Моя самостійна покрокова збірка акумулятора LiFePO4, на 8 кВт*г із комірок EVE 314 А*г

Бачу часто беруть ці дисплеї. А який з них зиск? Якщо зручно через блютуз в додатку все дивитися
недада телефон, в будь який момент основна інфа перед очима, я в веліку трохи задовбався кожен раз так підключатися щоб подивитися скіки відсотків заряду лишилось, а якщо телефона з собою нема що тоді? можливо коли все з інвертором втрясеться тож куплю дисплей і для акб елетровеліка. Там два вида дисплеїв, маленький для зовнішнього застосування, а великий сенсорний тіки для внутнішнього, на великому більше відображається інфи. В мне такий як на відео, буби б бабки купивби отаку саму.

Останнє редагування:
Пропоную ділитись власними варіантами збірок акумуляторів
Користуючись нагодою, поділюся в цій темі своїми пригодами щодо створення акумуляторної збірки на елементах Envision HC-L315A 3.2V 315Ah B-grade

Одним з найцікавіших елементів збірки, є безумовно спосіб об'єднання чарунок, а саме - корпус.
Для свого акумулятора, який буде розміщуватися у загальному коридорі багатоквартирного будинку, біля щитової, я обрав закритий металевий корпус. Поверх закритий від сторонніх, тому занадто "антивандальним" корпус не планується.
При цьому корпус буде з можливістю обслуговування, тобто передбачаються дверцята з замком.

Провівши невеличкий огляд на youтюб і в цілому пропозицій на ринку, вдалося знайти компанію Асортимент Груп, які є виробниками усілякого приладдя на пожежну тему, в тому числі і шаф. Прототипом для корпусу стала Шафа пожежна для вогнегасника (Артикул: 24143)
1731585142336.png яку, як виявилося, при замовленні можна зробити за власними розмірами, з власним набором віконець,замків і будь якого кольору. На момент замовлення (початок жовтня) на підприємстві була досить висока завантаженість, і я отримав строк виконання в 7-10 днів, в який все було зроблено.

Окремо вдячний персоналу компанії, які зробили процес замовлення простим і легким, буквально за пів-години створивши ескізи, і узгодивши розміри, начиння, колір і взагалі повторно перепровіривши мої розрахунки, в результаті чого порекомендували збільшити розмір, за що їм окрема подяка, це дійсно було доречно!
Вартість виготовлення - 1287,5 грн.

Фото "голої" шафи, до початку перевтілення в корпус для акумулятора не зберіглося, але я замовив звичайну шафу із замком, та без віконець, пофарбовану в сірий колір.
Габаритні розміри 660х260х260.

Чарунки будуть розміщено в класичній орієнтації, тобто вертикально, тож корпус буде розміщено дверцятами до гори. Для можливості транспортування, встановлені ручки, які кріпляться шпильками через всю висоту ящика, і виходять наскрізь. Крім того, на дно ящика було встановлено два кутика 30х30х2мм, через які проходить шпилька і на які в подальшому будть встановлені чарунки. Таким чином, вага конструкції буде передаватися через кутики на шпильки і на ручки, а сама АКБ буде надійно фіксуватися на місці.
WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.07 (2).jpeg WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.07.jpeg
Шпильки використав М8, бо ручки мали конструкцію під закладання гайки М8, на самі шпильки натягнув трубку силіконову, для естетики. З нижнього боку, зроблено випуск на який в подальшому буде накручуватися опора, по одній на кожну шпильку.

WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.07 (1).jpeg WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.07 (3).jpeg

Ширина між кутиками вибиралась із розрахунку того, що після встановлення чарунок, між ними та кутиком буде вставлено текстолітову проставку, для унеможливлення контакту акумулятора і корпусу. Також під самі чарунку в подальшому прокладається смужка текстоліту.

Наступним кроком, була виготовлена "Система піджиму" чарунок, яка представляє собою чотири шпильки М6, які виходять з одного боку корпусу та проставку назовні, де на них накручується гайка Еріксона 9х15/М6, якою в подальшому створюється стискаюча сила (за рахунок того що гайка впирається в корпус і тягне шпильку).
1731586667910.png
З іншого боку шпильки також розташовано проставку та гайки Еріксона, які накручуються повністю, і не торкаються стінки, тобто мають ступінь свободи вздовож шпильки тим самим стискаючи збірку.
WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.07 (4).jpeg WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.06 (3).jpeg
В якості діелектрика виступає текстоліт. Знизу під чарунки також прокладено смужки текстоліту. Після встановлення акумулятора, для запобігання контакту з шпильками також передбачені текстолітові пластинки з довгого краю. Тобто з усіх боків окрім верхнього, збірка торкається лише текстоліту.

Наступним етапом, була встановлена BMS на 200А. Вона розміщена на внутрішній стінці корпуса, закріплена на витяжні заклепки. Зазор між акумулятором і BMS в принципі дозволяє підтягнути клеми, або взагалі відключити всі проводи від BMS, але все ж таки очікую що максимум що там буде робитись із обслуговування - це підтягування клем. Доступ для підключення екрану, температурних датчиків і проводів до самої АКБ - достатній.

WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.06.jpeg
Також було врізано LCD дисплей JK BMS LCD-3.2-RS485, який буде сповіщати про стан заряду батареї і розміщуватися на відкидних дверцятах.
Разом з тим, підключено силові проводи до БМС та встановлено кабельні вводи плюса та мінуса батареї.
Кабель використано: від B- до BMS - два по 25 мм², від BMS до P- 35 мм², від B+ також 35 мм²

WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.06 (1).jpegWhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.06 (2).jpeg

Встановлення чарунок на місця відбувається від країв до центру.
Сепаратор між чарунками використано з матеріалу EVA/ЕВА - етиленвінилацетат, товщина 4мм, який також було придбано на Prom за символічні 200 грн, за 1м².
Центральний сепаратор - пластина текстоліту 3мм.
Також встановлено бокові текстолітові пластини, та стягнуто всю конструкцію з помірним зусиллям.
Ідея використання ЕВА в тому, що при стисканні вони незначно зминаються, але при цьому створюють зусилля яке утримує чарунки разом, а при подальшій експлуатації, якщо і коли геометрія буде мінятися, то еластичний матеріал надасть змогу "дихати" чарункам не зсуваючись відносно одна одної і не послаблюючи кріплення шини між ними.
WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.05.jpeg
між третьою і четвертою чарунками, попередньо в сепараторі було прорізано діагональну стрічку, для того щоб в подальшому туди закласти термодатчик з метою виміру температури всередині збірки.

WhatsApp Image 2024-11-14 at 12.35.05 (1).jpeg
Незважаючи на те що товщина ЕВА матеріалу збільшила зазор між чарунками, після стягнення збірки, всі шини встановлюються із люфтом 1-1.5 мм між шпильками клем. Таким чином, площа контакту значно збільшується за рахунок того що перекриття овального отвору в шині відходить на одну сторону контактної поверхні і замість "пустот" зліва і справа від шпильки, маємо лише з одного боку.

Також були підготовлені отвори і нарізана різьба для подальшого приєднання проводів від BMS. Використовував свердло 3.2 мм, після чого два метчіки 4х0.7.

Де ж ви раніше були, я б у них теж замовив за такі копійки, на олх за два лапухи і 6 шпильок 2,5к деруть, а тут ящик!!! Бомба!!
Доречі дійсно непоганий варіант за свої гроші, можу рекомендувати :D

кому цікаво - товщина металу 1мм, зварено точковою зваркою, пофарбовано порошковою фарбою. Доволі все акуратно роблять.

А шо там за ручки? Бо я спочатку подумав, що вони в комплекті з корпусом йшли...

А шо там за ручки? Бо я спочатку подумав, що вони в комплекті з корпусом йшли...
Купував окремо, є в епіцентрі і взагалі в інтернеті.
Називається Ручка-місток Emes M8 алюмінієва, вони бувають різної ширини, будьте уважні, перевіряйте міжосьове.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Karl
Про збірку, хтось користується пастою струмопровідною для перемичок? Замовив САВЕП Елкотнт-Р,

...на них накручується гайка Еріксона 9х15/М6, якою в подальшому створюється стискаюча сила (за рахунок того що гайка впирається в корпус і тягне шпильку)....
Вид з торця корпусу, закручуючи гайки - відбувається піджим збірки.
WhatsApp Image 2024-11-15 at 08.36.30.jpeg1731652782445.png

Ну і після підключення BMS та екрану, готова батарея виглядає так:
WhatsApp Image 2024-11-15 at 08.36.30 (1).jpeg

WhatsApp Image 2024-11-21 at 14.31.56.jpeg

Останнє редагування:
Доброго здоров'я всім! Підкажіть який провід можна використати для продовження балансувальних дротів?

3 тижні чекаю комірки, за цей час роблю корпус «на глаз» з алюмінію) та з усього що знайшов гаражі) мабуть краще б його було замовити на олх….
На фото ще не готовий корпус.

Вкладення

• IMG_1791.jpeg
    IMG_1791.jpeg
    3,4 Mб · Перегляди: 40
в мене вийшло шось таке, ще теж не завершив, відпустки нехватило, ще бмс з екраном нада причипить, і закінчивсь склотекстоліт, замовив знов. думав що листа 500х1000 вистачить з запасом а потім вирішив щей боки зашить текстолітом, і нада якось з боків зафіксувати, подививсь на ваш алюміній, напевно піду візьму якісь вуголки алюмінієві в буд матерілах, підіпру по бокам через склотестоліт. Купив ЕВА лист рулон 1,5кв, а він оказався горючим, не ризикнув його туди пхать. піде кудись під коврик.

Вкладення

• IMG_20241125_172509.jpg
    IMG_20241125_172509.jpg
    4,9 Mб · Перегляди: 36
в мене вийшло шось таке, ще теж не завершив, відпустки нехватило, ще бмс з екраном нада причипить, і закінчивсь склотекстоліт, замовив знов. думав що листа 500х1000 вистачить з запасом а потім вирішив щей боки зашить текстолітом, і нада якось з боків зафіксувати, подививсь на ваш алюміній, напевно піду візьму якісь вуголки алюмінієві в буд матерілах, підіпру по бокам через склотестоліт. Купив ЕВА лист рулон 1,5кв, а він оказався горючим, не ризикнув його туди пхать. піде кудись під коврик.
Я теж вважаю що треба зашивати повністю, хоч якось, але треба.
Можливо в вашому випадку доцільно буде використовувати фанеру на бічні стінки? До 6 мм наприклад товщиною.

Сьогодні отримав комірки, геометрія чудова, напруга по всіх комірках 3,298в. Починаю по трошки ліпити до купи.

Вкладення

• IMG_2019.jpeg
    IMG_2019.jpeg
    1,9 Mб · Перегляди: 31
  • IMG_2026.jpeg
    IMG_2026.jpeg
    3 Mб · Перегляди: 31
  • IMG_2029.jpeg
    IMG_2029.jpeg
    3,1 Mб · Перегляди: 34
  • IMG_2030.jpeg
    IMG_2030.jpeg