Наводки в автономной сети С Powmr 3.2kWt

Ну, это такое же решение, как и гильотина против головной боли =)
Гибридник хорош тем, что все в одном корпусе.

Честно говоря, много в своей жизни перепроектировал инверторов, и такая необычная школьная ошибка встречается мне впервые.
Вы сами проектируете инверторы, или эксплуатируете то что спроэктировали и выпустили в обиход другие???? В таком случае из сказанного вами вы досконально должны знать возможную причину такого поведения если утверждаете что это школьная ошибка. Ошибка явная в мппт блоке. При подключении солнечных панелей на осциллограмме на вершинах синусоиды появляются всплески. Синусоида обростает этими хаотичными всплесками, отсюда ноги и растут. Куда копать, где искать причину? Я уже мозг сломал, поэтому и вышел с положения через отдельный мппт контролер. Это дешевле чем покупать новый и качественный инвертор.

Забыл добавить. Один раз за все время, каснувшись корпуса панелей получил удар током. Как такое могло произойти не спрашивайте ибо обьяснения нет. Панели на крыше каркасного домика, ( нового) и любое соприкосновение с какими либо проводами исключено. Такое было 1 раз и более не повторялось. Единственное что есть сейчас - при легком касании панели слышен высокочастотный треск. Так же в использовании имею музыкальный центр , блок питания которого при заземлении корпуса панелей начинает громко гудеть.
У Вас возможно есть утечка напряжения панелей на корпус. Дело в том что МРРТ контроллер не имеет гальванической развязки от сети, поэтому Вас и ударило током. Рекомендуется заземлить панели, но это надо еще проверить, как это отразится на инверторе. Меня не заземленные панели тоже кусают, но на всю электронику влияния нет.

Была такая же проблема с инвертором фирмы Daxtormn 3.2kW, Так и не смог её решить. Написал производителю, а он мне посоветовал поставить что-то по типу клетки Фарадея или установить солнечный инвертор подальше от этих приборов, которым он мешает. Просто охрененный совет. В итоге приобрёл вот такой инвертор Jesudom 4kW 24v https://www.aliexpress.com/item/100...o.order_list.order_list_main.5.3f30a396krMtZU, установил и вот пока третий день полёт нормальный. Все проблемы, которые были, исчезли - А именно, Wi-Fi работает, тачпады не глючат, мышки не глючат, клавиатуры не глючат, сенсоры на настольных лампах не глючат. Ну вот появилась другая маленькая проблемка: при подключении в сеть 220 источника бесперебойного питания фирмы Logic (Power ИБП с правильной синусоидой 12V LPM-PSW-1500VA (1050Вт) Black), этот самый Logic Power начинает гудеть, вернее трансформатор, который в нём начинает гудеть. При подключении через стабилизатор (Стабилизатор напряжения LP-3500RD), трансформатор гудит намного тише. Еле-еле-еле её слышно. И когда включается охлаждение этого ИБП, гул почти не слышно.
Но в целом, я доволен. Теперь разбираюсь с настройками этого солнечного инвертора. И светится он, как новогодняя ёлка. Весь такой яркий и красивый. Да, кстати, приобретал я его по скидке за 10,5 тысяч гривен. И я приобретал без скидки за такие же деньги, тот инвертор от фирмы Daxtormn 3.2kW.
Я эту проблему помех решил сменой инвертора. Теперь всё работает нормально, без всяких помех. Покупал вот этот инвертор: Jesudom 4kW 24v https://www.aliexpress.com/item/100...o.order_list.order_list_main.5.3f30a396krMtZU
Хотя помеха небольшая одна есть: При подключении в сеть 220 В ИБП от фирмы Logic Power, этот ИБП Logic Power издаёт легкий звук фона переменного тока, другими словами, слегка гудит, негромко, но ночью мешает спать, и поэтому на ночь я его отключаю от сети.
Заземление Солнечного инвертора присутствует.

Доброго дня. Я нещодавно встановив власну СЕС. До її складу входить 6 панелей Longi LR5-54HTH-435M та гібридний інвертор PowMr 1.6kW 12V. Все ніби працює нормально, навіть вдалося зняти з панелей 1.7 кВт потужності. Але є один нюанс, в хаті почалось самовільно включатись світло, там де ним керують сенсорні вимикачі. Дуже дивно, тому що вони підключені до іншої мережі, яка гальванічно розв'язана з мережею інвертора. Я замовив та купив Мережевий фільтр EMI CW4L2-20A-S та встановив його після виходу 220В з інвертора. Нічого не допомогло. Потім я почав цікавитись лінією сонячних панелей та виявив дуже цікави річ. Замість очікуваної мною постійної напруги, я побачив там синусоїду з частотою 38.5 кГц та розмахом до 150В. Амплітудне значення її доходить до 300В (хоча напруга ХХ панелей 210В). Це на навантажені 750Вт, при роботі на 1.6 кВт розмах синусоїди ще більше. Виходячи з побаченого, мені стало зрозуміло що при струмі в 9А та довжині кабеля близько 20 метрів їду дуже потужне випромінювання. На мою думку, це пов'язано з роботою МРРТ контролера, тому що я пробував проводити експеримент навіть без робочого інвертора, просто йшла зарядка акумулятора без виходу 220В - на лінії була синусоїда з амплітудою 50В з такою самою частотою. Бачу тільки два варіанта рішення:
1. Підключення інвертора в безпосередній близькості до панелей (2-3 метра кабеля)
2. Провести кабель в метало рукаві з заземленням з обох боків.
Що скажете?

P.S. На фото осцилограма напруги сонячних панелей на клемах PV інвертора

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    171,3 Кб · Перегляди: 13
  • 2.jpg
    2.jpg
    145,4 Кб · Перегляди: 13
Останнє редагування:
Доброго дня. Я нещодавно встановив власну СЕС. До її складу входить 6 панелей Longi LR5-54HTH-435M та гібридний інвертор PowMr 1.6kW 12V. Все ніби працює нормально, навіть вдалося зняти з панелей 1.7 кВт потужності. Але є один нюанс, в хаті почалось самовільно включатись світло, там де ним керують сенсорні вимикачі. Дуже дивно, тому що вони підключені до іншої мережі, яка гальванічно розв'язана з мережею інвертора. Я замовив та купив Мережевий фільтр EMI CW4L2-20A-S та встановив його після виходу 220В з інвертора. Нічого не допомогло. Потім я почав цікавитись лінією сонячних панелей та виявив дуже цікави річ. Замість очікуваної мною постійної напруги, я побачив там синусоїду з частотою 38.5 кГц та розмахом до 150В. Амплітудне значення її доходить до 300В (хоча напруга ХХ панелей 210В). Це на навантажені 750Вт, при роботі на 1.6 кВт розмах синусоїди ще більше. Виходячи з побаченого, мені стало зрозуміло що при струмі в 9А та довжині кабеля близько 20 метрів їду дуже потужне випромінювання. На мою думку, це пов'язано з роботою МРРТ контролера, тому що я пробував проводити експеримент навіть без робочого інвертора, просто йшла зарядка акумулятора без виходу 220В - на лінії була синусоїда з амплітудою 50В з такою самою частотою. Бачу тільки два варіанта рішення:
1. Підключення інвертора в безпосередній близькості до панелей (2-3 метра кабеля)
Що скажете?

я сонячний кабель завів у металевий рукав, ставив ферити як на AC так і на DC, але це допомогло на 20%, тільки об'єднання 0 інвертора та мережі допомогло, і всі прилади почали правильно працювати, пропав шум в мікрофоні та колонках, wifi почав корректно працювати.

Що скажете?

Це дуже дивно, бо синусоїди там не мало б бути, хоча б тому, що на сонячному вході стоять конденсатори. І іх опір на такій частоті дуже малий щоб були такі амплітуди.
Ось тут є типова схема https://www.electronic.kyiv.ua/wp-c...wMr-POW-HVM3.2H-24V-service-manual-scaled.jpg
Скоріше за все, це наводка на високомний щуп осцилографа тіє ж перешкоди, яка впливає на сенсорні вимикачі. Думаю, якщо Ви поміряєте тестером PV напругу, він таки покаже там DC. Це не виключає, що там можуть бути пульсації, але не такі велетенські. І точно не синусоїда.

мож осцилограф заземлить щоб не ловив ВЧ випромінювання? і аповторить замір,

мож осцилограф заземлить щоб не ловив ВЧ випромінювання? і аповторить замір,
Там не в заземленні справа. Типовий опір входу осцилографа 1МОм. А при включеному дільнику 1:10 на щупі взагалі 10МОм. Тому він легко може ловити перешкоди "з ефіру". Тут треба зробити свій дільник з більш низькоомних резисторів і підключитись без щупа. Але там буде проблема в тому, що ті резистори мають бути досить потужні для вимірювання напруг в районі 200-400В.

PS.Осцилограф землити не можна при замірах на PV вході. Бо згорить інвертор.

Дякую всім за відповіді!

Сьогодні я провів замір струму, що споживає MPPT контролер від сонячних панелей. Для цього я послідовно, в розрив плюсового дроту, підключив два паралелльно з'єднані резистори на 4.7 Ом 5Вт (високоомний опір осцилографа повністю зашунтований опором резисторів, а значить наводок не повино бути) та зняв з них осцилограму струму. Вона повністю співпала з осцилограмою напруги - за формою та частотою. На наведених фотографіях можна побачити наступне:
1. Напругана на панелях без підключення до MPPT контролер.
2. Напруга на панелях (клеми PV) при підключені на невеликому навантажені (~200 Вт)
3. Напруга на резисторах при підключені на невеликому навантажені (~200 Вт)

З отриманих результатів (включно з минулими) можна зробити висновок, що зі збільшенням споживання інвертора збільшується й струм, який надходить з панелей, а отже збільшується й розмах "синусоїди" на клемах сонячної панелі. Це все викликає випромінювання, чи якісь наводки на інші елементи внутрішньої проводки в домі.

А хтось ще знімав осцилограми з клем PV інвертора при роботі на навантаження?

P.S. Повністю згоден, раджу взагалі проводити виміри підключивши осцил без заземлення та з розв'язаної мережі. Ідеальний варіант - на акумуляторі. Я підключав живлення осцила до UPS котла, який має окрему гілку живлення.

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    150,1 Кб · Перегляди: 12
  • 2.jpg
    2.jpg
    153 Кб · Перегляди: 12
  • 3.jpg
    3.jpg
    142,9 Кб · Перегляди: 12
зняв з них осцилограму струму. Вона повністю співпала з осцилограмою напруги - за формою та частотою.
Це в бачите роботу МППТ инвертора МППТ це по суті Boost конвертор, коли мофсет відкриватися струм росте напруга падає, закривається навпаки і все це на частотах порядку 50- 100 кгц що ми і бачимо

Останнє редагування:
Сходив подивився на своїх інверторах. Дійсно схоже виглядає. Але амплітуди не такі страшні. На першому скріні Аненжи, навантаження по сонцю біля 1кВт. На другому Axpert, навантаження 1.3кВт. Щуп через дільник 1:10. Перший тримає 147+-30В, другий 281+-30В. У другого частота МРРТ вдвічи менша.

Вкладення

• anj.jpg
    anj.jpg
    34,6 Кб · Перегляди: 11
  • axp.jpg
    axp.jpg
    33,2 Кб · Перегляди: 11
Сходив подивився на своїх інверторах. Дійсно схоже виглядає. Але амплітуди не такі страшні. На першому скріні Аненжи, навантаження по сонцю біля 1кВт. На другому Axpert, навантаження 1.3кВт. Щуп через дільник 1:10. Перший тримає 147+-30В, другий 281+-30В. У другого частота МРРТ вдвічи менша.
На ваших картинках максимальна амплітуда кілька десятків вольт. Якщо це не 30В, а 300В, то відхилення близько 100В....

Вкладення

• foto.png
    foto.png
    56,3 Кб · Перегляди: 9
До речі, провів невеликий експеримент - між панелями та входом МРРТ контролера поставив LC фільтр. Так як під рукою був старий непрацюючий БП Meanwell (5В 300Вт), всі запчастини були взяті з нього. А саме два конденсатора по 680 мкФ 200В, я підключив їх послідовно, щоб збільшити номінальну напругу, та потужний дросель невстановленого зразка (стояв по виходу 5В). Нижче приводжу осцилограми напруги та струму при навантажені 1 кВт. З напругою все ОК, жодних коливань. А ось струм ще далекий від ідеалу. Думаю, треба збільшити номінал дроселя. Буду шукати можливість поміряти наявний...

P.S. Світло ще поки блимає.

Вкладення

• Напруга на сонячних панелях.jpg
    Напруга на сонячних панелях.jpg
    118,6 Кб · Перегляди: 12
  • Напруга на шунті_2.4_Ом.jpg
    Напруга на шунті_2.4_Ом.jpg
    134,8 Кб · Перегляди: 12
між панелями та входом МРРТ контролера поставив LC фільтр.
Я гадаю що тим фільтром можна порушити работу МППТ по пошуку точки максимальної потужності бо він аналізує зміну напруги та струму і мабуть не очікує що в нього по входу 2 кондера

На ваших картинках максимальна амплітуда кілька десятків вольт. Якщо це не 30В, а 300В, то відхилення близько 100В....
На моїх картинках все вже поміряно самим осцилографом і показано цифрами. Цифри потрібно помножити на 10, бо через дільник. Я задав йому міряти середню напругу і амплітуду Vpp. Це означає пік ту пік, тобто подвійна амплітуда. Середня постійна складова напруги приблизно співпадає з тим, що показують самі інвертори.
А те що Ви намалювали, то і є 280середньої + амплітуда змінної частини в 30В.

На моїх картинках все вже поміряно самим осцилографом і показано цифрами. Цифри потрібно помножити на 10, бо через дільник. Я задав йому міряти середню напругу і амплітуду Vpp. Це означає пік ту пік, тобто подвійна амплітуда. Середня постійна складова напруги приблизно співпадає з тим, що показують самі інвертори.
А те що Ви намалювали, то і є 280середньої + амплітуда змінної частини в 30В.

Згоден, це я щось клітинками почав міряти та заплутався)

Я гадаю що тим фільтром можна порушити работу МППТ по пошуку точки максимальної потужності бо він аналізує зміну напруги та струму і мабуть не очікує що в нього по входу 2 кондера
Блін, знати б як той МРРТ алгоритмічно це вираховує? Не думаю, що він базувався на тому шуму по напрузі в панелях)

P.S. Думаю, повино стати ще краще, бо зараз напругу чітко можна визначити. На картинці видно, що вона просіла з 220В (ХХ) до 170В.

малось на увазі корпус, чи корпус у нього зєднаний з клемою маса? нажаль немаю осцилонрафа, колись був ще солдепівський але здали в радіолом по дурості, вроді був ще робочий але ним майже не користувалися тоді.

малось на увазі корпус, чи корпус у нього зєднаний з клемою маса?
Воно на щуп наводиться, до чого тут корпус? Як що він у розетку включається то "корпус" зеднаний з землёю у розетці і з землею щупа. Тому треба подумати перед тим як осцілографом лізти в PV бо можна і те і інше спалити

Останнє редагування:
Забыл добавить. Один раз за все время, каснувшись корпуса панелей получил удар током. Как такое могло произойти не спрашивайте ибо обьяснения нет. Панели на крыше каркасного домика, ( нового) и любое соприкосновение с какими либо проводами исключено. Такое было 1 раз и более не повторялось. Единственное что есть сейчас - при легком касании панели слышен высокочастотный треск. Так же в использовании имею музыкальный центр , блок питания которого при заземлении корпуса панелей начинает громко гудеть.
Дело в том что у всех инверторов нет гальванической развязки между МРРТ контролером и сетью. Поэтому на выводах панелей и кусается напряжением. А вот между корпусом и землей это явно утечка. Хотя на шильдике указано что пробойное напряжение, вроде более 1000 В.

Назад
Угорі