Як понизити напругу холостого ходу сонячних панелей

Дякую, за почуті думки , поради, спробую вже на практиці а там що вийде та за працює відпишусь в коментарях може комусь ще згодиться. Відключити по одній панелі з кожного поля це самий простіший варіант ,але втратити потужність не хочеться. Мій інвертор точніше інвертори працюють при напрузі 493 в на полі і нормально себе почувають, коли підгружаю падає до 480в , тому і постало питання може якось тих 10 в посадити, потужність станції 37,2кВт по інверторах і 34квт по сонцю, 32 кВт по АКБ,на повну потужність станція працює перший рік, в прошлому році було половина, були трохи менші панелі була сонячна зима все працювало без помилок, на цей рік доставив потужніші панелі і це був мій прорахунок, але якщо в мене не вийде з лампочками , чи реле напруги ,чи з вампіром , я це все перепробую ,то весною я вже для себе рішив , просто перемішаю сильніші панелі зі слабшими, хоча вони практично підбиралися по току всі з однаковими параметрами, але різні по нарузі(640лонгі більше напруга) то таким чином я понизю напругу на цих двох стрінгах без втрат і Лишніх доробок. Зараз захворів тому поки дома можу кожний ранок самостійно регулювати навантаження все що дає сонечко в бочку з водою (2тони), вилікуюсь приступлю до експериментів.,хотілося щоб все працювало самостійно в автоматичному режимі без моєї участі.

В цього рішення є слабкі місця.
Перше - швидкість реакції. Напруга може скаканути швидше ніж відпрацює система. Бо МППТ то штука повільна, а різкі піки споживання інвертор в першу чергу гасить з акумулятора.
Друге - мережеве реле напруги не підійде, бо воно розраховане на АС. Потрібне реле саме для DC.
Третє - така штука буде спрацьовувати і в похмурий морозний день. А Ви гаситиме напругу кіловатними ТЕНами. Так воно буде висаджувати акумулятор.
З першим - я готовий жертвувати АКБ для того він і куплявся, по другому питанню я мав на увазі реле зарядки для АКБ постійного струму вони до 60в, підлаштувати їх під 490,(понизити), по третє коли похмурий день і немає сонця я не вмикаю зовсім електрокотла він у мене дистанційно на додатку в телефоні. На теперішній час я взагалі дивлюся прогноз погоди якщо завтра сонце то ставлю в додатку ввімкнути котел в 9 ранку і все працює без помилок, в коли проспав або немає сонця , або на роботі забарився тоді помилка 11, або лишній раз розрядив АКБ, і знову перевантажувати систему. Я думаю що проблему з панелями я переможу коли розмішаю ,а от надлишок енергії то вже буду гратися з вампірами.

У вас есть статистика по фактической генерации летом? на сколько она не совпадает с расчетной (по мощности панелей)? Может контролер в инверторе и так не в состоянии столько переварить. И для него эти панели и так лишние

Любая сложная система должна иметь запас прочности для редких ситуаций, ради стабильности
Летом да, панелей с избытком. Но меня интересует работа не в солнечные дни с 90 градусов падения на панели, а в пасмурные дни в зимние месяцы. Панели нормально нагружаются и из максимальных 6кВт (три разнонаправленных поля) выдают зимой в солнечный день до 2кВт, а в пасмурный 600-800Вт. Но.... В пасмурный день может быть ситуация когда и аккумуляторы уже заряжены и нагрузки 150-200Вт. Вот в этот момент напряжение и поднимается, вместо 41,5В при максимальной мощности, до 49-50В. Вот эти 5-6В и хочется погасить, т.к. все остальное время панели работают с максимальной эффективностью. А если вместо трех последовательно включать две последовательно, то диапазон для МППТ всего-то от 52 до 98В. При трех, диапазон от 52 до 140В, что значительно более эффективно в плане использования панелей.

До речі є зовсім простий і дубовий спосіб як позбутися певної напруги на зимовий час. Без всіляких автоматизацій. Наприклад хочемо зробити на 10В менше. Беремо приблизно 15 потужних діодів, з'єднуємо їх послідовно і прикручуємо на добрячій радіатор (або окремі радіатори). І вмикаємо цю конструкцію послідовно зі стрингом. Для вищезгаданих Лонгі максимальна потужність, яку вони будуть розсіювати, складе 10В*15А=150Вт. Ну і хай собі гріють дім, гараж і т.д. напряму, а не через ТЕН. Додатковий плюс цього способу - в похмуру погоду воно грітиметься пропорційно менше. Діоди тут можна взяти самі бюджетні низковольтні, бо вони будуть завжди відкриті.

Летом да, панелей с избытком. Но меня интересует работа не в солнечные дни с 90 градусов падения на панели, а в пасмурные дни в зимние месяцы. Панели нормально нагружаются и из максимальных 6кВт (три разнонаправленных поля) выдают зимой в солнечный день до 2кВт, а в пасмурный 600-800Вт. Но.... В пасмурный день может быть ситуация когда и аккумуляторы уже заряжены и нагрузки 150-200Вт. Вот в этот момент напряжение и поднимается, вместо 41,5В при максимальной мощности, до 49-50В. Вот эти 5-6В и хочется погасить, т.к. все остальное время панели работают с максимальной эффективностью. А если вместо трех последовательно включать две последовательно, то диапазон для МППТ всего-то от 52 до 98В. При трех, диапазон от 52 до 140В, что значительно более эффективно в плане использования панелей.
Ну як віаріант можно, але.... Падіння напруги на одному діоді максимум 0,5В. Тобто щоб понизити напругу на 10В потрібно 10/0,5 = 20 діодів. При високовольному стрінгу нема питань, струм невеликий, а при низьковольтному вже добрячій нагрівач виходить. Діоди повинні бути потужними, а з цого слідує що недешевими.

Ну діод 20А10 (20А 1000В) коштує біля 7гривень. Правда його не дуже зручно на радіатор кріпити

Сразу вспомнил старые советские с м6 резьбой. Не видел по 7грн такого. Может 2А а не 20?

Та відключіть панель і все! Купа незрозумілих порад.... На три сторінки проблема...

Та відключіть панель і все! Купа незрозумілих порад.... На три сторінки проблема...
І кожного разу лазити відключати на зиму в весною підключати, в цьому і питання якби інвертор під нагрузкою заходив в помилку, то ваша правда так і зробив би вимкнув і все, а так коли сонце мороз і на інверторів є нагрузка близько половини то він працює і не вимикається, все в нормі 480 вольт, тут і постало те питання,як можна зробити щоб він так працював завжди а не вимикати панелі, зараз не той час щоб розкидатися світлом , хай краще працює на всю потужність ніж просто висить для меблів.Я впевен що кожен хто має сонячну станцію хоче від неї максимума що вона може, тому що потрачені не малі кошти і при тому що світла практично немає, а кожна панель з 3 стрінгів це мінус 1,8 кВт загальної потужності, та на весь зимовий час то порахуйте. Можливо хтось ставив станцію для того щоб було , я ставив цілеспрямовано щоб економити на опаленні, лишній раз не топити котла дровами, в прошлому році була інша зима і майже весь час мене вирувало сонечко на опалення 180 М2 будинку я витратив пів машини соснових дров , цього не скажеш за цей рік, вже спалив машину , а до весни ще далеко.

кожного разу лазити відключати на зиму в весною підключати
Ну тут вже "кому їхати, а кому шашечки". Відключили-підключили два рази на рік і спокійно далі живете, а не розводите балаган на весь форум!

Ну тут вже "кому їхати, а кому шашечки". Відключили-підключили два рази на рік і спокійно далі живете, а не розводите балаган на весь форум!
Не стоит переживать ) Я думаю что у человека дорогое хобби, а не потребность. Когда в очередной раз при перенапряжении защита не успеет сработать, и прошьёт инвертор. Вот тогда быстро придёт понимание что техника не должна работать на грани возможностей, и зачем нужны толковые инженеры.

Сразу вспомнил старые советские с м6 резьбой. Не видел по 7грн такого. Может 2А а не 20?

Правда від них трохи проблематично відвести тепло. Можна наприклад зробити по принципу фена. Гірлянду діодів замість спіралі. Там як раз і 10В буде щоб кулер туди включити :)
Або наприклад в масло занурити...

Дарма Ви так. Це не балаган, а "мозговий штурм" :) Якби всі "спокійно жили", ми б досі в печерах жили...

Дарма Ви так. Це не балаган, а "мозговий штурм" :) Якби всі "спокійно жили", ми б досі в печерах жили...
Дякую всім за участь, щоб не було балагану буду робити як вже вирішив, а кожен хай лишається зі своїми тараканами наодинці.

Поддерживаю комментаторов выше. В чем проблема перекоммутации - не пойму.

Если так уж лень "лазить" включать\выключать - сделай с одного поля два, спусти четыре провода туда, где их удобно будет перекоммутировать, и поставь пару трехпозиционных выключателей.

А вообще так оно не делается.
Max 500V - это значит что это 500В - это грань, верхний предел, превышение которого чревато.
Зачем ходить на грани - я тоже не пойму. У тебя по мануалке напряжение разомкнутой батареи - 53.7В, на девяти штуках это 483В - 96% от максимального допустимого. Даже не беря во внимание коэффициентную математику, которую написал Karl, правилом хорошего тона является работа на 80% от максимальной возможности, и так оно работает везде - и на нагрузке генератора, и на используемом объеме SSD, и на емкости батарей.

Так что я бы на твоем месте все таки пересмотрел параметры поля. Распараллелишь - да, повысишь токи, но не будет проблем с превышением, и как бонус - меньше будет просаживаться мощность если кусочек тучи перекроет кусочек поля :)

Зачем так много текста(?): Стоит почитать комментарии автора чтоб стала понятна ситуация и что совет поделить на два поля неуместен.

Я писав вище, що весною я розмішаю потужніші панелі з менш потужнішими, таким чином знижу напругу і все буде добре, а те кому скільки вижимати і як користуватися обладнанням кожен вирішує сам. Одні купують авто яке стоїть в гаражі і ходять пішки бо надворі дощ , інші кожного дня їздять в магазин через дорогу.В моєму випадку рік все пропрацювало на відмінно, минула зима була кращою по сонцю ніж ця і все нормально працювало, тому поки сонця мало хай буде так ,буде забагато вимкну по панелі до весни, весною пересиплю стрінги по іншому і думаю що все буде добре. Перевищення по напрузі це не перевищення по току, палить ток , ризикувати зрозуміло ніхто не хоче, в мене вийшло так не спеціально але звісно я не хочу пробоя якогось конденсатора ,тому питався поради на форумі, легких шляхів не має - буду мішати стрінги.

легких шляхів не має
Чого це немає. Писали вище! Затіннення одної панелі, частково чи повністю то вже по факту. Треба тканина/чорна плівка пе та канцелярські затиски для паперу (біндер)

Перевищення по напрузі це не перевищення по току, палить ток

Это вы так думаете.
Просто в вашем понимании "спалить" - это как фальшвеер.

Но инверторы палят не так.

У вас на плате есть микросхема, в ней аналоговый вход с низковольтовым диапазоном, как правило 0В-3.3В, или в лучшем случае 0В-5В, к которому через резистивный делитель подключен ваш PV-вход, чтобы система могла знать напряжение на панелях.

Когда вы превышаете напряжение на PV - на микросхеме оно так же повышается, а аналоговые входы ой как к этому чувствительны. Ничего гореть не будет. Поначалу. Просто в недрах микросхемы перегорит невидимый глазу волосок компаратора. Он честно говоря даже от натертого свитера перегорает, именно поэтому такие микросхемы транспортируют в металлизированном пакетике, а паяют с заземлением на заднице.

А вот как ваш MPPT поведет себя когда ему станет казаться что на входе 0, когда там уже 490 - одному Будде известно.

Чого це немає. Писали вище! Затіннення одної панелі, частково чи повністю то вже по факту. Треба тканина/чорна плівка пе та канцелярські затиски для паперу (біндер)

До речі, часткове затінення панелі це і є один із варіантів з послідовними діодами. Тільки тут діоди (байпасні) знаходяться на панелі.

Останнє редагування:
Назад
Угорі