додавання до Home Assistant.
Не потребує додаткового живлення. Достатньо просто увімкнути Монітор до своєї JK BMS.
Перевірено на Jikong BMS JK_B2A8S20P, B2A20S20, B1A20S15P, JK-B1A24S1SP.

Оновлення прошивки з WEB сторінки. З появою нових версій прошивки - оновлення безкоштовне. Якщо необхідне індивідуальне доопрацювання, оговорюється окремо.

Комплект:
Плата монітору JKBMS з прошитим та готовим до роботи мікроконтролером. На мікроконтролер встановлено розширену флеш пам'ять.

Так це і е Webkabi там дешевше як чверть прошивку купувати а Esp8266 зібрати

Останнє редагування:
Може комусь потрібно буде. Знайшов на олх. Ціна 1700 грн.
Бачив я ці системи моніторингу на ESP32... У мене склалося відчуття, що по перше дуже складно, занадто різного софта/протоколів/серверів та заліза між BMS та ПК там накручено. При чому весь той софт налаштовується в "ручному" режимі. Потрібно або самому добре це розуміти, або платити за налаштування.

Но перше то не головне. Значно більше у мінус спрацювало те, що як я зрозумів з опису на ОЛХ, данні там йдуть через якійсь сервер в інеті і безкоштовно можна моніторити лише 5 параметрів, котрі сам можешь обрати. 5 параметрів на JK БМС... це не смішно! Я бажаю пару десятків моніторити! Лише напруг по коміркам вже 16... Ну і керувати там парою параметрів начебто можна. А налаштувань в JK BMS... самі знаєте скільки.

Підкажить ще таке питання.

На JK BMS Invertor останній час просто повалили прошивки. Начебто прошивочна муха китайців покусала... За останній місяць вивалили версії 15.35, 15.36, 15.37 і сьогодні Анди виклав версію 15.38. Виправлення там не суттєві і більшості не потрібні, протоколи правлять (не CAN) та ін. Прошивки валять так, що оновлюватися просто страшно, зрозуміло що ніякого тестування то ПО не проходить, тому потрібно зачекати. Китайці буває щось лікують а щось калічать... Згадаємо запоротий Float mode на 15.30.
Остання версія на яку бажано дійсно оновитись це 15.35. Но питання у мене в іншому.

В декількох останніх версіях прошивок є приписка "mobile phone APP needs to be updated". Я не розумію... в мене на мобілі стоїть андроїд додаток для JK BMS версії 4.28.0 скачаний декілька місяців назад з Google Play, і ніякого оновлення цього додатку з гугл плей не надходить.
Про яке "mobile phone APP needs to be updated" китайці теревенять? У когось є дадаток на андроїд старше за версією ніж 4.28.0? Якщо так, підкажить де ви його узяли плс.

Підкажіть що значать ці налаштування та що виставити під lifepo4 . Саме цей контролер підключений до даного BMS

Вкладення

• Messenger_creation_7D15D5E5-C589-4CC1-91D4-0CC0BD14AEB1.jpg
    Messenger_creation_7D15D5E5-C589-4CC1-91D4-0CC0BD14AEB1.jpg
    43,7 Кб · Перегляди: 19
  • Screenshot_20250118_005321_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_20250118_005321_com.google.android.apps.docs.jpg
    433,5 Кб · Перегляди: 16
Останнє редагування:
Чи нормальний такий роз'їзд напруги в батареї яка має 7 циклів. Нова з алі куплена (батарея колеги).

Вкладення

• Messenger_creation_D6D3349A-0C90-44B2-96EE-FB9459B2CA25.jpg
    Messenger_creation_D6D3349A-0C90-44B2-96EE-FB9459B2CA25.jpg
    67,7 Кб · Перегляди: 25
Чи нормальний такий роз'їзд напруги в батареї яка має 7 циклів. Нова з алі куплена (батарея колеги).
Якось забагато. Батарея була с заводу з БМС від JK? Чи то він сам туди її поставив?

Я тільки зараз додивився що то в самому кінці розряду такий розбіг. То може і не так страшно, то вже самі "хвости". Хай він подивиться, що буде при 24В.

Назад
Угорі